Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Η Σύνοδος Κορυφής αντί να λύσει τα προβλήματα έφερε μπαράζ υποβαθμίσεων για Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία

Η Σύνοδος Κορυφής αντί να λύσει τα προβλήματα έφερε μπαράζ υποβαθμίσεων για Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία
Ρέστα έδωσαν οι οίκοι αξιολόγησης το τελευταίο 10ήμερο, μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής (24-25/3), η οποία όχι μόνο δεν λειτούργησε ενθαρρυντικά για τις αγορές, όπως προβλεπόταν, αλλά παράλληλα, οδήγησε και σε μια σειρά πολλαπλών υποβαθμίσεων για τα…γουρουνάκια  (P.I.G.S.) του ευρωπαϊκού... στάβλου.
Φαίνεται πως όσο η Ευρώπη με στόμφο έκανε λόγο για νέο οίκο αξιολόγησης και για συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στην περίπτωση αναδιάρθρωσης χρέους των κρατών της ζώνης του Ευρώ, επικρίνοντας τις Moody’s, S&P και Fitch, οι τελευταίες ετοίμαζαν το κρύο πιάτο της εκδίκησής τους. Τα χαστούκια ήταν απανωτά για τις αγορές, ιδιαίτερα σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία.

Ελλάδα

«Ο οίκος (Moody’s) υποβάθμισε την Ελλάδα εννέα βαθμίδες μέσα σε 440 ημέρες, ενώ -αν ληφθεί υπόψη η μέση διάρκεια παραμονής μίας εταιρίας σε κάθε μία βαθμίδα - θα έπρεπε να προχωρήσει σε αυτή τη μεταβολή σε 35 χρόνια» αναφέρει χαρακτηριστικά άρθρο των Financial Times.
Προεορτίως, ο οίκος Moody’s είχε προβεί σε υποβάθμιση σοκ κατά 3 βαθμίδες για την ελληνική οικονομία σε B1 από Ba1, στις 7 Μαρτίου. Οι εκπρόσωποι του αμερικανικού οίκου προειδοποίησαν ότι αν η Ελλάδα προχωρήσει σε επαναγορά χρέους επίκειται μεγάλη υποβάθμιση. Η Moody's διατηρεί το outlook της Ελλάδος σε negative, ενώ ανησυχεί και για αθέτηση πληρωμών…
Όπου γάμος και χαρά, λοιπόν, μέσα και η… Ελλάδα. Ο Standard&Poor's ανέλαβε στις 29 του προηγούμενου μηνός να υποβαθμίσει σε ΒΒ- από ΒΒ+ την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, καθώς βλέπει αυξημένη πιθανότητα η χώρα μας να κάνει χρήση του EFSF, όσο και αργότερα του ESM.
Σαν να μην έχει κι άδικο…
Εν τω μεταξύ, μας έθεσε και σε καθεστώς επιτήρησης με αρνητικές προοπτικές (creditwatch negative), κίνηση η οποία αντανακλά την αυξημένη πιθανότητα το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης το 2010 να αποδειχθεί ανώτερο των εκτιμήσεων, ενώ αναμένεται να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια του 2011.
Στην έκθεσή του ο οίκος εξηγεί πως τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής που έλαβε χώρα στις 24 και 25 Μαρτίου επιβεβαιώνουν την εκτίμηση πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι πιθανή προϋπόθεση δανεισμού από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης και ότι τα ομόλογα προτεραιότητας χαμηλής εξασφάλισης (senior unsecured) θα είναι υποδεέστερα σε σχεση με τα δάνεια προς το ESM.
Και κατά τ’ άλλα ο Παπανδρέου εξακολουθεί το χαβά του. (η Ελλάδα τα πάει καλά και τα γνωστά…)
Δεν ξέρω γιατί, αλλά ίσως είμαστε μια από τις ελάχιστες χώρες που πέρασε στο αντίθετο άκρο. Πλέον δεν κινδυνολογούμε, αλλά αντίθετα προσπαθούμε να εξωραΐσουμε καταστάσεις, που όπως και να το κάνεις είναι τραβηγμένες από τα μαλλιά…

Πορτογαλία
Αρχής γενομένης από τις 24 Μαρτίου η Fitch προέβη στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας σε ξένο και εγχώριο νόμισμα σε A- από A+ και της βραχυπρόθεσμης σε F2 από F1. Η συγκεκριμένη κίνηση ήρθε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, στον απόηχο της παραίτησης του Πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Jose Socrates.
Η Fitch προειδοποιούσε με νέα υποβάθμιση της αξιολόγησης της Πορτογαλίας εντός των ερχόμενων 3-6 μηνών. Ωστόσο δεν άντεξε να περιμένει και προέβη μόλις χτες σε νέα υποβάθμιση της χώρας κατά τρεις βαθμίδες, δηλαδή σε ΒΒΒ- από Α- προηγουμένως, διατηρώντας παράλληλα την ένδειξη  Rating Watch Negative ενδεχομένως για περαιτέρω υποβάθμιση. Η βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα μειώθηκε στο F3 από F2.
Εν τω μεταξύ, κατά δύο μονάδες υποβάθμισε και ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s την Πορτογαλία. Ειδικότερα, στις 25 Μαρτίου ο διεθνής οίκος υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας της χώρας σε ΒΒΒ από Α-, ενώ υπογράμμισε στην έκθεσή του, ότι υπάρχει χώρος και για περαιτέρω υποβάθμιση. Μετά την καταψήφιση των νέων μέτρων λιτότητας από το πορτογαλικό κοινοβούλιο και την παραίτηση του πρωθυπουργού Jose Socrates, ο οίκος αναφέρει, πως η πολιτική αβεβαιότητα θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις εμπιστοσύνη των αγορών και θα δημιουργήσει εμπόδια στην αναχρηματοδότηση της χώρας. Και σαν να μην έφτανε αυτό, 4 μέρες μετά ο οίκος υποβαθμίζει ξανά σε BBB- από BBB, αφήνοντας την αξιολόγηση της χώρας μόλις μια βαθμίδα πάνω από το επίπεδο junk, ενώ κράτησε αρνητικό outlook.
Βέβαια, από το χορό δεν θα μπορούσε να λείπει η Moody’s, η οποία, όμως αρκέστηκε στο να υποβαθμίσει μόνο το outlook της Πορτογαλίας, στις 25 Μαρτίου.
Σε negative, λοιπόν υποβάθμισε το outlook, διατηρώντας σταθερή την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας σε Α3, δικαιολογώντας πως πίσω από την σταθερή αξιολόγηση βρίσκεται η δέσμευση των πολιτικών κομμάτων της χώρας για δημοσιονομική αναδιάρθρωση.

Ιρλανδία
Για την κέλτικη τίγρη χτύπησε χτες η καμπάνα των υποβαθμίσεων καθώς ο πρωταγωνιστής-«υποβαθμιστής» Standard & Poor's αξιολόγησε τη χώρα σε ΒΒΒ+ από Α- μια μόλις ημέρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ιρλανδικών stress tests όπου και έγινε γνωστό ότι οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας χρειάζονται νέα κεφάλαια ύψους 24 δις ευρώ. Διατήρησε, ωστόσο, σταθερό το outlook.
Η υποβάθμιση αντανακλά την αξιολόγηση της υπηρεσίας συγκέντρωσης «τοξικών κεφαλαίων» της κυβέρνησης (ΝΑΜΑ) και τις κύριες μη εξασφαλισμένες εγγυήσεις της κυβέρνησης στα κεφάλαια των τραπεζών.
Παράλληλα, ο οίκος αναφέρει ότι η Σύνοδος Κορυφής της Ευρώπης στις 24 και 25 Μαρτίου, επιβεβαίωσε την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας, ενώ ανησυχίες εκφράζονται και για το μη εξασφαλισμένο χρέος της κυβέρνησης.
Το outlook μετατρέπεται σε σταθερό, αντανακλώντας το γεγονός ότι μετά τη διενέργεια των stress test οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών είναι πλέον πλήρως υπολογίσιμες, εξανεμίζοντας την αβεβαιότητα που υπήρχε γύρω από το πραγματικό πρόβλημα του κλάδου.
Εν τω μεταξύ, υπό καθεστώς επιτήρησης με αρνητικές προοπτικές (Rating Watch Negative) θέτει την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας ΒΒΒ+ την ίδια μέρα η Fitch, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο υποβάθμισης σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
«Το Rating Watch Negative αντανακλά τις νέες αρνητικές εξελίξεις στην Ιρλανδία μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της στις 9 Δεκεμβρίου 2009», σχολιάζει ο οίκος.
Ο οίκος επισημαίνει ότι τα στοιχεία για το ΑΕΠ της χώρας που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα εμφανίστηκαν απροσδόκητα αδύναμα, ενώ κάνει λόγο για διευρυμένη αβεβαιότητα αναφορικά με τις προοπτικές ανάπτυξης του ονομαστικού ΑΕΠ της χώρας κατά το τρέχον έτος.

Τι άλλο έχουμε να περιμένουμε από τους 3 οίκους-μάγους με τα… δώρα θα το δείξει ο χρόνος.
We hope for the best (ελπίζω όχι μάταια)!


Μίνα Κωστοπούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης