Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard & Poor’s - Ποιες είναι οι 7 χώρες που απειλούνται άμεσα με υποβάθμιση

tags :
Standard & Poor’s - Ποιες είναι οι 7 χώρες που απειλούνται άμεσα με υποβάθμιση
Από τη δεξαμενή των αναδυόμενων αγορών οι υποψήφιες χώρες
Η νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών και όχι το tapering της Fed συνιστά «κλειδί» για την αξιολόγηση των αναδυόμενων χωρών.
Τα άνωθεν διαπιστώνει ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, ο οποίος με έκθεσή του υπό τον τίτλο «Policy Risks, Not Tapering, Are Key To Emerging
Market Sovereign Ratings», καθιστά σαφές πως παράγοντας υποβαθμίσεων ή αναβαθμίσεων αποτελεί η εγχώρια νομισματική πολιτική της εκάστοτε κεντρικής τράπεζας και η εφαρμογή της.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Standard & Poor’s, οι πλέον ευάλωτες χώρες είναι η Ουκρανία, η Τουρκία και η Γκάνα. Στον αντίποδα, μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, οι πλέον διασφαλισμένες είναι η Κίνα, οι Φιλιππίνες και η Αγκόλα.
Ωστόσο, παρά τους απορρέοντες κινδύνους από την εκτεταμένη εκροή κεφαλαίων, οι υπάρχουσες συνθήκες δεν αναμένεται να οδηγήσουν σε ένα ευρύ μπαράζ υποβαθμίσεων

Μαζικές οι εκροές κεφαλαίων
Σύμφωνα με το ΙΙF,  oι εισροές κεφαλαίων στις αναδυόμενες αγορές συρρικνώθηκαν κατά 10% το 2013, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να εντοπίζονται σε Λατινική Αμερική (16%) και Ασία (14%). Παράλληλα, οι εκροές αυξήθηκαν κατά 6%. Επίσης, το χαρτοφυλάκιο των funds με μετοχές αναδυόμενων αγορών έχει συρρικνωθεί κατά 33% ενώ το χαρτοφυλάκιο με ομόλογα αναδυόμενων χωρών κατά 25%.
Η αναταραχή συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο του 2014, όταν σημειώθηκε ένα νέο κύμα εκροών. Μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, οι επενδυτές διεθνώς απέσυραν τις τοποθετήσεις τους από τις αναδυόμενες αγορές και στράφηκαν σε ασφαλή καταφύγια, όπως αυτό των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης.




Ενδεικτικά, από τις αρχές του 2013 καταγράφηκαν ισχυρές πιέσεις τόσο στις συναλλαγματικές ισοτιμίες όσο και στις αποδόσεις των ομολόγων των αναδυόμενων αγορών. Το σύνολο των αναδυόμενων νομισμάτων υπέστη ισχυρή υποτίμηση, με εκείνα της Ινδίας, της Βραζιλίας, της Ινδονησίας, της Νοτίου Αφρικής, της Τουρκίας και της Αργεντινής να «χάνουν» το 10% της αξίας τους. Παράλληλα, οι εγχώριες αγορές υποχώρησαν τουλάχιστον 10% κατά μέσο όρο, με τη μεγαλύτερη «βουτιά» να εντοπίζεται σε Τουρκία, Ινδονησία και Βραζιλία.  

Ευάλωτες Ουκρανία και Τουρκία
Παράλληλα, η Standard & Poor’s, αξιολογώντας τρεις σημαίνοντες παράγοντες, κατάρτισε μία λίστα με τις αναδυόμενες χώρες, οι οποίες διατρέχουν τους μεγαλύτερους κινδύνους.
Λαμβάνοντας υπόψη α) τις χρηματοδοτικές ανάγκες , β) το εξωτερικό βραχυπρόθεσμο χρέος και γ) τα δίδυμα ελλείμματα, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης απαρίθμησε τις 10 πιο ευάλωτες αγορές αλλά και τις 10 πιο ανθεκτικές.

 



Το πανόραμα των αξιολογήσεων
Η Standard & Poor’s έχει διατηρήσει αμετάβλητο το σύνολο των αξιολογήσεων των αναδυόμενων αγορών. Εξαίρεση συνιστούν η υποβάθμιση της Ουκρανίας σε «CCC» και της Τουρκίας σε «BB+» με «αρνητικό» outlook.
Από τις αναδυόμενες αγορές μόλις 7 διαθέτουν αρνητικό outlook (Αργεντινή, Βραζιλία, Ουγγαρία, Νότιος Αφρική, Τουρκία, Ουκρανία, Βενεζουέλα). Μάλιστα, το χρέος των εν λόγω χωρών ισούται με το 61% του χρέους των αναδυόμενων χωρών στο σύνολό τους!
Και στις 7 περιπτώσεις, οι απορρέοντες κίνδυνοι δεν έγκεινται στις επιπτώσεις του αμερικανικού tapering. Αντιθέτως, έγκεινται στους καθοδικούς κινδύνους των εγχώριων νομισματικών πολιτικών και της εφαρμογής τους.
Μάλιστα, εκτός της Αργεντινής και της Βενεζουέλας, οι υπόλοιπες 5 βρίσκονται ενώπιον νομοθετικών προκλήσεων και προεδρικών εκλογών.





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης