Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Schroders - Tα ιπτάμενα Pigs… - Γιατί Ελλάδα και περιφέρεια αποτελούν πόλο έλξης επενδυτών

tags :
Schroders - Tα ιπτάμενα Pigs… - Γιατί  Ελλάδα και  περιφέρεια αποτελούν πόλο έλξης επενδυτών
Οι δύο παράγοντες... αστάθειας
Σε ιπτάμενα... «Pigs» έχουν μετατραπεί οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, καθώς η έντονη μεταβλητότητα και η ανησυχία έχει παραχωρήσει πλέον τη θέση της στη σταθερότητα και την ανάκαμψη.
Τα άνωθεν υποστηρίζουν τα funds Schroders, Artemis και Argonaut, τα οποία δηλώνουν «θαυμαστές» των… Pigs.
Δύο χρόνια νωρίτερα, οι εταιρείες στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, συμπεριλαμβανομένου της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας, ήταν παραγκωνισμένες, καθώς η πλειονότητα των επενδυτών οίκων δήλωνε «underweight».
Πλέον το κλίμα έχει αλλάξει άρδην. Ενδεικτικά, ο δείκτης MSCI στην Ιρλανδία τους τελευταίους 12 μήνες κατέγραψε άνοδο +47% ενώ ο MSCI στην Ιταλία άνοδο +56%.
«Οι εταιρείες στις χώρες της περιφέρειας, έπειτα από 5 ή 6 χρόνια ύφεσης, έχουν περικόψει στο έπακρον τις δαπάνες τους, καταφέρνοντας να επιβιώσουν» παραδέχεται ο Barry Norris του Argonaut European Alpha fund.
«Χάρη στις περικοπές, έχουν ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά τους και συνιστούν πόλους έλξης ξένων επενδύσεων. Τα τελευταία 5 χρόνια, η περιφέρεια αναπτύχθηκε με μεγαλύτερο ρυθμό έναντι της Βόρειας Ευρώπης» τονίζει χαρακτηριστικά.
Άλλωστε το Argonaut European Alpha έχει αυξήσει κατά 0,50 δολάρια ανά μετοχή, τις τοποθετήσεις του στις αγορές των Pigs.
Οι αναλυτές αποδίδουν το πρόσφατο ράλι στην ραγδαία ανάκαμψη της αγοράς ομολόγων αλλά και στην δραστική μείωση των «κακών» εταιρικών χρεών.
Στην άρδην αλλαγή της εικόνας της περιφέρειας συνέβαλε και το τέλος του «εύκολου χρήματος», με το πάθημα των αναδυόμενων αγορών να γίνεται μάθημα στους επενδυτές. Ένα ακόμη θετικό στοιχείο αποτέλεσε και η αύξηση της εταιρικής κερδοφορίας, η οποία οδήγησε σε ένα μικρό ράλι τις μετοχές.
«Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και οι ιταλικές τράπεζες συνιστούν τις καλύτερες επενδύσεις. Ακόμη καλύτερες από τις ασφαλείς γερμανικές εταιρείες» υποστηρίζει ο Jacob de Tusch-Lec του Artemis Global Income fund.
Όπως παραδέχεται μάλιστα, περίπου το 40% των τοποθετήσεων του fund βρίσκεται στην Ιταλία και στις χώρες των Pigs.
«Οι εταιρίες στην ευρωπαϊκή περιφέρεια είναι αρκετά φθηνές και η αξία τους αρκετά καλή» διαμηνύει ο Marcus Brookes του Schroders. «Η ευρωπαϊκή ανάκαμψη θα σταθεροποιηθεί» εκτιμά παράλληλα.
 Ωστόσο, τα πράγματα στην περιφέρεια δεν είναι τόσο ρόδινα. Η ισπανική ανεργία και η ύφεση στην Ελλάδα αποτελούν μελανά σημεία για την οικονομία. Οι πολιτικοί κίνδυνοι παράλληλα, σε συνδυασμό με τον αποπληθωρισμό εντείνει τους κινδύνους στις μετοχές της περιφέρειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης