Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard & Poor's - Ωρολογιακές βόμβες Ουκρανία και Τουρκία - Απειλούνται με χρεοκοπία;

Standard & Poor's - Ωρολογιακές βόμβες Ουκρανία και Τουρκία - Απειλούνται με χρεοκοπία;
Eξαιρετικά ευάλωτη η ουκρανική και τουρκική οικονομία
Αν και τα φώτα της παγκόσμιας κοινότητας είναι στραμμένα στην Ουκρανία και την καταρρέουσα οικονομία της, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s προειδοποιεί για τον εξίσου σημαντικό κίνδυνο της… Τουρκίας!
Με την ουκρανική κρίση να συνεχίζεται, οι αναλυτές έχουν κηρύξει την Τουρκία ως τον νούμερο 2 κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία, καθώς τόσο το Κίεβο όσο και η Άγκυρα πλήττονται από εκτεταμένες κεφαλαιακές εκροές.
Η Ουκρανία τοποθετείται στην κορυφή της λίστας με τις πλέον ευάλωτες αναδυόμενες οικονομίες στον κόσμο. Ωστόσο, σύμφωνα με την Standard & Poor’s, σε παρόμοια μοίρα βρίσκεται και η Τουρκία.
Σε πρόσφατη έκθεση για τις αναδυόμενες αγορές, η Τουρκία κατατάσσεται στην 3η θέση των χωρών με τις μεγαλύτερες κεφαλαιακές εκροές.  Η εκτεταμένη «φυγή» κεφαλαίων οφείλεται στις υψηλές χρηματοδοτικές ανάγκες, στο εξωτερικό χρέος και στο δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας.
Μεταξύ Ουκρανίας και Τουρκίας «εισχωρεί» η… Γκάνα, σύμφωνα με τη λίστα της Standard & Poor’s.
«Αυτές οι πιέσεις στην Τουρκία εγείρουν σημαντικά ερωτηματικά ως προς την αξιολόγηση της χώρας» επισημαίνει ο Moritz Kraemer, επικεφαλής του τμήματος αναδυόμενων αγορών  της S&P.

Απειλείται με υποβάθμιση η Τουρκία;
«Οι πιέσεις στην οικονομία δεν εκπορεύονται από το tapering της Fed, αλλά αντιθέτως από τις εγχώριες πολιτικές επιλογές» εξηγεί εν συνεχεία.
Η S&P παρέχει στην Τουρκία την αξιολόγηση «ΒΒ+». Ωστόσο, πρόσφατα υποβάθμισε το outlook σε «αρνητικό». Παράλληλα, το Φεβρουάριο, ο αμερικανικός οίκος υποβάθμισε σε «CCC» την ουκρανική αξιολόγηση, καθιστώντας πιθανό ακόμα και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας!
Οι κεφαλαιακές εισροές στις αναδυόμενες αγορές ανακόπηκαν το Καλοκαίρι του 2013, όταν και η Fed προανήγγειλε το «τέλος» του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Οι αναδυόμενες αγορές επλήγησαν και στις αρχές του έτους, όταν οι επενδυτές τις εγκατέλειψαν μαζικά εξαιτίας των αδύναμων προοπτικών ανάπτυξης της Κίνας.
Μέχρι το Φεβρουάριο καταγράφηκαν εκροές 30,2 δισ. δολαρίων σε επίπεδο μετοχών και 12,9 δισ. δολαρίων σε επίπεδο ομολόγων.
Η Standard & Poor’s εκτιμά πως η Τουρκία κινδυνεύει από τις εκροές, εξαιτίας των χρηματοδοτικών αναγκών που αγγίζουν το 139% του ΑΕΠ και του εξωτερικού χρέους που ξεπερνά το 166% του ΑΕΠ.
Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν πως η λεγόμενη ομάδα των «fragile five», η οποία απαρτίζεται από τις Τουρκία, Νότια Αφρική, Ινδονησία, Ινδία και Βραζιλία, επηρεάζεται διαφορετικά από τις κεφαλαιακές εκροές, σχολιάζει ο Moritz Kraemer.
«Ενώ η Τουρκία και η Νότιος Αφρική κατατάσσονται στις 10 πιο ευάλωτες οικονομίες, η Ινδία και η Ινδονησία επιδεικνύουν αξιοσημείωτα σημάδια αντοχής» διαμηνύει παράλληλα.  

Έπεται ισχυρή επιβράδυνση της οικονομίας
Πηγή ανησυχίας για τους επενδυτές συνιστά ακόμη, η επιθετική αύξηση των επιτοκίων δανεισμού της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας. Σημειώνεται πως τον Ιανουάριο το επιτόκιο αυξήθηκε από το 7,75% στο… 12%. Η συγκεκριμένη κίνηση αποσκοπούσε στην στήριξη της λίρας, η οποία είχε απολέσει το 24% της αξίας της.
«Με την κεντρική τράπεζα να τελεί υπό σύγχυση και να αυξάνει με αλματώδεις ρυθμούς το επιτόκιο δανεισμού, η τουρκική ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά» υποστηρίζει ο Nick Spiro της Spiro Sovereign Strategy.
Εκ μέρους της Societe Generale, ο Phoenix Kalen προειδοποιεί για τις ενεργειακές αναταράξεις της Τουρκίας, οι οποίες θα αποτελέσουν απόρροια των κυρώσεων της Δύσης έναντι της Ρωσίας.
«Η Τουρκία είναι εξαιρετικά ευάλωτη ενεργειακά, καθώς είναι πλήρως εξαρτημένη από την Ρωσία ως προς το φυσικό αέριο» διατείνει ο Phoenix Kalen.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης