Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διήμερο μπαράζ υποβαθμίσεων στον αραβικό κόσμο

tags :
Διήμερο μπαράζ υποβαθμίσεων στον αραβικό κόσμο
Σε υποβάθμιση 5 αιγυπτιακών τραπεζών προέβη χθες ο διεθνείς οίκος αξιολόγησης Moody’s, με το αίσθημα ότι η οικονομία της χώρας θα αποδυναμωθεί, στον απόηχο των πολιτικών εξελίξεων στον αραβικό κόσμο.
Συγκεκριμένα, οι National Bank of Egypt, Banque Misr, Banque du Caire, Commercial International Bank και Bank of Alexandria έφαγαν το χαστούκι της Moody’s, η οποία τις υποβάθμισε κατά 1 βαθμίδα σε Β1 από Ba3.
Οι υποβαθμίσεις προκλήθηκαν κυρίως από τη υποβάθμιση του ανώτατου ορίου καταθέσεων ξένων νομισμάτων της Αιγύπτου από τον οίκο σε Β1 από Ba3 –με αρνητικό το outlook - που ανακοινώθηκε στις 16 Μαρτίου.
Παράλληλα, ο οίκος τόνισε ότι οι αναταραχές στο Μπαχρέιν είναι πιθανό να οδηγήσουν στην ίδια κατάληξη με την Αίγυπτο. Συγκεκριμένα, η Moody’s δήλωσε ότι βλέπει συνεχιζόμενες πολιτικές αναταραχές που θέτουν σοβαρές προκλήσεις για το καθεστώς του Μπαχρέιν ως ένα περιφερειακό χρηματοοικονομικό κέντρο.
Εν τω μεταξύ, ο οίκος αξιολόγησης S&P προέβη σε υποβάθμιση σε αρνητικό του outlook 5 τυνησιακών τραπεζών, ισχυριζόμενος ότι η πολιτική και οικονομική κληρονομιά του ανατραπέντος καθεστώτος Ben Ali και η απότομη μεταβίβαση της εξουσίας έχουν κακή προοπτική για την ανάπτυξη, τα δημόσια οικονομικά, και το εξωτερικό ισοζύγιο της Τυνησίας. Ο λόγος γίνεται για τις Arab Tunisian Bank, Banque de l'Habitat, Banque de Tunisie et des Emirats, Banque Tuniso – Koweitienne και Socit Tunisienne de Banque.
«Αν δούμε τους φόβους μας να επιβεβαιώνονται θα υποβαθμίσουμε την αξιολόγηση των τραπεζών», δήλωσε ο S&P.
Παράλληλα, ο οίκος έθεσε το ζήτημα αναθεώρησης της αξιολόγηση των Ομάν και Μπαχρέιν, αν η πολιτική αναταραχή συνεχιστεί και καταλήξει ασύμφορα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης