Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Απάτη με ζημία άνω των 12 εκατ. για το Δημόσιο διαλεύκανε η ΕΛ.ΑΣ. - Αφορά παράνομη είσπραξη συντάξεων

Απάτη με ζημία άνω των 12 εκατ. για το Δημόσιο διαλεύκανε η ΕΛ.ΑΣ. - Αφορά παράνομη είσπραξη συντάξεων
Εντοπίστηκαν συνολικά 179 περιπτώσεις παράνομης είσπραξης συντάξεων με πράξεις απάτης και υπεξαίρεσης
Μεγάλη υπόθεση απάτης και υπεξαίρεσης εις βάρος του Δημοσίου διαλεύκανε έπειτα από έρευνα που διήρκεσε πάνω από ένα χρόνο η δίωξη οικονομικού εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας και η οποία αφορά παράνομη είσπραξη συντάξεων.
Ειδικότερα, από την έρευνα της αστυνομίας διαπιστώθηκαν 179 περιπτώσεις παράνομης είσπραξης συντάξεων με πράξεις απάτης και υπεξαίρεσης, οι οποίες τελέστηκαν τουλάχιστον από το 1991 μέχρι το 2012, ενώ η ζημιά που προκλήθηκε σε βάρος του Δημοσίου ανέρχετα σε 12.864.730,26 ευρώ.
Η έρευνα ξεκίνησε όταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος έστειλαν Ενημερωτικά Σημειώματα της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σχετικά με τον έλεγχο μη απογραφέντων συνταξιούχων του Δημοσίου.
Τα έγγραφα αφορούσαν 92 περιπτώσεις θανόντων συνταξιούχων, στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οποίων συνεχιζόταν η καταβολή σύνταξης επί σειρά ετών μετά τον θάνατό τους.
Στις περιπτώσεις αυτές ξεκίνησε διαδικασία αναζήτησης των καταβληθέτνων ποσών μέσω του τραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ, ενώ από την έρευνα προέκυψε η ύπαρξη συνδικαιούχων στους τραπεζικούς λογαριασμούς, στους οποίους καταβάλλονταν οι συντάξεις.
Τα στοιχεία αυτά τέθηκαν υπόψη του εποπτεύοντος την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, ο οποίος παρήγγειλε τη διενέργεια προανακριτικών πράξεων προκειμένου να διακριβωθί η τέλεση αξιόποινων πράξεων από υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών και ιδιώτες.
Συνολικά διερευνήθηκαν 179 περιπτώσεις καταβολής συντάξεων σε όλη τη χώρα με συνολικό αχρεωστήτως καταβληθέν το ποσό των 12.864.730,26 ευρώ.
Κατά τις έρευνες ταυτοποιήθηκαν 59 περιπτώσεις και ειδικότερα 34 στην Αττική, τέσσερις στην Αχαΐα, πέντε στην Θεσσαλονίκη, έντεκα στη Λάρισα, τέσσερις στην Κρήτη καθώς και μία περίπτωση στην Κέρκυρα, όπου βρέθηκαν λογαριασμοί θανόντων συνταξιούχων με συνδικαιούχους, οι οποίοι είχαν πρόσβαση στον τραπεζικό λογαριασμό, προκειμένου να προβούν σε αναλήψεις – καταθέσεις.
Οι 59 ταυτοποιηθέντες συνδικαιούχοι τραπεζικών λογαριασμών απολογήθηκαν στο πλαίσιο της διενεργούμενης προανάκρισης για απάτη κατ’ εξακολούθηση, διότι παρά την απώλεια του συνταξιούχου δεν δήλωσαν τον θάνατό του και συνέχιζαν να εισπράττουν της σύνταξή του.
Επιπλέον εντοπίστηκαν 43 περιπτώσεις νεκρών συνταξιούχων, που αφορούν συνολικά 25 Περιφέρειες όπου βρέθηκαν επίσης τραπεζικοί λογαριασμοί με συνδικαιούχους.
Και στις περιπτώσεις αυτές εξατομικεύτηκαν οι υπαίτιοι, ενώ το προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε, θα υποβληθεί κατά περίπτωση στις κατά τόπους αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.
Σε ορισμένες περιπτώσεις συνδικαιούχων διαπιστώθηκε ότι είχαν αποβιώσει ή δεν ταυτοποιήθηκε η διεύθυνση κατοικίας τους, ενώ από τη μέχρι τώρα διερεύνηση δεν προέκυψαν στοιχεία εμπλοκής υπαλλήλων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στις υποθέσεις αυτές.
Όσον αφορά τις υπόλοιπες 77 περιπτώσεις, όπου προκλήθηκε συνολική ζημιά ύψους 4.384.450,69 ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο, συνεχίζεται η έρευνα για τη διακρίβωση των στοιχείων των ατόμων που έλαβαν κατά περίπτωση παράνομα σύνταξη, καθώς είτε δεν υπήρχε συνδικαιούχος στον τραπεζικό λογαριασμό, είτε δεν προέκυψαν τα στοιχεία της ταυτότητάς του από τα παρεχόμενα στοιχεία.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε, θα υποβληθεί σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ θα ακολουθήσει και η επιμέρους υποβολή των 43 περιπτώσεων στις κατά τόπο Εισαγγελικές Αρχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης