Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Θεμιτή η διόρθωση στο Χ.Α. – Σημάδια κόπωσης μετά την «απόδραση» από τα χαμηλά – Απαιτείται αύξηση τζίρου με στόχο τις 1.270 – 1.300 μονάδες

Θεμιτή η διόρθωση στο Χ.Α. – Σημάδια κόπωσης μετά την «απόδραση» από τα χαμηλά – Απαιτείται αύξηση τζίρου με στόχο τις 1.270 – 1.300 μονάδες
Υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω διόρθωση - κατοχύρωση, όλα εξαρτώνται από τις διαθέσεις των long και την εξέλιξη της αξίας συναλλαγών
Μετά από σερί οκτώ ανοδικών συνεδριάσεων με συνολικά κέρδη 11,88% για το Γενικό Δείκτη, +11,12% για τον FTSE 25 και +17,80% για τον τραπεζικό δείκτη, χθες επανεμφανίστηκαν οι πωλητές στο Χ.Α. και παρά το ανοδικό ξεκίνημα οδήγησαν σε κλείσιμο κάτω από τις 1.250 μονάδες.
Η αλήθεια είναι ότι σημάδια κόπωσης είχαν διαφανεί από προηγούμενες συνεδριάσεις όπου μόνο στο φινάλε επιτυγχάνονταν ανοδικό κλείσιμο, ενώ ο τζίρος είναι μειωμένος έναντι των καλών συνεδριάσεων του πρώτου 15ημέρου του Ιανουαρίου.
Χθες, εφόσον δεν έγινε πειστική ανάκτηση της ζώνης των 1.270 μονάδων (ενδοσυνεδριακά ο Γενικός Δείκτης έφτασε έως τις 1.274,22 μονάδες +1,11%) στο τέλος «κρέμασε» με κλείσιμο κάτω από τις 1.250 μονάδες.
Η αγορά έχει ακόμη περιθώρια περαιτέρω αποφόρτισης και όλα θα εξαρτηθούν από τις διαθέσεις των long και από την εξέλιξη του τζίρου.
Παρ' ότι χάθηκαν οι 1.250 μονάδες δεν θεωρείται απώλεια κεκτημένων καθώς απαιτούνταν διόρθωση στην αγορά, μετά το καλό ράλι αντίδρασης. Μένει να δούμε τη συνέχεια, το αν θα υπάρξει άμεση επανάκτηση των 1.250 μονάδων, ή αν υπάρχουν διαθέσεις (και αφορμές) για συνέχιση της κίνησης αποφόρτισης.
Τα κέρδη στις τράπεζες αλλά και σε κάποια blue chips ήταν εντυπωσιακά σε βραχυχρόνιο επίπεδο, οπότε η χθεσινή διόρθωση – ή σημερινή συνέχειά της – είναι θεμιτή και συμβατή με τους χρηματιστηριακούς «κανόνες».
Θυμίζουμε ότι στις οκτώ συνεδριάσεις ανοδικής αντίδρασης η Πειραιώς είχε κέρδη 21,87% (φτάνοντας χθες ενδοσυνεδριακά και στα 2 ευρώ, ήτοι σε νέο υψηλό 8-9 μηνών), η Εθνική κέρδιζε 19,62% η Eurobank +18,57%, η Attica Bank +20,83% ενώ η πλέον συντηρητική ήταν η Alpha Bank με άνοδο μόλις 9,64% και γι’ αυτό το λόγο ήταν και η μόνη από τον κλάδο που έκλεισε θετικά χθες…
Παράλληλα, τα blue chips – οδηγοί της αγοράς, όπως ΟΤΕ και ΔΕΗ, συνεχίζουν να έχουν εξαιρετική συμπεριφορά, με τον πρώτο να υπερκαλύπτει την πρόσφατη διόρθωση με νέα υψηλά 4ετίας!
Πιο αναλυτικά, ο ΟΤΕ έχει άνοδο το τελευταίο 9ήμερο από τα χαμηλά σε ποσοστό 20,66%, κλείνοντας στα 12,15 ευρώ, επίπεδα που είχε να δει από τον Οκτώβριο του 2009!
Η ΔΕΗ κερδίζει 16,54% το 9ήμερο και ασχέτως αν υπολείπεται περί το 1 ευρώ από τα υψηλά πολλών των που βρέθηκε το πρώτο 10ήμερο Ιανουαρίου, εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά αξιόπιστη στο ταμπλό.
Καλή εικόνα συνεχίζει να έχει και ο Τιτάνας που κερδίζει 17,96% στις τελευταίες εννέα συνεδριάσεις.
Πάντως, οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν χθες για 5η συνεχή συνεδρίαση θετικά, δείχνοντας ότι άφησαν πίσω προς το παρόν τουλάχιστον τους υπέρμετρους φόβους από τις αναδυόμενες αγορές, ενώ θετικά στην ψυχολογία της αγοράς επιδρά η συνεχής πτώση των spreads. Χθες το spread του 10ετούς κατήλθε στις 571 μονάδες βάσης, επιβεβαιώνοντας την αποκλιμάκωση των πιέσεων στα ομόλογα λόγω της πρόσφατης κρίσης στην Τουρκία και το ντόμινο στις αναδυόμενες αγορές.
Εν κατακλείδι, ασχέτως με τις βραχυχρόνιες απαραίτητες διορθώσεις που επαναφορτίζουν το σύστημα και τους κωδικούς με ρευστότητα, το μεσοπρόθεσμο momentum στο ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει αμετάκλητα ανοδικό και αν δεν υπήρχε ο φόβος της πολιτικής εκτροπής, θα μιλάγαμε για πιο ξεκάθαρη και σαφή ισχυροποίηση της ανόδου.

Πρώτη ενημέρωση: 08:13, Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης