Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μόνο αν πάρει παράταση για την ανακεφαλαιοποίηση της πέραν του 7μήνου η Attica bank θα καταφέρει να συγκεντρώσει 397 εκατ

tags :
Μόνο αν πάρει παράταση για την ανακεφαλαιοποίηση της πέραν του 7μήνου η  Attica bank θα καταφέρει να συγκεντρώσει 397 εκατ
Η ΤτΕ θα στηρίξει την προσπάθεια ώστε να επιβιώσουν και οι μικρές τράπεζες...εξέλιξη θετική
Πως θα καταφέρει να συγκεντρώσει 397 εκατ ευρώ η Attica bank  με μόλις 106 εκατ εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου για το διάστημα 2013 με 2016;
O μόνος τρόπος για να μπορέσει η Attica bank να καλύψει αυτή την μεγάλη ανάγκη κεφαλαίων θα πρέπει να πάρει παράταση για την ανακεφαλαιοποίηση της και πέραν του 7 μήνου πέραν δηλαδή του Οκτωβρίου του 2014 που έχουν λάβει οι υπόλοιπες τράπεζες.
Τα δεδομένα της Attica bank
1)Το βασικό σενάριο κατέληξε σε κεφαλαιακές ανάγκες  397 εκατ και το δυσμενές 434 εκατ ευρώ δηλαδή η διαφορά μεταξύ των δύο σεναρίων είναι πολύ μικρή φαινόμενο που παρατηρήθηκε μόνο στην Attica bank.
2)Η εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου είναι μακράν η μικρότερη αναλογικά στα 106 εκατ σε σχέση με τα κεφάλαια που πρέπει να αντλήσει έναντι των άλλων τραπεζών.
3)Στους ποιοτικούς δείκτες η Attica bank βρέθηκε σε πολύ δυσμενή θέση με βάση την ανάλυση των 173 σελίδων της Blackrock.
Άρα πως θα βρεθούν τα 397 εκατ ευρώ;
Α)Η τράπεζα θα μετατρέψει άμεσα τα 100 εκατ του ομολογιακού σε μετοχές.
Άρα τα 397 εκατ θα μειωθούν στα 297 εκατ ευρώ.
Β)Τα 297 εκατ ευρώ θα μπορούσαν να μειωθούν στα 150 με 180 εκατ αν η Attica bank καταφέρει να πείσει την ΤτΕ ότι το CLP δηλαδή ο πιστωτικός κίνδυνος είναι μικρότερος και όχι 888 εκατ που είναι η εκτιμώμενη ζημία στην 3ετία 2013 με 2016.
Γ)Με μια ορθολογικότερη διαχείριση των NPLs θα μπορούσε να ανακτήσει αξιόλογα κεφάλαια.
Δ)Η τράπεζα ίσως ατύπως λάβει παράταση και πέραν του 6μήνου καθώς δεν θα συμμετάσχει στα stress tests της ΕΚΤ και δεν έχει ανακεφαλαιοποιηθεί από το ΤΧΣ.
Ε)Όμως εκτιμούμε ότι το ΤΣΜΕΔΕ με 51% στην Attica bank θα οδηγηθεί ή θα υποχρεωθεί σε μείωση του ποσοστού του στο 33% με 35% στο πλαίσιο πώλησης μεριδίου σε στρατηγικό επενδυτή.
Χωρίς στρατηγικό επενδυτή η τράπεζα δύσκολα θα ξεπεράσει τα προβλήματα και χωρίς χρονική παράταση για την ανακεφαλαιοποίηση της.
Ο στρατηγικός επενδυτής θα μπορούσε να αποκτήσει 33% της Attica bank συγκεντρώνοντας ποσοστό τόσο από το ΤΣΜΕΔΕ όσο και από την αγορά.
Η Attica bank για να μπορέσει να επιτελέσει ένα ρόλο χρειάζεται στρατηγικό επενδυτή ειδάλλως θα παραμείνει εγκλωβισμένη για τα επόμενα 3 χρόνια.

Το plan B

Το plan B για την Attica bank περιλάμβανε όχι σπάσιμο σε good και bad bank η διαδικασία αυτή έχει κλείσει για την Ελλάδα αλλά σε πώληση των assets με ανταλλαγή μετοχών στην Εθνική τράπεζα ώστε να μην χάσει το ΤΣΜΕΔΕ.
Σε good και bad bank το ΤΣΜΕΔΕ θα καταστρεφόταν.
Άρα η λύση θα ήταν ανταλλαγή μετοχών.
Το plan B είναι η έσχατη λύση ή καλύτερα δεν είναι λύση καθώς η τράπεζα χάνει την εταιρική της οντότητα και το ΤΣΜΕΔΕ παγιδεύεται σε μια κρατική τράπεζα.
Η Attica bank μπορεί να παραμείνει αυτόνομη και η ΤτΕ θα πράξει ότι είναι δυνατό να βοηθήσει την τράπεζα στα πλαίσια που θα καθορίσει η Τρόικα.
Υπό όρους λοιπόν μπορεί να βρει 397 εκατ η Attica bank ή καλύτερα να βρει και να μειώσει τις κεφαλαιακές ανάγκες της, αρκεί να πάρει πρόσθετο χρόνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης