Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Στόχος εγκληματιών και υποθέσεων ξεπλύματος χρήματος το εμπόριο διαμαντιών του Ισραήλ

tags :
Στόχος εγκληματιών και υποθέσεων ξεπλύματος χρήματος το εμπόριο διαμαντιών του Ισραήλ
Ο οίκος Moneyval ζητά από το Ισραήλ ταχεία και σαφή αυστηροποίηση των ελέγχων
Αυξημένες πιέσεις, ώστε να εξυγιάνει και να θωρακίσει την πανίσχυρη βιομηχανία εμπορίας διαμαντιών του δέχεται το Ισραήλ, καθώς ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές εκείνες που προειδοποιούν πως μπορεί να αποτελέσει στόχο εγκληματικών δράσεων και υποθέσεων που συνδέονται με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Ο διεθνής οίκος για την αντιμετώπιση υποθέσεων ξεπλύματος βρώμικου χρήματος Moneyval, σε ειδική έκθεση που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα ζητά από το Ισραήλ ταχεία και σαφή αυστηροποίηση των ελέγχων, ώστε η χώρα να μην καταστεί έδαφος ανάπτυξης υποθέσεων ξεπλύματος χρήματος και ενεργειών νομιμοποίησης παράνομων εσόδων.
Το Ισραήλ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κατεργασμένων διαμαντιών του κόσμου. Το εμπόριο διαμαντιών ξεπέρασε το περασμένο έτος τα 6 δισ. δολάρια, με το 37% των εξαγωγών να έχουν προορισμό τις ΗΠΑ.
Παράλληλα, το Ισραήλ εξάγει περί τα 3 δισ. δολάρια ακατέργαστα διαμάντια ετησίως.
Ο Shmuel Mordechai, επικεφαλής των εποπτικών αρχών του εμπορίου διαμαντιών στο Ισραήλ, δήλωσε στο CNN πως οι ρυθμιστικές αρχές εργάζονται πυρετωδώς για την κατάρτιση νέας νομοθεσίας - προς τα τέλη του 2014 ή το αργότερο στις αρχές του 2015 - η οποία θα προβλέπει αυστηρότερους ελέγχους στο εμπόριο διαμαντιών.
Η νέα αυτή νομοθεσία θα δίνει και στον ίδιο αυξημένες εξουσίες, καθώς θα προβλέψει την πρόσληψη δύο συμβούλων - βοηθών του που θα εργάζονται νυχθημερόν με στόχο τον έλεγχο ύποπτων δραστηριοτήτων και ενεργειών.
Ωστόσο, ο Mordechai υπεραμύνεται των υφιστάμενων νομοθετικών κανόνων, τους οποίους χαρακτηρίζει αποτελεσματικούς στην κατεύθυνση αντιμέτωπισης και εξιχνίασης ύποπτων συναλλαγών και εγκληματικών deals.
Την άποψη του Mordechai συμμερίζεται και ο ειδικός αναλυτής, αρμόδιος για ζητήματα εμπορίας διαμαντιών Chaim Even-Zohar.
"Η εμπορία διαμαντιών είναι μια από τις καλύτερα ελεγχόμενες βιομηχανίες στο Ισραήλ, αν όχι η καλύτερα ελεγχόμενη", δηλώνει ο αναλυτής Zohar.
"Eάν οι καταναλωτές θεωρούσαν πως η εν λόγω βιομηχανία εμπλέκεται σε υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, τότε δεν θα αγόραζαν διαμάντια", προσθέτει.
Πλην των ΗΠΑ, το Ισραήλ εξάγει επίσης μεγάλες ποσότητες διαμαντιών στην Ελβετία, το Βέλγιο και το Χονγκ Κονγκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης