Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τελεσίγραφο Ομπάμα στον Καντάφι να συμμορφωθεί

tags :
Τελεσίγραφο Ομπάμα στον Καντάφι να συμμορφωθεί
Ο Καντάφι δεν έχει πια τη νομιμότητα να κυβερνά και αγνόησε το αίτημα της διεθνούς κοινότητας για τερματισμό της βίας, τόνισε μεταξύ άλλων σε διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα.
Αν o Λίβυος συνταγματάρχης Μουαμάρ Καντάφι δεν συμμορφωθεί με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η διεθνής κοινότητα θα αναλάβει στρατιωτική δράση, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Δίνοντας έμφαση στην κοινή απόφαση της διεθνούς κοινότητας, ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε πως στόχος των ενεργειών της είναι η προστασία των αθώων πολιτών.
Την ίδια στιγμή ο Μπαράκ Ομπάμα διευκρίνισε πως οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να αναπτύξουν χερσαίες δυνάμεις στη Λιβύη και διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσουν να βοηθούν το λαό της αφρικανικής χώρας με ανθρωπιστική βοήθεια.

Νωρίτερα , η Λιβύη ανακοίνωσε την κατάπαυση του πυρός, σε μία ένδειξη καλής θέλησης έναντι της απόφασης του ΟΗΕ να επέμβει στρατιωτικά ώστε να σταματήσει ο εμφύλιος που μαίνεται στη χώρα μεταξύ υποστηρικτών του Καντάφι και των αντικαθεστωτικών.
Σύμφωνα με τον υπουργό εξωτερικών της Λιβύης, Moussa Koussa, το καθεστώς σέβεται τους αμάχους γι' αυτό και αποφασίζει την διακοπή των στρατιωτικών επιχειρήσεων ώστε να μην υπάρξουν θύματα. Η απόφαση αυτή πάρθηκε προκειμένου να προστατευθούν οι πολίτες της Λιβύης και να συμμορφωθεί με τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η Γαλλία δήλωσε στη συνέχεια ότι τα στρατιωτικά πλήγματα κατά της Λιβύης θα άρχιζαν «εντός των επόμενων ωρών» ενώ οι Βρετανοί είχαν θέσει σε ετοιμότητα αεροσκάφη Typhoon και Tornado.
Η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία δεν θα συμμετάσχουν στη στρατιωτική δράση στη Λιβύη, υποστηρίζουν όμως την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών αυτών.

Εντωμεταξύ, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την Υεμένη το Εθνικό Συμβούλιο Άμυνας, μετά από τον θάνατο τουλάχιστον πενήντα ανθρώπων σε αντικυβερνητική διαδήλωση. Παράλληλα, σχεδόν 240 άτομα τραυματίστηκαν όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον εκατοντάδων αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην πρωτεύουσα Σαναά.
Η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Άμυνας απαγορεύει ακόμη στους πολίτες να κυκλοφορούν οπλισμένοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης