Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξεκάθαρο «όχι» της Πορτογαλίας σε μία αναδιάρθρωση του χρέους – «Στέλνει λάθος μήνυμα στις αγορές» προειδοποιεί ο Coelho

Ξεκάθαρο «όχι» της Πορτογαλίας σε μία αναδιάρθρωση του χρέους – «Στέλνει λάθος μήνυμα στις αγορές» προειδοποιεί ο Coelho
Απορρίφθηκε σχετικό αίτημα 70 εξέχουσων προσωπικοτήτων
Τα σχέδια αναδιάρθρωσης του πορτογαλικού χρέους απέρριψε κατηγορηματικά, ο Πρωθυπουργός της χώρας, P.P. Coelho.
Ειδικότερα, περίπου 70 εξέχουσες προσωπικότητες της Πορτογαλίας κατέθεσαν πρόταση για μία «υπεύθυνη αναδιάρθρωση του χρέους». Ωστόσο, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός την απέρριψε, κάνοντας λόγο για μία «δυνητικά επιζήμια διακήρυξη».
Σύμφωνα με τις προτάσεις της 70μελούς ομάδας, ένα δεν υπάρξει μία διμερής συμφωνία για την ελάφρυνση της αποπληρωμής του χρέους, τότε «το κράτος θα μπλεχτεί σε μια μάταιη προσπάθεια να λύσει το ζήτημα του ελλείμματος του προϋπολογισμού και του δημόσιου χρέους μέσω της μοναδικής οδού της λιτότητας, καθιστώντας το μη βιώσιμο».
Ως εκ τούτου, η διακήρυξη προτείνει «μια δημόσια διαβούλευση και προετοιμασία ώστε να βρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους».
«Αν ήθελα να θέσω σε κίνδυνο σήμερα τη χρηματοδότηση της χώρας, θα την υπέγραφα αυτή τη διακήρυξη» υποστήριξε γλαφυρά ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός. «Δεν θα ήθελα να σταλεί λάθος μήνυμα σε όσους περιμένουν από την Πορτογαλία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της» συμπλήρωσε.
«Όταν η χώρα έχει πολύ υψηλό χρέος, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε για να διατηρηθεί η κοινωνική πολιτική και η οικονομική κυριαρχία είναι η διασφάλιση των συνθηκών χρηματοδότησης» κατέληξε, προειδοποιώντας πως οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους ενδέχεται να βλάψουν την αξιοπιστία της χώρας, ενόψει μάλιστα και της εξόδου στις αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης