Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΣΕΒΕ - «Καμπανάκι» για τις ελληνικές εξαγωγές και τον εισερχόμενο τουρισμό από την κρίση στην Ουκρανία

tags :
ΣΕΒΕ - «Καμπανάκι» για τις ελληνικές εξαγωγές και τον εισερχόμενο τουρισμό από την κρίση στην Ουκρανία
Θα διαταραχθεί το γεωστρατηγικό τοπίο και θα δημιουργηθούν προβλήματα στις σχέσεις μας με τη Ρωσία και στον εισερχόμενο τουρισμό από Ρωσία, Ουκρανία, ίσως και Πολωνία, τονίζεται
Τους κινδύνους για τις ελληνικές εξαγωγές, αλλά και τον τουρισμό από την κρίση στην Ουκρανία επισημαίνει σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του Σύνδεσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ), Δημήτρης Λακασάς, με θέμα την επίδοση των ελληνικών εξαγωγών το 2013 και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων έρευνας για τα προβλήματα των εξαγωγικών επιχειρήσεων.
Όπως επισήμανε ο κ. Λακασάς, «δεν είναι ότι θα χάσουμε τα 150 εκατ. ευρώ των εξαγωγών προς Ουκρανία ετησίως, αλλά ότι θα διαταραχθεί το γεωστρατηγικό τοπίο και θα δημιουργηθούν προβλήματα στις σχέσεις μας με τη Ρωσία και στον εισερχόμενο τουρισμό από Ρωσία, Ουκρανία, ίσως και Πολωνία».
Πρόσθεσε ακόμη ότι ελπίζει «να επικρατήσουν η λογική και η δημοκρατία έναντι των όπλων» και σημείωσε ότι την τελευταία τετραετία οι ελληνικές εξαγωγές προς Ουκρανία -οι οποίες αφορούν κυρίως φρούτα και νωπά λαχανικά- τριπλασιάστηκαν.
Το τελευταίο εννεάμηνο, ωστόσο, ήδη πριν από την εκδήλωση της τρέχουσας κρίσης, καταγράφηκε μείωση εξαγωγών κατά 12% και εισαγωγών κατά 22%.
Ερωτηθείς ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ουκρανία, ως προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, ο κ.Λακασάς ανέφερε ότι «υπάρχει τεράστια ανησυχία και μεγάλη τάση εγκατάλειψης της αγοράς από ελληνικές επιχειρήσεις, που είχαν εγκατασταθεί εκεί [...]. Σε ό,τι αφορά την επίπτωση στις εξαγωγές, είναι νωρίς για να γίνουν ακόμη εκτιμήσεις. Το σίγουρο είναι ότι, και μεταξύ των εξαγωγέων, επικρατεί κλίμα ανασφάλειας και αμφιβολίας».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης