Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard & Poor's - Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση CCC για την Τράπεζα Πειραιώς - Αρνητικό το outlook

Standard & Poor's - Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση CCC για την Τράπεζα Πειραιώς - Αρνητικό το outlook
H τράπεζα θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια, προκειμένου να εναρμονιστεί με τις απαιτήσεις των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ για ελάχιστο Core Tier 1 στο 8% έως τα τέλη του 2015
Mετά την επιβεβαίωση των αξιολογήσεων της Alpha Bank, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's επιβεβαίωσε και τις αξιολογήσεις της Τραπέζης Πειραιώς.
Πιο συγκεκριμένα, η S&P διατηρεί αμετάβλητη τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση CCC για την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς και τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση C. Aρνητικό το outlook.
H σημερινή απόφαση του οίκου έρχεται σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Τραπέζης Πειραιώς - στις 7 Μαρτίου - πως σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου 1,75 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες και να αποπληρώσει τις προνομιούχες ύψους 750 εκατ. ευρώ.
Όπως υποστηρίζει η S&P, η σημερινή επιβεβαίωση των αξιολογήσεων της Τραπέζης Πειραιώς αντανακλά την άποψη πως η τράπεζα θα συνεχίσει να επωφελείται από τη στήριξη - σε επίπεδο κεφαλαίων - από το ΤΧΣ, αλλά και από την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ.
Κατά τις προβλέψεις του οίκου, η αύξηση κεφαλαίου των 1,75 δισ. ευρώ της Πειραιώς δεν αποτελεί ένα επαρκές μαξιλάρι απέναντι στις ζημιές που εκτιμάται πως θα καταγράψει η τράπεζα τα επόμενα δύο χρόνια.
Ως αποτέλεσμα, υποστηρίζει η S&P, η τράπεζα θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια, προκειμένου να εναρμονιστεί με τις απαιτήσεις των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ για ελάχιστο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 στο 8% έως τα τέλη του 2015.
"Κατά τη γνώμη μας, το ΤΧΣ θα παραμείνει πρόθυμο και ικανό να παράσχει επαρκή κεφάλαια στην Πειραιώς", σχολιάζει μεταξύ άλλων ο οίκος.
"Η Πειραιώς θα δυσκολευθεί να διατηρήσει την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού της κατά τη διετία 2014 - 2015, ενώ οι ζημιές που θα εμφανίσει εκτιμάται πως θα ξεπεράσουν τα λειτουργικά της κέρδη, κατά την ίδια διετία", επισημαίνει παράλληλα η S&P.
"Το αρνητικό outlook της τράπεζας αντανακλά την πιθανότητα υποβάθμισης της αξιολόγησής της σε ορίζοντα 18 -24 μηνών, εάν υπάρξει κίνδυνος χρεοκοπίας της, εξαιτίας τυχόν ανεπάρκειας, είτε σε επίπεδο κεφαλαίων, είτε σε επίπεδο ρευστότητας", καταλήγει ο οίκος.

Standard & Poor's - Eπιβεβαιώνει την αξιολόγηση CCC για την Alpha Bank μετά την ανακοίνωση πως προχωρά σε αμκ - Αρνητικό outlook

Aμετάβλητη στο CCC ανακοίνωσε πως διατηρεί τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Alpha Bank ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's. Αρνητικό το outlook.
Πιο συγκεκριμένα η S&P επιβεβαίωσε τόσο τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση CCC της τράπεζας, όσο και τη βραχυπρόθεσμη C.
Όπως εξηγεί ο οίκος, η σημερινή απόφαση είναι αποτέλεσμα της ανακοίνωσης της Alpha Bank - στις 10 Μαρτίου - πως σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,2 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει τις τρέχουσες κεφαλαιακές της ανάγκες αλλά και να αποπληρώσει τις προνομιούχες.
Όπως επισημαίνει ο οίκος, η Alpha Bank θα συνεχίσει να επωφελείται από τη στήριξη του ΤΧΣ και από την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ και το ELA της Τραπέζης της Ελλάδος.
"Κατά την άποψή μας, η αύξηση κεφαλαίου των 1,2 δισ. ευρώ δεν μπορεί να προσφέρει ένα επαρκές μαξιλάρι έναντι των μεγάλων ζημιών που θα καταγράψει η Alpha Bank τα επόμενα δύο χρόνια. Για τον λόγο αυτό η τράπεζα θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια", σημειώνει στην εν λόγω έκθεσή της η S&P.
Ταυτόχρονα προβλέπει πως το ΤΧΣ θα συνεχίσει να εμφανίζεται πρόθυμο, ως προς την παροχή κεφαλαιακής στήριξης στην τράπεζα.
Ο οίκος προειδοποιεί πως η Alpha Bank θα συνεχίσει να βρίσκεται αντιμέτωπη με προκλήσεις σε ό,τι αφορά την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού της. Παράλληλα προβλέπει πως οι ζημιές της θα ξεπεράσουν το ύψος των λειτουργικών κερδών τόσο το 2014, όσο και το 2015.
Το αρνητικό outlook αντανακλά την πιθανότητα υποβάθμισης της αξιολόγησης της Alpha Bank σε ορίζοντα 18 - 24 μηνών, εάν υπάρξει κίνδυνος χρεοκοπίας της, λόγω ανεπάρκειας σε επίπεδο κεφαλαίων ή ρευστότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης