Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σε καλό κλίμα η συνάντηση του υπουργού Παιδείας με πρυτάνεις με θέμα τις εκλογές του Μαΐου

Σε καλό κλίμα η συνάντηση του υπουργού Παιδείας με πρυτάνεις με θέμα τις εκλογές του Μαΐου
Συζητήθηκαν τα βήματα τα οποία πρέπει να ολοκληρωθούν εντός του 2014, στο πλαίσιο της Αναδιάρθρωσης των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων
Σε καλό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση του υπουργού Παιδείας με τους πρυτάνεις και τα συμβούλια των ΑΕΙ. Η συνάντηση έγινε με πρωτουβουλία του υπουργού προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές ενόψει των πρυτανικών εκλογών του προσεχούς Μαΐου ως προς την ερμηνεία διατάξεων του νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ.
Ο κ. Αρβανιτόπουλος έχει ζητήσει τη συνδρομή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) ώστε να αποσαφηνιστούν τα «σκοτεινά» σημεία του νόμου πλαισίου, και ειδικότερα οι τυχόν ασάφειες ως προς τη διαδικασία εκλογής των πρυτάνεων. Η απόφαση του ΝΣΚ αναμένεται έως το τέλος της εβδομάδας.
Πάντως, το Γ' Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρει στην εισήγησή του ότι οι νυν πρυτάνεις δεν έχουν δικαίωμα επανεκλογής και ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν πλήρη θητεία για να επανεκλεγούν, δηλαδή να μην συνταξιοδοτούνται πριν ολοκληρωθεί η εκλογή τους. Σε κάθε περίπτωση, από το υπουργείο τονίζεται ότι ο νόμος-πλαίσιο δεν θα αλλάξει.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Αρβανιτόπουλος τόνισε ότι το κτίσιμο μιας κοινής κουλτούρας και νοοτροπίας είναι ο θεμέλιος λίθος για την επόμενη μέρα των πανεπιστημίων της χώρας, ενώ συζητήθηκαν τα βήματα τα οποία πρέπει να ολοκληρωθούν εντός του 2014, στο πλαίσιο της Αναδιάρθρωσης των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.
Τα βήματα αυτά είναι: Το Πρόγραμμα Εθνικής Στρατηγικής για την Ανώτατη Εκπαίδευση, η Σύνταξη & Έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων των Οργανισμών, η Σύνταξη & Έκδοση των Εσωτερικών Κανονισμών, οι Συμφωνίες προγραμματικού σχεδιασμού με κάθε ίδρυμα.
«Σήμερα ήταν μια πολύ σημαντική συζήτηση για τα επόμενα βήματα για τη χάραξη της στρατηγικής για να μπορέσουμε να περάσουμε στην επόμενη φάση. Δηλαδή, την ολοκλήρωση της εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου, τη διασύνδεση του αναπτυξιακού με τον εκπαιδευτικό χάρτη της χώρας και τη διασύνδεση των Ιδρυμάτων με τα Ερευνητικά Ινστιτούτα και την αγορά. Δηλαδή, η έρευνα και η καινοτομία να συνδεθεί με την κοινωνία και την αγορά. Τα επόμενα βήματα τα οποία έχουν ως στόχευση ένα καλύτερο πανεπιστήμιο, καλύτερα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα για τις νέες και τους νέους μας» τόνισε ο υπουργός Παιδείας.
Το «παρών» στη συνάντηση έδωσαν σχεδόν όλοι οι πρυτάνεις των ΑΕΙ. Αντίθετα, απουσίαζε η πλειονότητα των προέδρων των συμβουλίων, οι οποίοι βρίσκονται στα πανεπιστήμια του εξωτερικού όπου διδάσκουν. Πάντως, ο πρόεδρος του Συμβουλίου του ΑΠΘ, καθηγητής Ρίτσαρντ Χάντερ έδωσε το «παρών» μέσω τηλεδιάσκεψης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης