Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P - Eπιδείνωση των κινδύνων για το διεθνές banking το 2014 - Τρεις κύριες πηγές ανησυχίας

S&P - Eπιδείνωση των κινδύνων για το διεθνές banking το 2014 - Τρεις κύριες πηγές ανησυχίας
Aντιμέτωπες με σημαντικές προκλήσεις συνεχίζουν να βρίσκονται οι τράπεζες της περιφέρειας
Eπιδείνωση των κινδύνων που απειλούν το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα διαπιστώνει από τις αρχές του 2014 ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's.
Όπως υποστηρίζει σε νέα, ειδική έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα, τρεις είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που μπορούν πραγματικά να απειλήσουν το διεθνές banking κατά το τρέχον έτος, παρά τη διαφαινόμενη ισχυροποίηση του παγκόσμιου οικονομικού outlook.
Οι κίνδυνοι αυτοί πηγάζουν από:
- την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής και την επίδρασή της στην πραγματική οικονομία και τις διεθνείς αγορές.
- τον αντίκτυπο των αλλαγών που προωθούνται σε ρυθμιστικό πλαίσιο.
- την πιθανή μείωση ή πλήρη απόσυρση της κρατικής στήριξης για μεγάλο αριθμό τραπεζών.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της S&P, οι τρεις αυτές πηγές κινδύνου μπορούν να προκαλέσουν σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στις ανά τον κόσμο τράπεζες, με διαφορετικούς τρόπους μάλιστα.
Μπορεί κατά γενική ομολογία η παγκόσμια οικονομία να ανακάμπτει, ωστόσο αν οι κίνδυνοι για τις τράπεζες επιδεινωθούν, τότε μπορούν πολύ εύκολα να μεταδοθούν από χώρα σε χώρα και να αλλάξουν άρδην την κατάσταση των υφιστάμενων πιστωτικών συνθηκών στο διεθνές σύστημα.
Σε περιφερειακό επίπεδο η S&P εκτιμά πως η επίδραση των τριών ανωτέρω παραγόντων ενδεχομένως να έχει διαφορετικό αντίκτυπο.
Για παράδειγμα οι τράπεζες στον ανεπτυγμένο κόσμο πιθανόν να πληγούν περισσότερο από τις αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο που τις διέπει. Στον αντίποδα οι τράπεζες στις αναδυόμενες αγορές μπορεί να πληγούν περισσότερο από τις εξελίξεις που συνδέονται με τον πολιτικό κίνδυνο.

Κίνδυνος 1ος - Η νομισματική πολιτική έχει καταστεί λιγότερο υποστηρικτική απέναντι στην οικονομική ανάκαμψη
Στις περισσότερες οικονομίες του πλανήτη, η οικονομία είτε σταθεροποιείται, είτε βαίνει προς ανάκαμψη. Ταυτόχρονα η πολιτική αβεβαιότητα περιορίζεται.
Ωστόσο, η απόφαση της Fed, της κεντρικής αμερικανικής τράπεζας, να μειώνει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, παρά τα ανησυχητικά στοιχεία για την ανεργία, ταρακούνησε σχεδόν συθέμελα το σύνολο των αναδυόμενων αγορών. Χώρες όπως η Ινδία και η Τουρκία δέχθηκαν το περασμένο διάστημα ισχυρούς κλυδωνισμούς.
Την ίδια ώρα, οι τράπεζες σε αρκετές χώρες της Ευρωζώνης - όπως για παράδειγμα σε Ιρλανδία, Ιταλία και Ισπανία - συνεχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωπες με τον βραχνά των μην εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).
H υφιστάμενη κατάσταση στο ευρωπαϊκό banking έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τα όσα ισχύουν στις ΗΠΑ, όπου τα προβληματικά assets έχουν μειωθεί ραγδαία από την κορύφωσή τους το 2009.

Κίνδυνος 2ος - Οι ρυθμιστικές αρχές κλιμακώνουν την προσπάθεια για τον σχεδιασμό κανόνων που μπορούν να επηρεάσουν τα επιχειρηματικά μοντέλα των τραπεζών
Οι ρυθμιστικές αρχές, σε επίπεδο G20 (οι 20 ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη), προωθούν εδώ και αρκετό καιρό κανόνες που προβλέπουν: ελάχιστο όριο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, διεξαγωγή stress tests για τις τράπεζες, απαίτηση συγκεκριμένων επιπέδων ρευστότητας, υιοθέτηση νέων μεθόδων όπως το bail-in, δημιουργία μηχανισμών εκκαθάρισης.
Πολλές από τις ανωτέρω πρωτοβουλίες χρειάζονται αρκετή δουλειά και πολύ χρόνο προτού τεθούν σε εφαρμογή.
Η πρόοδος όμως που έχει σημειωθεί χαρακτηρίζεται εξαιρετικά ανομοιογενής.

Κίνδυνος 3ος - Η κρατική στήριξη μειώνεται
Όπως επισημαίνει η Standard & Poor's, κυρίως σε ό,τι αφορά τις τράπεζες του ανεπτυγμένου κόσμου, ολοένα και αυξάνεται η διάθεση για επιβολή haircut στους μη εξασφαλισμένους πιστωτές μιας τράπεζας (μέθοδος bail-in), στην περίπτωση που η εν λόγω τράπεζα απειληθεί με χρεοκοπία.
Μπορεί οι αρχές να προχωρήσουν στην υιοθέτηση - και ψήφιση - νόμων που θα απαγορεύουν την κρατική στήριξη για τις τράπεζες. Τότε όμως, όπως εξηγεί ο οίκος, τίθεται θέμα ηθικού κινδύνου (moral hazard), το οποίο θα πρέπει να εξεταστεί σε άμεση συνάρτηση με την εξής πιθανότητα: Τον κίνδυνο να προκληθεί νέος γύρος χρηματοπιστωτικής αστάθειας.

Ευρωζώνη - Ανομοιογενής πρόοδος
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, παρά τη μεταξύ τους διαφοροποίηση, οι ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν ένα κοινό: Παραμένουν όλες εξαιρετικά εύθραυστες λόγω των υψηλών επιπέδων - δημοσίου και ιδιωτικού χρέους.
Παράλληλα, η περιορισμένη ανάπτυξη μπορεί να δώσει νέα ώθηση στο ποσοστό των προβληματικών δανείων, σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες.
Οι τράπεζες της αδύναμης ευρωπαϊκής περιφέρειας βρίσκονται αντιμέτωπες με σημαντικά χρηματοδοτικά κενά.
Για πολλές από αυτές, η εξάρτηση από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ παραμένει ακόμη αρκετά υψηλή.
Την ίδια ώρα οι τρόποι με τους οποίους οι τράπεζες θα επιχειρήσουν να αντλήσουν φρέσκα κεφάλαια παραμένουν ακόμη υπό εξέταση.   
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η Standard & Poor's, ποσοστό άνω του 50% των ευρωπαϊκών τραπεζών που αξιολογεί ο οίκος, εμφανίζουν αρνητικό outlook ή έχουν τεθεί σε παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση (CreditWatch negative).

Η τραπεζική ένωση της Ευρωζώνης
Όπως επισημαίνει η Standard & Poor's, οι διαδικασίες για τη σύσταση μιας πραγματικής τραπεζικής ένωσης στην Ευρωζώνη προχωρούν. Η τραπεζική ένωση θα βασιστεί στους εξής βασικούς πυλώνες:
- Στον ενιαίο μηχανισμό εποπτείας των τραπεζών
- Στον ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης των τραπεζών
Η ΕΚΤ θα διεξάγει αυστηρά και πλήρη stress tests σε 130 ευρωπαϊκές τράπεζες τον Νοέμβριο του 2014.
Οι δράσεις της ΕΚΤ με αιχμή τα stress tests εκτιμάται πως θα αυξήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
Ωστόσο τα αποτελέσματα των επικείμενων stress tests δεν αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά τις τρέχουσες αξιολογήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών, υποστηρίζει χαρακτηριστικά ο οίκος αξιολόγησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης