Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ψήφος εμπιστοσύνης από York Capital στην ΤτΕ και την Eurobank θα καλύψει 1 δισ. της αμκ – Το ΤΧΣ θα συμμετάσχει με 800 εκατ

Ψήφος εμπιστοσύνης από York Capital στην ΤτΕ και την Eurobank θα καλύψει 1 δισ. της αμκ – Το ΤΧΣ θα συμμετάσχει με 800 εκατ
Απαιτείται αποσαφήνιση για το ύψος της αμκ της Eurobank – Θα είναι 3 δισ. με το βασικό σενάριο  των stress tests;
Η αύξηση κεφαλαίου πιθανότατα των 3 δισεκ. ευρώ στην Eurobank προχωράει καθώς οι ξένοι επενδυτές ακόμη και μετά την ανακοίνωση των stress tests όχι μόνο διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον τους αλλά υποστηρίζουν ότι η αμκ της Eurobank αποτελεί επενδυτική ευκαιρία.
Ωστόσο η νέα εξέλιξη είναι ότι έχει κλειδώσει και η συμμετοχή του ΤΧΣ το οποίο θα καταβάλλει 800 εκατ ευρώ.
Όσον αφορά τους ιδιώτες επενδυτές αξίζει να αναφερθεί ότι πέραν από την Fairfax που έχει ενημερώσει ότι θα καλύψει το 1 δισεκ. ευρώ της αμκ και το York Capital ενδιαφέρεται έντονα.
Η διοίκηση του York Capital  βρέθηκε την Πέμπτη στην Αθήνα και είχε επαφές με την ελληνική κυβέρνηση και θεσμικούς παράγοντες και επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον για την Ελλάδα και την Eurobank.  
Το York Capital που εκπροσωπεί κονσόρτσιουμ 5 funds μεταξύ των οποίων και χαρτοφυλάκιο του Soros έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να καλύψει επίσης 1 δισεκ. ευρώ της αύξησης κεφαλαίου.
Αποτιμώντας τα stress tests η York Capital θεωρεί ότι η ΤτΕ είναι αξιόπιστος θεσμός, έχει εμπιστοσύνη στα αποτελέσματα και θα στηρίξει την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank επενδύοντας 1 δισεκ. ευρώ.
Μέχρι τώρα η Fairfax σχεδιάζει να επενδύσει 1 δισεκ. ευρώ στην αμκ της Eurobank.
Το York Capital επίσης 1 δισεκ. ευρώ στην αμκ της Eurobank.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η York Capital είναι πλήρως ενημερωμένη για τα stress tests τα οποία αποδέχεται ως αξιόπιστα ενώ θεωρεί ότι οι εκτιμήσεις της ΤτΕ ίσως αποδειχθούν πιο απαισιόδοξες σε σχέση με τις δικές τους εκτιμήσεις που είναι πιο αισιόδοξες ότι δηλαδή θα χρειαστεί η Eurobank λιγότερα κεφάλαια.
Επίσης το Apollo Capital θα μπορούσε να επενδύσει 500 εκατ ευρώ στην αμκ της Eurobank.
Να σημειωθεί ότι τόσο η Fairfax όσο και η York Capital έχουν πραγματοποιήσει οικονομικό έλεγχο στην Eurobank due diligence και έχουν πλήρη και ξεκάθαρη εικόνα για τις κεφαλαιακές δυνατότητες και αδυναμίες της τράπεζας.  
Ο κρίσιμος καταλύτης στην αμκ της Eurobank δεν είναι ο ρόλος των ξένων επενδυτών που όπως φαίνεται στηρίζουν την αύξηση αλλά το ύψος της αύξησης κεφαλαίου.
Η αύξηση θα είναι 3 δισεκ. όσο και η κεφαλαιακή ανάγκη με βάση τα stress tests ή 5 δισεκ. με βάση το δυσμενές σενάριο ή 6 δισεκ αν χρειαστεί να αποπληρωθούν και οι προνομιούχες μετοχές;
Με βάση όλες τις ενδείξεις η αμκ θα είναι τελικώς 3 δισεκ. ευρώ χωρίς αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών
Μια λύση που εξετάζεται και έχει λογική είναι ότι θα μπορούσαν οι ξένοι να καλύψουν 2 δισεκ. και το ΤΧΣ θα μπορούσε να συμμετάσχει επενδύοντας και αυτό στην για να μην υποστεί ακραίο dilution.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι με αμκ 3 δισεκ. χωρίς την συμμετοχή του ΤΧΣ το ποσοστό του Ταμείου στην Eurobank από 95% θα μειωθεί στο 35%.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες....το ΤΧΣ θα συμμετάσχει στην αμκ της Eurobank με 800 εκατ ευρώ και η εξέλιξη αυτή θεωρείται όχι απλά υπόθεση εργασίας αλλά δεδομένη.
Η διοίκηση Μεγάλου η οποία ομολογουμένως έχει πραγματοποιήσει άριστη δουλειά στο μέτωπο προσέλκυσης ξένων επενδυτών συναντήθηκε χθες μαζί με τον Καραβία στέλεχος της Eurobank με την διοίκηση του ΤΧΣ ώστε να αποτιμήσουν τα δεδομένα.
Στην Eurobank επικρατεί αισιοδοξία και θεωρούν ότι πολύ άμεσα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει το ακριβές ύψος των κεφαλαιακών ώστε στην νέα έκτακτη γενική συνέλευση να έχει αποσαφηνισμένη στρατηγική.
Η Eurobank μπορεί να αποτελέσει το επιτυχημένο πείραμα ιδιωτικοποίησης στο banking και όλοι ΤτΕ, ΤΧΣ και κυβέρνηση θα πρέπει να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης