Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι συμβαίνει στον χώρο των μικρών τραπεζών; Aspis, Proton bank, Attica και FBBank;

  Τι συμβαίνει στον χώρο των μικρών τραπεζών; Aspis, Proton bank, Attica και FBBank;
Στο επίκεντρο βρίσκονται οι μικρές τράπεζες καθώς οι διεργασίες που σημειώνονται φέρνουν στην επιφάνεια τις στρατηγικές που θέλουν να ακολουθήσουν αλλά και  τα προβλήματα τους.
Τελευταία οι εξελίξεις με την Aspis bank το ενδιαφέρον του ΤΤ και την εμπλοκή του ρωσικού ομίλου  Borodino , η μετοχική και διοικητική ενδυνάμωση της Proton bank, οι διοικητικές αλλαγές στην Attica bank, η ειλημμένη απόφαση των Πορτογάλων να στηρίξουν την Millennium bank αλλά και η αβέβαιη στρατηγική της FBBank λόγω διαφορών μεταξύ των βασικών μετόχων.
Προφανώς η Aspis bank βρίσκεται στο επίκεντρο καθώς εκεί που διαφαινόταν αδιέξοδο η Κυβέρνηση και κυρίως η ΤτΕ ζήτησε από το ΤΤ να υποβάλλει πρόταση ενδιαφέροντος και έτσι βρέθηκε μια πραγματικά καλή λύση για την Aspis bank η οποία λόγω εμπλοκής των 2 μετόχων της Aspis Πρόνοια και Commercial Value δεν μπορούσε να υλοποιήσει την επιβεβλημένη αύξηση κεφαλαίου.
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο λειτουργικής ενοποίησης από το 2011 με την Aspis bank όμως βασική προϋπόθεση είναι στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της Aspis bank ύψους τουλάχιστον 120 εκατ ευρώ στην τιμή των 0,60 ευρώ να μην συμμετάσχουν ορισμένοι βασικοί μέτοχοι δηλαδή οι ασφαλιστικές εταιρίες.
Στις εξελίξεις ρόλο διαδραματίζει ο ρωσικός όμιλος Borodino ο οποίος έλαβε το πράσινο φως από την Επιτροπή Ιδιωτικών Ασφαλιστικών εταιριών να εκδηλώσει ενδιαφέρον για την commercial value η οποία όμως κατέχει το 35% περίπου της Aspis bank ενώ έχει εμφανισθεί ο ενδιαφερόμενος και το βρετανικό fund AnaCap.
Η κυβέρνηση πάντως άπαξ και έδωσε το πράσινο φως στο ΤΤ να προχωρήσει στην απόκτηση έως και του 32,9% της Aspis bank δύσκολα θα υπάρξει ανατροπή.
Διευκρινίζεται ότι αποφασίσθηκε να αποκτήσει ποσοστό έως 32,9% αφενός για να μην υποβάλλει δημόσια πρόταση αφετέρου για να έχει τον χρόνο μέσα στο 2010 να διερευνήσει την Aspis bank και το 2011 να προχωρήσει σε συγχώνευση.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αύξηση κεφαλαίου είναι μονόδρομος για την Aspis bank και η είσοδος του στρατηγικού επενδυτή θα υλοποιηθεί μέσω της αύξησης.
Για την Aspis bank με 2,5 δις ενεργητικό περίπου οι εξελίξεις την ευνοούν αν και διαφαίνεται ότι στρατηγικά η λύση ΤΤ  είναι συμφερότερη.
Και ενώ οι εξελίξεις στην Aspis bank έχουν δρομολογηθεί οι εξελίξεις στην Proton bank καταδεικνύουν ότι μεθοδικά «ξαναδημιουργείται η τράπεζα».
Άλλαξε μέτοχο αποχώρησε η Πειραιώς και νέος μέτοχος με ποσοστό 31% περίπου ο επιχειρηματίας Λ Λαυρεντιάδης.
Ταυτόχρονα ισχυροποιεί το management καθώς ο Τρύφων Κολλίντζας  παραιτήθηκε από την Attica bank και αναλαμβάνει επικεφαλής στην Proton bank.
Η έλευση του Κολλίντζα  ο οποίος είχε αποδώσει σε σημαντικό βαθμό στην Attica bank αφενός συμβάλλει στην διοικητική ενδυνάμωση της τράπεζας αφετέρου οι καλές σχέσεις του Κολλίντζα με την διοίκηση της ΤτΕ θα βοηθήσουν γενικότερα την ανάπτυξη της Proton bank.
Επανέρχεται λοιπόν στο προσκήνιο η Proton bank και αναμένεται να διαδραματίσει ρόλο στις μικρές τράπεζες.
Στην Attica bank  η αποχώρηση του Κολλίντζα αφήνει διοικητικό κενό και το κυριότερο σε μια περίοδο όπου το δημόσιο εξετάζει αποκρατικοποιήσεις.
Δεν αποκλείεται η Attica bank που είναι ιδιαίτερα ισχυρή κεφαλαιακά να συγχωνευθεί με άλλη τράπεζα.
Προσεχώς θα ξεκαθαρίσουν και οι βασικοί μέτοχοι την στρατηγική ΤΤ με 22,5% , το ΤΣΜΕΔΕ με 42% και το Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων με 19%.
Στην Attica bank διαφαίνεται ότι θα υπάρξουν εξελίξεις.
Στην FBBank  το τοπίο παραμένει θολό. Ο Β. Ρέστης δεν είναι σαφές πότε θα προχωρήσει σε αύξηση ενώ η ΑΤΕ δεν θα συμμετάσχει.
Συν τοις άλλοις τονίζεται ότι και χρηματοοικονομικά η τράπεζα είναι πιεσμένη από πλευράς αποτελεσμάτων θα εμφανίσει ζημίες καθώς από κεφάλαια και ρευστότητα βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Η FBBank δεν μπορεί να συνεχίσει υπό αυτό το καθεστώς της μετοχικής αβεβαιότητας  και το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι ή ο Ρέστης να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο ή η τράπεζα να πωληθεί.
Στην Millennium bank η μητρική τράπεζα στην Πορτογαλία έχει αποφασίσει να στηρίξει την θυγατρική της και μάλιστα είναι ανοικτό το ενδεχόμενο και νέας αύξησης κεφαλαίου.

Πέτρος Λεωτσάκος
petros@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης