Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το ΤΣΜΕΔΕ με 2,3 δισεκ. cash εγγυητής της κεφαλαιακής επάρκειας της Attica bank – Με 3 στρατηγικές κινήσεις η τράπεζα μπορεί να διασωθεί

tags :
Το ΤΣΜΕΔΕ με 2,3 δισεκ. cash εγγυητής της κεφαλαιακής επάρκειας της Attica bank – Με 3 στρατηγικές κινήσεις η τράπεζα μπορεί να διασωθεί
Στην Attica bank θα δοθεί πρόσθετη παράταση για την ανακεφαλαιοποίησης της και θα εξεταστεί εκ νέου το CLP
To ΤΣΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών με 2,3 δισεκ. cash είναι εγγυητής της κεφαλαιακής επάρκειας και σταθερότητας της Attica bank.
Προφανώς το ΤΣΜΕΔΕ έχει ρευστότητα και επίσης προφανώς δεν σημαίνει ότι θα επενδύσει 497 εκατ (βασικό σενάριο και προνομιούχες μετοχές) στην Attica bank.
Αλλά σίγουρα λειτουργεί αυτή η ρευστότητα ως δικλείδα ασφαλείας.
Η Attica bank χρειάζεται να συγκεντρώσει 397 εκατ ευρώ και να αποπληρώσει 100 εκατ των προνομιούχων ώστε να είναι συγκρίσιμη με τις τράπεζες Πειραιώς και Alpha bank.
Άρα πρέπει να βρει τουλάχιστον 397 εκατ ή 434 εκατ στο δυσμενές σενάριο.
Πως θα καταφέρει να συγκεντρώσει 397 εκατ ευρώ η Attica bank  με μόλις 106 εκατ εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου για το διάστημα 2013 με 2016 και με CLP πιστωτικό κίνδυνο 888 εκατ;
Οι  παράμετροι.
1)Το βασικό σενάριο κατέληξε σε κεφαλαιακές ανάγκες  397 εκατ και το δυσμενές 434 εκατ ευρώ δηλαδή η διαφορά μεταξύ των δύο σεναρίων είναι πολύ μικρή φαινόμενο που παρατηρήθηκε μόνο στην Attica bank.
2)Η εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου είναι μακράν η μικρότερη αναλογικά στα 106 εκατ σε σχέση με τα κεφάλαια που πρέπει να αντλήσει έναντι των άλλων τραπεζών.
3)Στους ποιοτικούς δείκτες η Attica bank βρέθηκε σε πολύ δυσμενή θέση με βάση την ανάλυση των 173 σελίδων της Blackrock που θεωρούμε ότι σε ορισμένες κατηγορίες ήταν υπερβολική η προσέγγιση.  
Άρα πως θα βρεθούν τα 397 εκατ ευρώ;
Α)Η τράπεζα θα μετατρέψει άμεσα τα 100 εκατ του ομολογιακού σε μετοχές.
Άρα τα 397 εκατ θα μειωθούν στα 297 εκατ ευρώ.
Β)Τα 297 εκατ ευρώ θα μπορούσαν να μειωθούν στα 150 με 180 εκατ αν η Attica bank καταφέρει να πείσει την ΤτΕ ότι το CLP δηλαδή ο πιστωτικός κίνδυνος είναι μικρότερος και όχι 888 εκατ που είναι η εκτιμώμενη ζημία στην 3ετία 2013 με 2016.
Στο σκέλος αυτό θα έχει βοήθεια από την ΤτΕ.
Γ)Με μια ορθολογικότερη διαχείριση των NPLs θα μπορούσε να ανακτήσει αξιόλογα κεφάλαια.
Δ)Η τράπεζα ίσως ατύπως λάβει παράταση και πέραν του 6μήνου καθώς δεν θα συμμετάσχει στα stress tests της ΕΚΤ και δεν έχει ανακεφαλαιοποιηθεί από το ΤΧΣ.
Ε)Όμως εκτιμούμε ότι το ΤΣΜΕΔΕ με 51% στην Attica bank θα οδηγηθεί ή θα υποχρεωθεί σε μείωση του ποσοστού του στο 33% με 35% στο πλαίσιο πώλησης μεριδίου σε στρατηγικό επενδυτή.
Χωρίς στρατηγικό επενδυτή η τράπεζα δύσκολα θα ξεπεράσει τα προβλήματα.
Ο στρατηγικός επενδυτής θα μπορούσε να αποκτήσει 33% της Attica bank συγκεντρώνοντας ποσοστό τόσο από το ΤΣΜΕΔΕ όσο και από την αγορά.
Το ΤΣΜΕΔΕ δεν μπορεί να είναι μέτοχος του 51% στην Attica bank αυτό πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο.
Μείωση του ποσοστού του ταμείου θα λειτουργούσε θετικά και υπέρ του ΤΣΜΕΔΕ και οι θεσμικές αρχές θα αποτιμούσαν θετικά μια τέτοια εξέλιξη.
Στ)Το plan B για την Attica bank περιλάμβανε όχι σπάσιμο σε good και bad bank η διαδικασία αυτή έχει κλείσει για την Ελλάδα αλλά σε πώληση των assets με ανταλλαγή μετοχών στην Εθνική τράπεζα ώστε να μην χάσει το ΤΣΜΕΔΕ.
Σε good και bad bank το ΤΣΜΕΔΕ θα καταστρεφόταν.
Άρα η λύση θα ήταν ανταλλαγή μετοχών.
Το plan B είναι η έσχατη λύση ή καλύτερα δεν είναι λύση καθώς η τράπεζα χάνει την εταιρική της οντότητα και το ΤΣΜΕΔΕ παγιδεύεται σε μια κρατική τράπεζα.
Η Attica bank μπορεί να παραμείνει αυτόνομη και η ΤτΕ θα πράξει ότι είναι δυνατό να βοηθήσει την τράπεζα στα πλαίσια που θα καθορίσει η Τρόικα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης