Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η μεταφορά φυσικού αερίου στο επίκεντρο της συνάντησης Βενιζέλου με τον ισραηλινό ομόλογό του

Η μεταφορά φυσικού αερίου στο επίκεντρο της συνάντησης Βενιζέλου με τον ισραηλινό ομόλογό του
Πρόκειται για «μια πανάκριβη επένδυση», σημείωσε ο ισραηλινός ΥΠΕΞ και σε αυτήν τη φάση η διερεύνηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου βρίσκεται στα χέρια του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος και θα κρίνει «αν και ποιος αγωγός» θα κατασκευαστεί
Με διαφάνεια και ειλικρίνεια η κυβέρνηση του Ισραήλ θα συζητήσει το θέμα της μεταφοράς των κοιτασμάτων του φυσικού αερίου μέσω Κύπρου και Ελλάδας, αφού όμως ολοκληρωθεί η αξιολόγηση επί τη βάσει των κριτηρίων που θέτει ο ιδιωτικός τομέας, επισήμανε ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον έλληνα ομόλογό του, Ευάγγελο Βενιζέλο.
Ερωτηθείς σχετικά μετά τη συνάντηση από δημοσιογράφους ο κ. Λίμπερμαν διευκρίνισε ότι το θέμα της μεταφοράς τού φυσικού αερίου είναι μια πανάκριβη επένδυση» και σε αυτήν τη φάση η εξαγωγή και διερεύνηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου βρίσκεται στα χέρια του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος και θα κρίνει «αν και ποιος αγωγός θα κατασκευαστεί.
Πρόσθεσε δε, ότι «περιμένουμε τα πορίσματα της εταιρείας που εκπονεί τη μελέτη σκοπιμότητας και μετά θα κάνουμε τις διαβουλεύσεις με ειλικρίνεια και διαφάνεια για την προώθηση του έργου».
Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «υπάρχει μια παράμετρος που αναφέρεται στον ρόλο του ιδιωτικού τομέα, υπάρχει όμως και μια παράμετρος θεσμική, πολιτική και διακυβερνητική» και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «ακολουθεί τις βασικές αρχές της Ε.Ε. ως προς την ενεργειακή της πολιτική, οι οποίες προβλέπουν διαφοροποίηση των πηγών προέλευσης των υδρογονανθράκων και διαφοροποίηση των οδών διέλευσης».
Ερωτηθείς σχετικά με τις εξελίξεις στην Κριμαία και τις επιπτώσεις που έχουν στα συμφέροντα του Ισραήλ, δεδομένου ότι στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ υποστηρίζεται ότι μετά τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, η Ε.Ε. θα πρέπει να θεσπίσει ενισχυμένες κυρώσεις σε βάρος του Ισραήλ για την κατάληψη της Δυτικής Όχθης, της Γάζας και της ανατολικής Ιερουσαλήμ, ο κ. Λίμπερμαν αρνήθηκε οποιαδήποτε «συσχέτιση».
«Δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ σε κάποια τέτοια διασύνδεση του ζητήματος της Κριμαίας και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε στη Μέση Ανατολή», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «η θέση μας είναι πολύ καθαρή και δεν θα εμπλακούμε στα εσωτερικά ζητήματα άλλων χωρών, ούτε στις σχέσεις Ε.Ε. - Ρωσίας - ΗΠΑ. Δεν θα επιτρέψουμε καμία απόπειρα διασύνδεσης του δικού μας θέματος με αυτό της Κριμαίας, ούτε να υπάρξουν χειρισμοί ίδιας αντιμετώπισης».
Κληθείς να σχολιάσει τις σχέσεις με την Τουρκία, ο κ. Λίμπερμαν σημείωσε ότι η χώρα του «διατηρεί διπλωματικές και εμπορικές με την Τουρκία» σημειώνοντας ότι οι εμπορικές σχέσεις ιδιαίτερα έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό», για να συμπληρώσει «σε αυτή τη φάση η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Τουρκίας».
Ο κ. Βενιζέλος συνεχάρη τον κ. Λίμπερμαν για τον επαναδιορισμό του στο υπουργείο Εξωτερικών και υπογράμμισε τη συνεργασία των δύο χωρών -όπως αυτή αναπτύχθηκε τόσο στη διμερή συνάντηση Υψηλού Επιπέδου, το φθινόπωρο στην Ιερουσαλήμ, όσο και μέσω της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου, ενώ με την ιδιότητα του εκπροσώπου της ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε., τον ενημέρωσε  για το περιεχόμενο των επαφών του στην Ουκρανία και το Ιράν.
Υπογράμμισε, τέλος, τη συνεπή αντίδραση της χώρας μας στις ρατσιστικές και αντισημιτικές συμπεριφορές, με επίκεντρο τη στάση της Χρυσής Αυγής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης