Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Χτύπημα» της Standard & Poor’s στη Ρωσία – Υποβάθμισε το outlook σε «αρνητικό» - Στο «ΒΒΒ» η ρωσική αξιολόγηση

tags :
«Χτύπημα» της Standard & Poor’s στη Ρωσία – Υποβάθμισε το outlook σε «αρνητικό» - Στο «ΒΒΒ» η ρωσική αξιολόγηση
Oι κυρώσεις απειλούν την ρωσική οικονομία
Η ουκρανική κρίση και η προοπτική οικονομικών κυρώσεων από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. «στοίχισε» το «σταθερό» outlook της Ρωσίας, καθώς ο οίκος Standard & Poor’s το υποβάθμισε σε «αρνητικό».
Παράλληλα, ο αμερικανικός οίκος επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «ΒΒΒ» της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της Standard & Poor’s, οι αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και η προοπτική επιβολής κυρώσεων από ΗΠΑ και Ε.Ε. ενδέχεται να συρρικνώσουν την εισροή επενδυτικών κεφαλαίων στην ρωσική οικονομία, εκτινάσσοντας τις κεφαλαιακές εκροές και αποδυναμώνοντας τις προοπτικές ανάπτυξης.
Η υποβάθμιση του outlook αντανακλά τις προσδοκώμενες οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις από τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις.
Όπως επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, η κλιμάκωση των γεωπολιτικών κινδύνων ήδη αντικατοπτρίζεται στη ρωσική οικονομία. Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας σταδιακά περιορίζει την παρέμβασή της στην αγορά συναλλάγματος, οδηγώντας το ρούβλι σε «βουτιά» 10%. Παράλληλα, σημειώνονται αξιοπρόσεκτες εκροές κεφαλαίων, οι οποίες το α’ 3μηνο του 2014 ανέρχονται περίπου στα 60 δισ. δολάρια.
Το 2013 η ανάπτυξη της Ρωσίας επιβραδύνθηκε στο 1,3% δηλαδή το χαμηλότερο ποσοστό από το 1999. Η υποτονική ανάπτυξη θα συνεχιστεί και το 2014 αλλά και το 2015 με ρυθμό ανάπτυξης 1,2% και 2,2% αντίστοιχα.
Σύμφωνα με την Standard & Poor’s, η ένταση στη Ρωσία θα επεκταθεί και σε άλλες πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, γεγονός που θα οδηγήσει τη Δύση σε επιβολή σκληρότερων κυρώσεων. Αυτές θα υπονομεύσουν τις προοπτικές της ρωσικής οικονομίας.
Παράλληλα, μεγάλο μέρος των εσόδων της ρωσικής κυβέρνησης εκπορεύεται από το πετρέλαιο. Αυτό καθιστά την οικονομία εξαιρετικά ευάλωτη στις διακυμάνσεις των τιμών. Το 2013 το έλλειμμα του προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στο 0,6% του ΑΕΠ. Βάσει των εκτιμήσεων για την πετρελαϊκή αγορά, το έλλειμμα της Ρωσίας αναμένεται να διευρυνθεί στο 1,5% το 2016.
Επίσης, η Standard & Poor’s εκτιμά πως το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρέχουσων συναλλαγών έως το 2015 θα έχει εξαλειφθεί πλήρως, εξαιτίας της δυσανάλογης ανάπτυξης των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης