Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τriple threat από τους οίκους αξιολόγησης για την Πορτογαλία

tags :
Τriple threat από τους οίκους αξιολόγησης για την Πορτογαλία
Αλυσιδωτή ήταν η  αντίδραση των 3 μεγάλων οίκων αξιολόγησης απέναντι στην Πορτογαλία. Fitch, S&P και Moody’s, με χρονολογική σειρά, υποβάθμισαν την αξιολόγηση της χώρας -οι 2 πρώτοι-  και το outlook -ο τελευταίος. Και όλα αυτά εν μέσω της κρισιμότατης για την πορεία της Ευρώπης, διήμερης Συνόδου Κορυφής.
Αναλυτικότερα:

Fitch: Σε Α- από Α+

Λίγες ώρες νωρίτερα, η Fitch προέβη στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας σε ξένο και εγχώριο νόμισμα σε A- από A+ και της βραχυπρόθεσμης σε F2 από F1. Η συγκεκριμένη κίνηση έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, στον απόηχο της παραίτησης του Πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Jose Socrates.
«Η εν λόγω υποβάθμιση αντανακλά τους αυξημένους κινδύνους με τους οποίους βρίσκεται αντιμέτωπη η δημοσιονομική προσαρμογή της Πορτογαλίας, μετά την αποτυχία της κυβέρνησης της να περάσει τα μέτρα λιτότητας και την επακόλουθη παραίτηση του Πορτογάλου Πρωθυπουργού, J. Socratew», σχολιάζει ο Douglas Renwick, διευθυντής της Fitch.
Η Fitch προειδοποιεί με νέα υποβάθμιση της αξιολόγησης της Πορτογαλίας εντός των ερχόμενων 3-6 μηνών, ενώ πριν από λίγα λεπτά προέβη στην υποβάθμιση 3 μεγάλων πόλεων της χώρας.
«Δεδομένης της έλλειψης βελτίωσης της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, εκτιμούμε ότι η Πορτογαλία δεν είναι σε θέση να διατηρήσει την πρόσβασή της στις αγορές», προσθέτει επίσης ο οίκος.

S&P: Σε ΒΒΒ από Α-

Κατά δύο μονάδες υποβάθμισε και ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s την Πορτογαλία.
Ειδικότερα, ο διεθνής οίκος υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας της Πορτογαλίας σε ΒΒΒ από Α-, ενώ υπογράμμισε στην έκθεσή του, ότι υπάρχει χώρος και για περαιτέρω υποβάθμιση της χώρας. Μετά την καταψήφιση των νέων μέτρων λιτότητας από το πορτογαλικό κοινοβούλιο και την παραίτηση του πρωθυπουργού Jose Socrates, ο οίκος αναφέρει, πως η πολιτική αβεβαιότητα θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις εμπιστοσύνη των αγορών και θα δημιουργήσει εμπόδια στην αναχρηματοδότηση της χώρας.

Moody's: Αρνητικό το outlook


Σε negative (αρνητικό) υποβαθμίζει το outlook της Πορτογαλίας ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s.
Παράλληλα, η Moody’s διατηρεί σταθερή την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας σε Α3, δικαιολογώντας πως πίσω από την σταθερή αξιολόγηση βρίσκεται η δέσμευση των πολιτικών κομμάτων της χώρας για δημοσιονομική αναδιάρθρωση.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης