Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Financial Times - Φαβορί για άμεση αναβάθμιση η Ελλάδα - Στο 60% του ΑΕΠ το χρέος το 2029!

Financial Times - Φαβορί για άμεση αναβάθμιση η Ελλάδα - Στο 60% του ΑΕΠ το χρέος το 2029!
«Ελλάδα και Ισπανία προηγούνται στην κούρσα αναβάθμισης των ευρωπαϊκών κρατών»
Την αναβάθμιση της Ελλάδας και συνολικά των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας έχουν σχεδόν προεξοφλήσει και οι Financial Times.
Ειδικότερα, η βρετανική εφημερίδα σε άρθρο της, υπό τον τίτλο «Turning point for European debt ratings», επισημαίνει πως το 2013 αποτέλεσε έτος σταθεροποίησης των αξιολογήσεων των ευρωπαϊκών κρατών.
Ελλάδα και Ισπανία διαθέτουν τις περισσότερες πιθανότητες αναβάθμισης από τους κυριότερους οίκους αξιολόγησης Moody’s, Standard & Poor’s και Fitch.
«Ελλάδα και Ισπανία προηγούνται στην κούρσα αναβάθμισης των ευρωπαϊκών κρατών» επισημαίνουν οι Financial Times.
Με τις ενδείξεις για τις 18 χώρες της Ευρωζώνης να έχουν πάψει να είναι αρνητικές, το outlook των αξιολογήσεων καταδεικνύει μπαράζ… αναβαθμίσεων.
Ενδεικτικά, 6 χώρες της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Πορτογαλία, αποχαιρέτησαν το 2013 το «αρνητικό» outlook και υποδέχθηκαν το «σταθερό».
«Στις αρχές του 2013, το 66% των κρατών της Ευρωζώνης διέθετε αρνητικό outlook.
Πλέον, διαθέτει μόλις το 33%» παραδέχεται ο James McCormack της Fitch.
«Η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί. Υπάρχει σαφής πρόοδος» συμπληρώνει με νόημα.
«Κάθε μεταστροφή στις ευρωπαϊκές αξιολογήσεις θα είναι αργή» προειδοποιεί ωστόσο, ο Moritz Kraemer της Standard & Poor’s, ο οποίος επικαλείται το παράδειγμα της Σουηδίας, η οποία έχασε το «ΑΑΑ» στις αρχές του 1990 και κατάφερε να το ανακτήσει σχεδόν 10 χρόνια αργότερα!
«Παρόμοια, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία δύσκολα θα ανακτήσουν γρήγορα το ΑΑΑ» επισημαίνει ο James McCormack. «Το εθνικό χρέος πρέπει να συρρικνωθεί σημαντικά, για να επιστρέψει η κορυφαία αξιολόγηση» διατείνει εν συνεχεία.
«Θα χρειαστούν περίπου 15 χρόνια συνεχούς δημοσιονομικής προσαρμογής, προκειμένου το χρέος της ευρωπαϊκής περιφέρειας να επιστρέψει στο 60% του ΑΕΠ» τονίζει ο Bart Oosterveld της Moody’s

Αναδυόμενες αγορές
Οι αξιολογήσεις στις αναδυόμενες αγορές κατέγραψαν το 2013 μία οριακή βελτίωση, ιδίως σε Ασία, κεντρική και ανατολική Ευρώπη και Καραϊβική. Ωστόσο, σε Αφρική, Μέση Ανατολή και Λατινική Αμερική, οι κρατικές αξιολογήσεις σε γενικές γραμμές υποβαθμίστηκαν.
Για τους λάτρεις των ακρωνύμων, η αξιολόγηση των χωρών «Μint» (Μεξικό, Ινδονησία, Νιγηρία και Τουρκία» αναβαθμίστηκε. Η αξιολόγηση των «Βric» (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα) σε γενικές γραμμές, αναβαθμίστηκε επίσης, ενώ η αξιολόγηση των «Fragile Five» (Βραζιλία, Ινδία, Ινδονησία, Νότια Αφρική και Τουρκία» υποβαθμίστηκε μερικώς.
Οι αξιολογήσεις ορισμένων αναδυόμενων κρατών εξαρτώνται πλήρως από τις προοπτικές της Κίνας. «Η Κίνα δίνει το ρυθμό για το εμπόριο, την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική κατάσταση αρκετών κρατών - δορυφόρων, όπως αυτών της Λατινικής Αμερικής» υπογραμμίζει καταλήγοντας, ο Bart Oosterveld της Moody’s.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης