Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Reuters - Mε κέρδη 14% από τις αρχές του 2014 οι αγορές Ελλάδας και Πορτογαλίας σημειώνουν τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη

Reuters - Mε κέρδη 14% από τις αρχές του 2014 οι αγορές Ελλάδας και Πορτογαλίας σημειώνουν τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη
"Πρόκειται για δομική στροφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος, στη σκιά της παραδοχής πως η ευρωπαϊκή κρίση ανήκει στο παρελθόν"
Κλιμακώνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις αγορές σε Ελλάδα και Πορτογαλία, στη σκιά της ανάκαμψης των οικονομιών τους.
Τα ανωτέρω επισημαίνει σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, παρακολουθώντας στενά την κατάσταση των χωρών της περιφέρειας.
Όπως υποστηρίζει το Reuters, οι επενδυτές που διψούν για αποδόσεις επιστρέφουν στο ελληνικό και το πορτογαλικό χρηματιστήριο, τα οποία και απέφευγαν για τέσσερα χρόνια. Η επιστροφή των επενδυτών στις αγορές Ελλάδας και Πορτογαλίας αντανακλά τη βελτίωση του outlook των οικονομιών τους.
Οι ελληνικές και πορτογαλικές μετοχές, καθώς και τα ελληνικά και πορτογαλικά ομόλογα, έχουν καταγράψει τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, για το τρέχον έτος, 2014.
"Πρόκειται για μια δομική στροφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος, στη σκιά της παραδοχής πως η ευρωπαϊκή κρίση ανήκει στο παρελθόν", δηλώνει ο Franz Wenzel, στρατηγικός αναλυτής της AXA Investment Managers.
"Παρά το γεγονός πως έφτασε στο χείλος... της εξόδου από το ευρώ το 2012, σήμερα η Ελλάδα ανακάμπτει. Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας περιορίζεται. Ταυτόχρονα η πορτογαλική οικονομία έχει ήδη γυρίσει σελίδα", σχολιάζει το Reuters.
Aπό τις αρχές του έτους, το ελληνικό και το πορτογαλικό χρηματιστήριο έχουν καταγράψει κέρδη 14%, την ώρα που ο πανευρωπαϊκός δείκτης Europe 600 κινείται εκεί που κινείτο και πριν από τρεις μήνες, στις αρχές του 2014.
Όπως προσθέτει το Reuters, οι ελληνικές και οι πορτογαλικές μετοχές εμφανίζουν ιδιαιτέρως ελκυστικές αποτιμήσεις.
Το ίδιο ισχύει και στις αγορές ομολόγων. Τα ελληνικά ομόλογα, παρά το γεγονός πως αξιολογούνται ακόμη ως σκουπίδια (junk) προσφέρουν καλύτερες αποδόσεις από τα ομόλογα των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης, καθώς και από τα ομόλογα των αναυδόμενων αγορών, όπως για παράδειγμα της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας.  
"Μπορεί Ελλάδα και Πορτογαλία να διαθέτουν ακόμη υπέρογκο δημόσιο χρέος, ωστόσο η πρόοδος που έχουν σημειώσει μέχρι στιγμής οι δύο χώρες, τις καθιστά πολύ πιο ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες από ότι είναι οι αναδυόμενες αγορές", δηλώνουν στο Reuters οι επενδυτές.
"Αν κοιτάξει κάποιος τις αναδυόμενες αγορές, θα αντιληφθεί πως αρκετές από αυτές έχουν τα προβλήματά τους. Μετά έχεις μια χώρα σαν την Ελλάδα που γυρίζει σελίδα και τελικά εμφανίζεται ελκυστική για τους επενδυτές", δηλώνει ο William De Vijlder, αντιπρόεδρος της BNP Paribas Investment Partners.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης