Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χατζηδάκης (ΥΠΑΝ) – Σημαντική πρόοδος στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων – Στην τρίτη θέση της ΕΕ η Ελλάδα

Χατζηδάκης (ΥΠΑΝ) – Σημαντική πρόοδος στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων – Στην τρίτη θέση της ΕΕ η Ελλάδα
Έχει ανέβει 15 θέσεις από τον Ιούνιο του 2012
Τα θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την απορρόφηση κοινοτικών πόρων από την ελληνική οικονομία παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας τον απολογισμό της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου (2007-2013) και τα σχέδια για την επόμενη περίοδο (2014-2020).
Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης η Ελλάδα κατάφερε πλέον να βρίσκεται στην 3η θέση του σχετικού καταλόγου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν τον Ιούνιο του 2012 ήταν στην 18η θέση ενώ σε επίπεδο των «28» έχει απορροφήσει το 79,32% των πόρων του ΕΣΠΑ, δηλαδή 14 μονάδες περισσότερο από τον κοινοτικό μέσο όρο.

Συγκριμένα:
• Στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης -που είναι και το μεγαλύτερο από τα επιμέρους ταμεία- η Ελλάδα είναι στην 1η θέση, σύμφωνα με τα προχθεσινά στοιχεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής. (81,68%)
• Στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το ποσοστό απορρόφησης είναι στο 70,64% , έναντι μέσου όρου 68,71%.
• Στο Ταμείο Συνοχής, η ελληνική επίδοση είναι η τρίτη καλύτερη της ΕΕ. (81,88%)

Παρόλα αυτά ο κ. Χατζηδάκης παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα «δεν έγινε ξαφνικά παράδεισος ή λύθηκαν τα προβλήματά μας» σημειώνοντας, όμως, ότι «τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα αν έλειπε το ΕΣΠΑ».
Αναφερόμενος στην επόμενη 6ετη περίοδο του ΕΣΠΑ ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι τα 20,8 δισ. ευρώ  θα μοιραστούν σε 4 Εθνικά Επιχειρησιακά Προγράμματα και 13 Περιφερειακά, «καθώς η κάθε Περιφέρεια, θα διαθέτει πλέον  το δικό της πρόγραμμα με αυξημένους πόρους που ανέρχονται συνολικά στο 35% του συνολικού προϋπολογισμού».

Τα συνολικά 20,8 δισ. ευρώ θα μοιραστούν:
- Στο Εθνικό Πρόγραμμα για την Κοινωνική Συνοχή και την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανεργίας θα δοθούν 2,4 δισ. ευρώ, μερίδιο αυξημένο σε σχέση με το σημερινό.
- Στο Πρόγραμμα "Επανεκκίνηση"  που αφορά την επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία θα κατευθυνθεί το 25% του συνολικού προϋπολογισμού, δηλαδή 4,2 δισ. ευρώ.
- Στα Εθνικά Επιχειρησιακά Προγράμματα για τη Μεταρρύθμιση στο Δημόσιο 430 εκατ. ευρώ
- Στο Πρόγραμμα για το Περιβάλλον και τις Μεταφορές 4 δισ. ευρώ.
Η εκτίμηση, δε, του υπουργείου είναι ότι μέχρι τις 28 Απριλίου θα έχουν σταλεί στην Κομισιόν όλα τα Τομεακά και Περιφερειακά Προγράμματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης