Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Συνέντευξη Κυριάκου Μητσοτάκη στη Wall Street Journal – «Όχι» σε νέες μαζικές απολύσεις – Επετεύχθη η μείωση του δημοσίου

Συνέντευξη Κυριάκου Μητσοτάκη στη Wall Street Journal – «Όχι» σε νέες μαζικές απολύσεις – Επετεύχθη η μείωση του δημοσίου
"Το δύσκολο μέρος για την Ελλάδα τώρα ξεκινά"
Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Wall Street Journal παραχωρεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η Ελλάδα εκπλήρωσε το στόχο της για μείωση του διογκωμένου δημόσιου τομέα δύο χρόνια πριν την προγραμματισμένη ολοκλήρωση του προγράμματος και δεν θα δεχτεί περαιτέρω αιτήματα από τους διεθνείς πιστωτές της για μαζικές απολύσεις» διαμηνύει χαρακτηριστικά, μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα.
 «Το δύσκολο μέρος για την Ελλάδα τώρα ξεκινά, διότι η χώρα πρέπει να αλλάξει την ανελαστική κουλτούρα του δημοσίου τομέα, ο οποίος διέπεται από επουσιώδεις κανονισμούς και γραφειοκρατία. Το ζήτημα του μεγέθους του δημόσιου τομέα αντιμετωπίστηκε, αυτό που εκκρεμεί είναι η ποιότητά του» υποστηρίζει.
Όπως επισημαίνει η Wall Street Journal, η μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα είναι ένα από τα «ακανθώδη θέματα» στις «δύσκολες διαπραγματεύσεις» της ελληνικής κυβέρνησης με τους διεθνείς πιστωτές της, καθώς μεταξύ των αιτημάτων τους ήταν η μείωση του αριθμού των κρατικών υπαλλήλων κατά τουλάχιστον 150.000 έως τα τέλη του 2015 και η απόλυση ή η μετακίνηση δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων έως τα τέλη του 2014.
Eν συνεχεία, το αμερικανικό δημοσίευμα τονίζει πως ενόψει της νέας επίσκεψης των επιθεωρητών της τρόικας στην Αθήνα τις ερχόμενες εβδομάδες, προκειμένου να αξιολογηθεί η πρόοδος της χώρας με προοπτική ένα νέο δάνειο, η Ελλάδα στηρίζεται σε «θετικά στοιχεία», όπως η επίτευξη πέρυσι του πρώτου πλεονάσματος στον προϋπολογισμό της κατά την τελευταία δεκαετία. Παράλληλα, οικονομικά δεδομένα που θα δημοσιοποιηθούν εντός της εβδομάδας θα καταδείξουν συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας πέρυσι σε ποσοστό μικρότερο από το αρχικά προβλεπόμενο 4%, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Καταλήγοντας, η Wall Street Journal αναφέρεται στις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη να καταργήσει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων.
Ενόψει των δημοτικών εκλογών και των εκλογών στο Ευρωκοινοβούλιο αυτήν την άνοιξη, η πρόταση του κ. Μητσοτάκη δεν είναι δημοφιλής, σύμφωνα με τις επισημάνσεις στο εν λόγω δημοσίευμα, ακόμη και εντός του κόμματός του, ο ίδιος ωστόσο επιμένει ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί. «Το πολιτικό σύστημα δεν είναι έτοιμο για αλλαγή τέτοιας εμβέλειας. Ωστόσο, σπάζουμε το νόμο της σιωπής» διατείνει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης