Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δ. Αβραμόπουλος (υπ. Εθν. Άμυνας) - Kοινός στόχος μια δημοκρατική και αδιαίρετη Ουκρανία

Δ. Αβραμόπουλος (υπ. Εθν. Άμυνας) - Kοινός στόχος μια δημοκρατική και αδιαίρετη Ουκρανία
Η άνοδος του εξτρεμισμού, του λαϊκισμού και σε ορισμένες χώρες του φασισμού αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία, τόνισε σε ομιλία του σε διεθνές συνέδριο στη Βοστώνη, για το μέλλον της Ευρώπης
Στη νέα μορφή διάκρισης που διαχωρίζει την Ευρώπη σε μια ζώνη προόδου και μια ζώνη χρέους, η οποία ακυρώνει την ιδέα της κοινής ευρωπαϊκής εστίας και υποδαυλίζει την αρχή της κοινωνικής συνοχής και απειλεί τη δημοκρατία, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε ομιλία του σε διεθνές συνέδριο για το μέλλον της Ευρώπης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δ. Αβραμόπουλος.
Στο συνέδριο, το οποίο συνδιοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Harvard και τη Σχολή Νομικής και Διπλωματίας Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι «η πρόκληση για την Ευρώπη είναι αμιγώς πολιτική» και τη χαρακτήρισε  «κρίσιμη για την παγκόσμια σταθερότητα».
Όπως ανέφερε, «η πρόκληση σήμερα είναι να χτίσουμε ένα πολιτικό οικοδόμημα που θα αποτελεί απότοκο της ιστορικής αναγκαιότητας, η οποία προκύπτει από την παραδοχή ότι τα έθνη-κράτη δεν μπορούν πια από μόνα τους να ανταποκριθούν στις υποσχέσεις τους προς τους πολίτες».
Κατά την ομιλία του χαρακτήρισε ζητούμενο «ένα νέο Ευρωπαϊκό Οδικό Χάρτη που να οδηγεί στο ιστορικά αναπόφευκτο, την ίδρυση του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Κράτους, με πρωταρχικό στόχο την αναβάθμιση της θέσης της Ευρώπης και της επιρροής της στον κόσμο».
Αναφερόμενος στην κρίση, σημείωσε ότι «δεν είναι η αποτυχία του ευρωπαϊκού ιδεώδους που οδήγησε στην κρίση, αλλά η απουσία πολιτικής βούλησης και οράματος. Η Ευρώπη δεν απέτυχε. Τα έθνη κράτη και οι πολιτικές ελίτ απέτυχαν», ανέφερε.
Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι «κοινός μας στόχος είναι μια ελεύθερη, Δημοκρατική και αδιαίρετη Ουκρανία. Μια Ουκρανία που θα ενώσει στην πράξη τον ευρωατλαντικό κόσμο με τη Ρωσία».
Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, πρόσθεσε, η διπλωματία πρέπει να κυριαρχήσει. «Εχθροί μας είναι ο εξτρεμισμός και οι μονομερείς συμπεριφορές που υπονομεύουν τις κατακτήσεις της μεταψυχροπολεμικής περιόδου. Η σοφία της Ιστορίας πρέπει να μας καθοδηγεί», κατέληξε.
Σημειώνεται ότι στο συνέδριο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Ανταγωνισμού, Joaquin Almunia, η αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Vesna Pusic.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης