Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ποια είναι η δίκαιη αξία της Attica bank; - Με 500 εκατ κεφαλαιακές ανάγκες μαζί με τις προνομιούχες και 445 εκατ υφιστάμενα κεφάλαια;

tags :
Ποια είναι η δίκαιη αξία της Attica bank; - Με 500 εκατ κεφαλαιακές ανάγκες μαζί με τις προνομιούχες και 445 εκατ υφιστάμενα κεφάλαια;
Η Attica bank δύσκολα μεν αλλά θα επιβιώσει παρά την μεγάλη κεφαλαιακή ανάγκη…
(upd2)Ποια είναι η δίκαιη αξία της μετοχής της Attica bank;
Η μετοχή διαπραγματεύεται στα 0,1570 ευρώ στα 163 εκατ ευρώ η κεφαλαιοποίηση.
Συνολικά η Attica bank διαθέτει 445 εκατ κεφάλαια μαζί με το ομολογιακό και υποχρεώσεις 500 εκατ περιλαμβανομένων των προνομιούχων μετοχών (100 εκατ) και 534 εκατ περιλαμβανομένου του δυσμενούς σεναρίου.
Πρωτίστως πρέπει να αναφέρουμε ότι στην Attica bank η διαφορά μεταξύ βασικού και δυσμενούς σεναρίου είναι πολύ μικρή δυσανάλογα μικρή σε σχέση με τις άλλες τράπεζες.
Το βασικό σενάριο είναι πολύ κοντά στο δυσμενές σενάριο ενώ τα 888 εκατ πιστωτικού κινδύνου για το διάστημα 2013 με 2016 ίσως είναι υψηλό.
Ωστόσο αυτά είναι τα δεδομένα.
Η Attica bank διαθέτει 445 εκατ κεφάλαια και 500 εκατ κεφαλαιακές υποχρεώσεις μαζί με τις προνομιούχες μετοχές.
Λόγω αυτής της σχέσης χρηματιστηριακά θα μπορούσε να βρεθεί και στα 0,10 ευρώ από 0,1570 ευρώ που βρίσκεται αυτή την περίοδο με το αιτιολογικό ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες είναι περισσότερες από τα υφιστάμενα κεφάλαια.
Τα 0,10 ευρώ αντιστοιχούν σε 100 εκατ κεφαλαιοποίηση.
Με ρεαλιστικά κριτήρια αυτή είναι η τρέχουσα αξία της Attica bank.
Αν αποδείξει ότι μπορεί μέσω των capital plans να βρει κεφάλαια τότε θα ανακτήσει μέρος ή το σύνολο της παρελθούσας χρηματιστηριακής της αξίας.

Πρόσφατα παραθέσαμε ορισμένα στοιχεία για το  πως η Attica bank θα συγκεντρώσει τα 397 εκατ

Πως θα καταφέρει να συγκεντρώσει 397 εκατ ευρώ η Attica bank  με μόλις 106 εκατ εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου για το διάστημα 2013 με 2016;
Οι  παράμετροι.
1)Το βασικό σενάριο κατέληξε σε κεφαλαιακές ανάγκες  397 εκατ και το δυσμενές 434 εκατ ευρώ δηλαδή η διαφορά μεταξύ των δύο σεναρίων είναι πολύ μικρή φαινόμενο που παρατηρήθηκε μόνο στην Attica bank.
2)Η εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου είναι μακράν η μικρότερη αναλογικά στα 106 εκατ σε σχέση με τα κεφάλαια που πρέπει να αντλήσει έναντι των άλλων τραπεζών.
3)Στους ποιοτικούς δείκτες η Attica bank βρέθηκε σε πολύ δυσμενή θέση με βάση την ανάλυση των 173 σελίδων της Blackrock.
Άρα πως θα βρεθούν τα 397 εκατ ευρώ;
Α)Η τράπεζα θα μετατρέψει άμεσα τα 100 εκατ του ομολογιακού σε μετοχές.
Άρα τα 397 εκατ θα μειωθούν στα 297 εκατ ευρώ.
Β)Τα 297 εκατ ευρώ θα μπορούσαν να μειωθούν στα 150 με 180 εκατ αν η Attica bank καταφέρει να πείσει την ΤτΕ ότι το CLP δηλαδή ο πιστωτικός κίνδυνος είναι μικρότερος και όχι 888 εκατ που είναι η εκτιμώμενη ζημία στην 3ετία 2013 με 2016.
Γ)Με μια ορθολογικότερη διαχείριση των NPLs θα μπορούσε να ανακτήσει αξιόλογα κεφάλαια.
Δ)Η τράπεζα ίσως ατύπως λάβει παράταση και πέραν του 6μήνου καθώς δεν θα συμμετάσχει στα stress tests της ΕΚΤ και δεν έχει ανακεφαλαιοποιηθεί από το ΤΧΣ.
Ε)Όμως εκτιμούμε ότι το ΤΣΜΕΔΕ με 51% στην Attica bank θα οδηγηθεί ή θα υποχρεωθεί σε μείωση του ποσοστού του στο 33% με 35% στο πλαίσιο πώλησης μεριδίου σε στρατηγικό επενδυτή.
Χωρίς στρατηγικό επενδυτή η τράπεζα δύσκολα θα ξεπεράσει τα προβλήματα.
Ο στρατηγικός επενδυτής θα μπορούσε να αποκτήσει 33% της Attica bank συγκεντρώνοντας ποσοστό τόσο από το ΤΣΜΕΔΕ όσο και από την αγορά.
Στ)Το plan B για την Attica bank περιλάμβανε όχι σπάσιμο σε good και bad bank η διαδικασία αυτή έχει κλείσει για την Ελλάδα αλλά σε πώληση των assets με ανταλλαγή μετοχών στην Εθνική τράπεζα ώστε να μην χάσει το ΤΣΜΕΔΕ.
Σε good και bad bank το ΤΣΜΕΔΕ θα καταστρεφόταν.
Άρα η λύση θα ήταν ανταλλαγή μετοχών.
Το plan B είναι η έσχατη λύση ή καλύτερα δεν είναι λύση καθώς η τράπεζα χάνει την εταιρική της οντότητα και το ΤΣΜΕΔΕ παγιδεύεται σε μια κρατική τράπεζα.
Η Attica bank μπορεί να παραμείνει αυτόνομη και η ΤτΕ θα πράξει ότι είναι δυνατό να βοηθήσει την τράπεζα στα πλαίσια που θα καθορίσει η Τρόικα.
Υπό όρους λοιπόν μπορεί να βρει 397 εκατ η Attica bank ή καλύτερα να βρει και να μειώσει τις κεφαλαιακές ανάγκες της.

(Πρώτη ενημέρωση - Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014, ώρα 12:33)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης