Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κ. Χατζηδάκης (ΥΠΑΝ) - Αναγκαία η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων - Oι εταίροι να στηρίξουν την επιτυχή προσπάθεια της Ελλάδας

Κ. Χατζηδάκης (ΥΠΑΝ) - Αναγκαία η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων - Oι εταίροι να στηρίξουν την επιτυχή προσπάθεια της Ελλάδας
Ο περιορισμός της ζήτησης λόγω της κρίσης στη γεωγραφική γειτονία μας, η στασιμότητα και η ύφεση στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. είναι μεταξύ των λόγων που καταγράφηκε σταστιμότητα στις ελληνικές εξαγωγές, σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης
Στην ανάγκη να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις, αλλά και στην ανάγκη να στηρίξουν οι εταιροι την προσπάθεια της Ελλάδας, η οποία όπως σημείωσε αποδίδει και ξεπερνα τις προβλέψεις, αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, από το βήμα της εκδήλωσης για τη Διευκόλυνση του Εξωτερικού Εμπορίου, με θέμα «Οδικός Χάρτης για τη Διευκόλυνση του Εξωτερικού Εμπορίου».
Όπως επισήμανε ο υπουργός, τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες ολοκληρώθηκαν σημαντικές πρωτοβουλίες και υλοποιήθηκαν οι στόχοι σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας και πρόσθεσε ότι προωθούνται 25 δράσεις που αφορούν τα στάδια της εξαγωγικής διαδικασίας με στόχο τη μείωση του χρόνου για την εξαγωγή κατά 50% και του κόστους κατά 20%.
Τα μέτρα αυτά αποδίδουν, τόνισε και συμπλήρωσε ότι αυτό επιβεβαιώνεται τόσο από το εξωτερικό όσο και από τους εξαγωγείς και την αγορά.
Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ως παράδειγμα την εταιρεία ταχυμεταφορών DHL, η οποία με ανακοίνωσή της επισήμανε πως η απλοποίηση των τελωνειακών διαδικασιών της έδωσε την ευκαιρία να μειώσει τις τιμές της έως και 50% και να μειώσει το χρόνο εκτελωνισμού κατά μία ημέρα.
Παράλληλα, ο υπουργός σημείωσε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τελωνείων πιστοποίησε τις θετικές αλλαγές στις τελωνειακές διαδικασίες στην πρόσφατη έκθεση αξιολόγησης για τη χώρα μας και πρόσθεσε ότι η βελτίωση καταγράφεται και από τον δείκτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, Trading Across Borders, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει σήμερα την 52η θέση.
Ο υπουργός τόνισε την αναγκαιότητα συνέχισης των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, ενώ σημείωσε ότι εταίροι μας «πρέπει να εκφράσουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την εμπιστοσύνη τους στην προσπάθειά μας, που ούτως ή άλλως αποδίδει και ξεπερνά τις προβλέψεις. Η ψυχολογία μετράει και αυτή είναι που θα κάνει τη διαφορά», ανέφερε.
Όσον αφορά τους λόγους που καταγράφηκε επιβράδυνση της αύξησης στις ελληνικές εξαγωγές, σημείωσε ότι είναι «ο περιορισμός της ζήτησης λόγω της κρίσης στη γεωγραφική γειτονία μας, η στασιμότητα και η ύφεση στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., η διακύμανση του ευρώ σε υψηλά επίπεδα, το υψηλό κόστος παραγωγής στην Ελλάδα με κυριότερο το ενεργειακό κόστος και τα πεπερασμένα όρια της Ελληνικής παραγωγικής βάσης.
Παράλληλα, τόνισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει με ταχύτητα όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές για να γίνει η ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική, πιο εξωστρεφής, φιλικότερη στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ. Τσαυτάρης, ανέφερε ότι «μπορούμε να κάνουμε τα προϊόντα μας πολύ ανταγωνιστικότερα αναπτύσσοντας το στρατηγικό πλεονέκτημα και να παράξουμε ποιοτικά προϊόντα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης