Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πόσες ευρωπαϊκές τράπεζες θα «περνούσαν» τα αμερικανικά stress tests – «Σχεδόν καμία» η… απάντηση!

Πόσες ευρωπαϊκές τράπεζες θα «περνούσαν» τα αμερικανικά stress tests – «Σχεδόν καμία» η… απάντηση!
Μόλις δύο τράπεζες διαθέτουν... πιθανότητες
Στο φλέγον ερώτημα, πόσες ευρωπαϊκές τράπεζες θα «πέρναγαν» με επιτυχία τα stress tests της Fed, επιχειρεί να απαντήσει το αμερικανικό δίκτυο CNBC.
Η απάντηση, σύμφωνα με το CNBC, είναι σχεδόν… καμία!
Ενόψει των stress tests της ΕΚΤ τον Οκτώβριο, το αμερικανικό δίκτυο πραγματοποιεί μία σύγκριση μεταξύ των ελέγχων της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ.
Οι λεπτομέρειες για τα ευρωπαϊκά stress test αναμένεται να γνωστοποιηθούν εντός του Απριλίου ωστόσο, μέχρι στιγμής είναι γνωστό πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα χρειαστούν Core Tier 1 στο 8% προκειμένου να περάσουν με επιτυχία τα stress tests.
Σύμφωνα με το CNBC ωστόσο, τα stress tests της ΕΚΤ θα είναι πολύ πιο χαλαρά εν συγκρίσει με αυτά της Fed, εξαιτίας της ευελιξίας στον ορισμό των «ίδιων κεφαλαίων». Ως αποτέλεσμα, αφενός οι ευρωπαϊκές τράπεζες διαθέτουν αρκετές πιθανότητες να αντεπεξέλθουν στα stress tests της ΕΚΤ, αφετέρου όμως,, δεν θα είχαν καμία τύχη, εάν τυχόν υπόκειντο στα αμερικανικά stress tests.
«Στην πραγματικότητα, σχεδόν καμία τράπεζα δεν θα περάσει» τονίζει το CNBC. «Στις ΗΠΑ, τα ίδια κεφάλαια είναι... κεφάλαια. Στην Ευρώπη, υπάρχουν αρκετές παραλλαγές, οι οποίες υπονομεύουν τα δεδομένα» εξηγεί χαρακτηριστικά.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν αυξήσει μέχρι στιγμής την κεφαλαιακή τους επάρκεια κατά 80 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται να την αυξήσουν κατά 60 δισ. ακόμα, ενόψει των stress tests.
Ένα ακόμη πρόβλημα για τα ευρωπαϊκά stress tests, σύμφωνα με το CNBC, συνιστά ο ορισμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο οποίος όπως και στην περίπτωση των ίδιων κεφαλαίων, είναι λιγότερο αυστηρός στην Ευρώπη έναντι των ΗΠΑ.
Βάσει των δεδομένων, το CNBC καταλήγει στο συμπέρασμα πως μόνο δύο ευρωπαϊκές τράπεζες διαθέτουν πιθανότητες να περάσουν τα αμερικανικά stress tests, η Santander και η Deutsche Bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης