Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics – Αρκεί η τραπεζική ένωση για να επιλυθούν τα προβλήματα της Ευρωζώνης;

Capital Economics – Αρκεί η τραπεζική ένωση για να επιλυθούν τα προβλήματα της Ευρωζώνης;
Να αποφευχθούν οι τράπεζες - ζόμπι
Η προωθούμενη τραπεζική ένωση θα συμβάλλει στην σταθεροποίηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου. Ωστόσο, το πραγματικό όφελος θα αργήσει να αντικατοπτριστεί στην πραγματική οικονομία…
Τα άνωθεν συνοψίζει η Capital Economics, στην τελευταία ανάλυσή της, υπό τον τίτλο «Banking union: a step rather than a leap forward», την οποία παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Η αντιμετώπιση του εύθραυστου τραπεζικού συστήματος συνιστά κύριο συστατικό της ευρωπαϊκής ανάπτυξης. Το τρέχον χρηματοπιστωτικό σύστημα απέτυχε παταγωδώς για τους εξής τρεις λόγους:
- Ελλιπέστατη εθνική εποπτεία, η οποία συνέβαλε τα μέγιστα στην κεφαλαιακή ανεπάρκεια των τραπεζών



- Υψηλή έκθεση ορισμένων τραπεζών στο κρατικό χρέος, η οποία πυροδότησε σωρεία προβλημάτων στα ιδρύματα την περίοδο της ευρωπαϊκής κρίσης
- Η οικονομική κρίση ώθησε τις τράπεζες να στρατευτούν πίσω από τα εθνικά αναχώματα, αδιαφορώντας για την εσωστρέφεια και τις συνέπειές της, όπως το «χάσμα» ανταγωνιστικότητας μεταξύ πυρήνα και περιφέρειας.



Προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλα τα παραπάνω προβλήματα, η Ευρωζώνη καλείται να διεκπεραιώσει το όραμα της τραπεζικής ένωσης, δημιουργώντας ενιαία εποπτική αρχή και πληθώρα αναχωμάτων έναντι μίας μελλούμενης κρίσης.
Ορισμένα ενδεικτικά χαρακτηριστικά του νέου τραπεζικού status quo:
1.    Το 85% των ευρωπαϊκών τραπεζικών assets θα υπάγονται στον έλεγχο του μηχανισμού εποπτείας(SSM), ήτοι στην ΕΚΤ. Οι μεγάλες τράπεζες θα εποπτεύονται από τις ευρωπαϊκές αρχές, ενώ οι μικρές στις εγχώριες και εθνικές.



2.    Η τραπεζική ένωση στοχεύει στην συρρίκνωση της έκθεσης των εθνικών κρατών σε μία «προβληματική» τράπεζα. Το γνωστό bail-out θα αντικατασταθεί από το bail-in, με την τράπεζα να αναλαμβάνει η ίδια το κόστος διάσωσής της, δίχως να επιβαρύνει το φορολογούμενο πολίτη.



Να αποφευχθούν οι τράπεζες - ζόμπι
Η τραπεζική ένωση θα επιφέρει πληθώρα θετικών ενδείξεων στην ευρωπαϊκή οικονομία. Γι’ αυτό το λόγο, η Ευρώπη καλείται να λάβει δυναμικές αποφάσεις, προκειμένου  να αποτρέψει το ενδεχόμενο ανάδειξης τραπεζών – ζόμπι.
Αυτό το σκοπό βέβαια, εξυπηρετούν και τα επικείμενα stress tests της ΕΚΤ.



Βήμα προόδου
Η τραπεζική ένωση αποτελεί ένα ξεκάθαρο βήμα προόδου για την Ευρωζώνη. Η συμφωνία που επετεύχθη συνιστά μία απόδειξη της διεύρυνσης των ευθυνών και της «κεντρικοποίησης» των αποφάσεων.
Μέσω της τραπεζικής ένωσης, εξασφαλίζεται ένα καλύτερο μέλλον για την Ευρωζώνη.

Ανεπαρκής η τραπεζική ένωση
Ωστόσο, το όφελος της τραπεζικής ένωσης θα αργήσει να αντικατοπτριστεί στην πραγματική οικονομία. Για παράδειγμα, η απαιτούμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα καθυστερήσει ένα τουλάχιστον έτος ακόμα.
 Ως εκ τούτου, το εύθραυστο τραπεζικό σύστημα θα συνεχίσει να επιβαρύνει την ανάκαμψη, η οποία εκτός από άνιση είναι και εύθραυστη.
Τα πράγματα δυσχεραίνονται ακόμα περισσότερο εξαιτίας της απουσίας δημοσιονομικής ενοποίησης, η οποία παραμένει εκτός ευρωπαϊκής «ατζέντας».
Επομένως, η τραπεζική ένωση δεν επαρκεί για να επιλύσει τα σοβαρά και εκτεταμένα διαρθρωτικά προβλήματα της Ευρωζώνης….  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης