Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Εξιχνιάστηκε απάτη 9 εκατ. ευρώ εις βάρος του Δημοσίου - Αφορά ΜΚΟ αποναρκοθέτησης περιοχών

Εξιχνιάστηκε απάτη 9 εκατ. ευρώ εις βάρος του Δημοσίου - Αφορά ΜΚΟ αποναρκοθέτησης περιοχών
Στην υπόθεση εμπλέκονται εν ενεργεία και συνταξιούχοι κρατικοί υπάλληλοι
(upd) Απάτη, ύψους 9 εκατ. ευρώ, εις βάρος του Δημοσίου, από μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) εξιχνίασε η αστυνομία.
Στην υπόθεση εμπλέκονται εν ενεργεία και συνταξιούχοι κρατικοί υπάλληλοι.
Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, στην υπόθεση εμπλέκεται ΜΚΟ, η οποία είχε ως ειδικότερο αντικείμενο την αποναρκοθέτηση περιοχών.
Σημειώνεται ότι σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος των οκτώ εμπλεκομένων, εκ των οποίων ο ιθύνων νους και πρόεδρος της ΜΚΟ έχει ήδη προφυλακιστεί.
Οι εμπλεκόμενοι, όπως διαπιστώθηκε, χρησιμοποίησαν ως «όχημα» για την κακουργηματική απάτη την Μη Κυβερνητική Οργάνωση, η οποία χρηματοδοτήθηκε κατά το χρονικό διάστημα από το 2000 έως το 2004 από το ελληνικό δημόσιο, για την πραγματοποίηση προγραμμάτων αποναρκοθέτησης σε τρίτες χώρες.
Για την υπόθεση ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του προέδρου της ΜΚΟ, της συζύγου του, τέως δημοσίου υπαλλήλου, τριών εν ενεργεία διπλωματικών υπαλλήλων και τριών συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων, που την επίμαχη χρονική περίοδο υπηρετούσαν στην Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ), στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου και Ελεγκτικού Συνεδρίου στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Κατηγορούνται για τα κατά περίπτωση αδικήματα της απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα βρώμικου χρήματος»), της ψευδούς βεβαίωσης και απιστίας σχετικά με την Υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση, σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και εντός του πλαισίου του νόμου 4022/2011 «Εκδίκαση πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος Δημοσίου Συμφέροντος και άλλες διατάξεις».
Σημειώνεται ότι η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα που διήρκεσε πάνω από είκοσι μήνες και αφορά το χρονικό διάστημα 2000-2004, κατά το οποίο η συγκεκριμένη Μ.Κ.Ο. χρηματοδοτήθηκε από κονδύλια του Ελληνικού Δημοσίου και συγκεκριμένα από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (Υ.Δ.Α.Σ.) του Υπουργείου Εξωτερικών, για την πραγματοποίηση οκτώ (8) προγραμμάτων αποναρκοθέτησης στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, στο Λίβανο και στο Ιράκ, ύστερα από την υπογραφή συμβάσεων πραγματοποίησης προγραμμάτων αναπτυξιακής συνεργασίας.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και προκαταρκτική ποινική διερεύνηση, το σύνολο της χρηματοδότησης εκταμιεύτηκε παράνομα, καθώς δεν πληρούνταν οι αναγκαίες προϋποθέσεις.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το υφιστάμενο πλαίσιο μόνο σε περιπτώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας προβλέπεται χρηματοδότηση που να καλύπτει το 100% του προγράμματος.
Επίσης, σύμφωνα με τις σχετικές συμβάσεις προγραμμάτων αναπτυξιακής συνεργασίας το ποσό θα κάλυπτε το 75% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος, ενώ το υπόλοιπο 25% θα έπρεπε να προέρχεται από συμμετοχή της ΜΚΟ, τουλάχιστον 15% ως ίδια συνεισφορά σε είδος ή σε χρήμα και από τρίτες πηγές, όπως χορηγίες και δωρεές.
Για να συγκαλυφθεί η ελλειμματική αυτή συμμετοχή της ΜΚΟ, επινοήθηκε τέχνασμα εικονικών δωρεών.
Ειδικότερα οι αλλοδαποί εργαζόμενοι στα προγράμματα αποναρκοθέτησης, όπως για παράδειγμα ναρκαλιευτές, φέρονταν ότι επέστρεφαν στη ΜΚΟ υπό τη μορφή δωρεάς το 20-30% των φερόμενων αποδοχών τους, τις οποίες η ΜΚΟ δεν καταχώριζε, ως όφειλε, στα σχετικά βιβλία που τηρούσε, αλλά αντίθετα τα παρουσίαζε ως ίδια συμμετοχή της, εξασφαλίζοντας έτσι περαιτέρω χρηματοδότηση.

(Πρώτη ενημέρωση 10:48, 17 Φεβρουαρίου 2014)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης