Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γ. Κουμουτσάκος (Ν.Δ.) - Η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε κόμβο του διεθνούς εμπορίου

Γ. Κουμουτσάκος (Ν.Δ.) - Η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε κόμβο του διεθνούς εμπορίου
Πολλαπλά τα οφέλη για τη χώρα μας από τις δυνατότητες χρηματοδότησης που προσφέρει το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο «Συνδέοντας την Ευρώπη», τόνισε ο ευρωβουλευτής
Στις δυνατότητες της Ελλάδας να αναδειχθεί σε κόμβο του διεθνούς εμπορίου αναφέρθηκε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Γ. Κουμουτσάκος, σε ομιλία του στο συνέδριο του Economist, στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στη συμβολή νέων διευρωπαϊκών δικτύων μεταφοράς στις προσπάθειες της Ευρώπης για οικονομική ανάκαμψη, βιώσιμη ανάπτυξη και ενίσχυση της απασχόλησης.
Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, «ύστερα από δύο χρόνια σκληρής δουλειάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εντατικών διαβουλεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο, έχουμε μια νέα ευρωπαϊκή πολιτική στα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών, η οποία ανοίγει τον δρόμο για ένα σύγχρονο, φιλικό προς το περιβάλλον, ενοποιημένο και διαλειτουργικό ευρωπαϊκό δίκτυο συνδυασμένων μεταφορών».
Όπως εξήγησε ο κ. Κουμουτσάκος, τα νέα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών στηρίζονται από ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο με το όνομα «Συνδέοντας την Ευρώπη - Connecting Europe Facility» που έχει «προικοδοτηθεί» με κεφάλαια περί τα 26 δισ. ευρώ.
Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη να αλλάξει η αντίληψη και η μέθοδος εργασίας «εάν πιστεύουμε πραγματικά στο όραμα και στην ανάγκη ενός ολοκληρωμένου και συνεκτικού δικτύου συνδυασμένων μεταφορών στην Ευρώπη που μπορεί να φέρει βιώσιμη ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης».
Σημείωσε ακόμη ότι «είναι ευτυχής συγκυρία που την ώρα που αναδεικνύεται η σημασία της "γεωπολιτικής μετάβασης" της Ελλάδας από την περιφέρεια σε κεντρική-κομβική θέση των διεθνών εμπορικών ροών, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αρχίσει πλέον να εφαρμόζει τη νέα στρατηγική στις μεταφορές, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ενιαίας αγοράς».
Συμπλήρωσε δε, ότι η Ελλάδα «αποτελεί αναπόσπαστο λειτουργικό μέρος των αναθεωρημένων Διευρωπαϊκών Δικτύων Mεταφορών και μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη από τις δυνατότητες χρηματοδότησης που προσφέρει το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο "Συνδέοντας την Ευρώπη"».
Ο κ. Κουμουσάκος εκτίμησε ότι η χώρα μας έχει την ευκαιρία να κάνει πραγματικότητα τον στρατηγικό στόχο της να εξελιχθεί σε κομβική χώρα-πύλη για το διεθνές εμπόριο, «αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχουν τόσο το νέο δίκτυο όσο και το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο».  
Πρόσθεσε, όμως, ότι «για να συμβεί αυτό δεν φτάνει μόνον η προνομιακή γεωπολιτική μας θέση, χρειάζονται και οι κατάλληλες σύγχρονες υποδομές στις μεταφορές και την εφοδιαστική αλυσίδα (logistics)».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης