Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics - Θα καθυστερήσει σημαντικά η οικονομική ανόρθωση της Ελλάδας - Δομικό πρόβλημα η λιτότητα

Capital Economics - Θα καθυστερήσει σημαντικά η οικονομική ανόρθωση της Ελλάδας - Δομικό πρόβλημα η λιτότητα
Δεν αρκεί ο μηδενισμός των δίδυμων ελλειμμάτων
Η διαδικασία εξισορρόπησης της ελληνικής οικονομίας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, υποστηρίζει η Capital Economics, τονίζοντας επί της ουσίας πως η Ελλάδα έχει δρόμο μπροστά της.
"Η ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας δεν έχει ακόμη φτάσει στο τέλος της", σημειώνει στη νέα 9σέλιδη έκθεσή της, υπό τον τίτλο "Slow euro-zone recovery leaves deflation threat lurking", την οποία παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η Capital Economics, η είδηση πως η Ελλάδα κατόρθωσε να εξαφανίσει τα δίδυμα ελλείμματα (δημοσιονομικό και τρεχουσών συναλλαγών) αναμφίβολα συνιστά μια θετική εξέλιξη. Ωστόσο προειδοποιεί πως παραμένει ακόμη εξαιρετικά επιφυλακτική για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Δεν μπορεί με βεβαιότητα να αποφανθεί πως ο μηδενισμός των δίδυμων ελλειμμάτων αποτελεί αυτόματα το σημείο καμπής για τη χώρα.
Αποτιμώντας τις εξελίξεις που σημειώνονται επί ελληνικού εδάφους, κατά τις τελευταίες εβδομάδες, η Capital Economics κάνει ειδική αναφορά και στις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού. Όπως επισημαίνει, ο Α. Σαμαράς τοποθέτησε στα 1,5 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας για το 2013, ήτοι στο 0,8% του ΑΕΠ και σχεδόν διπλάσιο του αρχικού στόχου.
Οι εξελίξεις αυτές καταδεικνύουν πως η ελληνική κυβέρνηση εκπληρώνει το βασικό προαπαιτούμενο, προκειμένου να συνεχίσει να λαμβάνει οικονομική στήριξη από την Ευρωζώνη.




Όπως προσθέτει στη συνέχεια της έκθεσής της η Capital Economics, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ξεφύγει από τον "βραχνά" της λιτότητας. Ωστόσο ο ρυθμός υλοποίησης της δημοσιονομικής προσαρμογής αναμένεται ηπιότερος για τα επόμενα 1-2 χρόνια.
Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος για το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών, η Capital Economics τα χαρακτηρίζει εντυπωσιακά, αφού, όπως επισημαίνει, πριν από δύο χρόνια η Ελλάδα εμφάνιζε έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών ίσο με το 10% του ΑΕΠ της. "Πραγματικά αξιοσημείωτο όμως είναι το εξής: Το 2013 η χώρα κατόρθωσε να εμφανίσει πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών για πρώτη φορά από το... 1948!", σχολιάζει χαρακτηριστικά.
Η αλήθεια είναι πως πράγματι σημαντικές οικονομικές ανισορροπίες της Ελλάδας έχουν αντιμετωπιστεί. Όμως, η χώρα έχει ακόμη δρόμο να διανύσει, σε ό,τι αφορά στη δημοσιονομική προσαρμογή.
Τι πρέπει να διορθωθεί από εδώ και στο εξής, προκειμένου η ελληνική οικονομία να κερδίσει οριστικά το στοίχημα της εξόδου από την κρίση και της επιστροφής στην ανάπτυξη;
Η Capital Economics εξηγεί: Για να θωρακίσει - και να αυξήσει σε δεύτερο βαθμό - τα πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών, η Ελλάδα πρέπει να αυξήσει τις προσπάθειες για μια ουσιαστική τόνωση των εξαγωγών. Η Ελλάδα δεν πρέπει να βασίζεται στη μείωση των εισαγωγών, αλλά να ποντάρει ταυτόχρονα σε ένα άλμα των εξαγωγών. Αλλά οι ενδείξεις πως αυτό μπορεί άμεσα να συμβεί είναι περιορισμένες...
Επόμενο στοίχημα για την Αθήνα είναι τα έσοδα από τον κλάδο του τουρισμού. Μπορεί να έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση, αλλά δεν αρκεί. Η άνοδος των εσόδων από τον τουριστικό τομέα πρέπει να καταστεί βιώσιμη, προκειμένου να είναι ικανή να στηρίξει τις προσπάθειες αναστροφής του κλίματος για την οικονομία.
"Η πρόοδος που σημείωσε η Ελλάδα στην κατεύθυνση μηδενισμού των δίδυμων ελλειμμάτων της είναι αξιοσημείωτη. Ωστόσο οι προσπάθειες για την ανόρθωση της οικονομίας πρέπει να συνεχιστούν. Δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό", επαναλαμβάνει, στέλνοντας σαφές μήνυμα για συνεχή επαγρύπνηση στην Αθήνα, η Capital Economics.
Ταυτόχρονα, δεν ξεχνά να επισημάνει πως πρέπει να κορυφωθούν οι προσπάθειες και για την πλήρη ανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Η Capital Economics κρίνει επιτακτική την ανάγκη για νέες μειώσεις τιμών και κόστους.
"Αυτό που μετά βεβαιότητας θα χρειαστεί η Ελλάδα είναι μια νέα, γενναία αναδιάρθρωση του χρέους της, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο και να επιτευχθεί ο μείζον στόχος: Να επανέλθει σε τροχιά σταθερού βηματισμού η ελληνική οικονομία", καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης