Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πράσινο «φως» από το ΔΝΤ για την εκταμίευση 910 εκ. ευρώ προς τη Πορτογαλία – Επιτυχής η δέκατη αξιολόγηση του προγράμματος

Πράσινο «φως» από το ΔΝΤ για την εκταμίευση 910 εκ. ευρώ προς τη Πορτογαλία – Επιτυχής η δέκατη αξιολόγηση του προγράμματος
Eγκρίθηκε η συνεισφορά του Ταμείου στην 10ετη δόση του δανείου
Το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 910 εκ. ευρώ προς την Πορτογαλία «άναψε» σήμερα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ειδικότερα, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης της ιβηρικής χώρας, τα κλιμάκια του ΔΝΤ ενέκριναν την αποδέσμευση της δόσης των 910 εκ. ευρώ.
Πρόκειται για την 10η κατά σειρά αξιολόγηση του πορτογαλικού μνημονίου και το εγκριθέν ποσό αφορά το μερίδιο του ΔΝΤ.
Σημειώνεται πως η Πορτογαλία διανύει τις τελευταίες εβδομάδες του μνημονίου, καθώς στο Eurogroup του Μαρτίου αναμένεται να επικυρωθεί η έξοδος της χώρας από το πρόγραμμα διάσωσης.

Δίχως τέλος ο «Γολγοθάς» της Πορτογαλίας
Ισχυρές πιέσεις προς την Πορτογαλία ασκεί η Κομισιόν, με τις Βρυξέλλες να ζητούν από τη Λισαβόνα τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης.
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Simon O’Connor απηύθυνε τελεσίγραφο στη Λισαβόνα, προκειμένου να συνεχιστεί το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και μετά την έξοδο της Πορτογαλίας από το πακέτο διάσωσης.
Μάλιστα, όπως διευκρίνισε, οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να κατανεμηθούν μεταξύ του διαρθρωτικού και δημοσιονομικού μετώπου.
«Η αναλογία χρέους/ΑΕΠ παραμένει υψηλή, αλλά και διαχειρίσιμη, υπό την προϋπόθεση οι μεταρρυθμίσεις να συνεχιστούν και μετά την διεκπεραίωση του προγράμματος στήριξης» υποστήριξε χαρακτηριστικά.
«Πιθανή πρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή θα συνέβαλε τα μέγιστα στην συρρίκνωση του εθνικού χρέους» υπερθεμάτισε ο Simon O’Connor, αξιώνοντας εμμέσως νέα μέτρα από τη Λισαβόνα.
Σημειώνεται πως το χρέος της Πορτογαλίας «έκλεισε» για το 2013 στα 129,4% του ΑΕΠ. Τέλος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, η ανάπτυξη το 2014 θα κυμανθεί στο 1%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης