Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bernanke εναντίον όλων για την πτώση του δολαρίου

Bernanke εναντίον όλων για την πτώση του δολαρίου
Για ακόμη μία φορά δεν άφησε αναπάντητη την κριτική που δέχθηκε από Βραζιλία, Κίνα και Γερμανία ο Ben Bernanke, Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, για λάθος χειρισμούς της τράπεζας. Ο Bernanke αποδεικνύει άδικες τις κριτικές, καθώς η τακτική που ακολουθεί ωθεί υψηλά την τιμή του δολαρίου με αποτέλεσμα την ολοένα και αυξανόμενα ποσοστά ανάπτυξης στις ΗΠΑ.
Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η «ένεση» ρευστότητας ύψους 600 δις. δολαρίων στην οποία έχει προβεί η Fed και θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι. Η κίνηση αυτή έχει βοηθήσει στην αποδυνάμωση του δολαρίου σε ποσοστό 8,5% στην αγορά ξένου συναλλάγματος από τις 27 Αυγούστου του 2010. Παράλληλα, οι εξαγωγές των ΗΠΑ αυξάνονται κάθε μήνα με ποσοστό ρεκόρ αυτό του Ιανουαρίου στα 167,7 δις. δολάρια, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η Caterpillar ώθησε τις ξένες πωλήσεις πάνω από το ένα τρίτο πέρυσι, ενώ και η Honeywell International αύξησε τις εξαγωγές της.
Η πολιτική που ακολούθησε η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ προκάλεσε την αντίδραση των Γερμανών, Κινέζων και Βραζιλιάνων, που ξεκίνησαν μία συστηματική υποτίμηση της τιμής του δολαρίου, βλάπτοντας τις οικονομίες τους. Οι αναλυτές της Barclays υπολογίζουν ότι ο ρυθμός της παγκόσμιας ανάπτυξης στις ΗΠΑ θα παραμείνει πάνω από το 4% για δεύτερο συνεχές έτος, εν μέσω των αυξανόμενων ανησυχιών, καθώς τα απτά αποτελέσματα και οι καρποί των πράξεων του Barnanke αργούσαν.
Η ιστορία λοιπόν αποδεικνύει το δίκιο του Ben Bernanke, ο οποίος νωρίτερα τον Μάρτιο στοιχημάτιζε ότι η άνοδος των τιμών στα είδη διατροφής και τα καύσιμα δεν θα επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό το κόστος διαβίωσης των Αμερικανών πολιτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης