Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics - Τυπική η διόρθωση των διεθνών αγορών - Δεν είναι ικανή να εκτροχιάσει την παγκόσμια ανάπτυξη

Capital Economics - Τυπική η διόρθωση των διεθνών αγορών - Δεν είναι ικανή να εκτροχιάσει την παγκόσμια ανάπτυξη
Η μέχρι στιγμής πτωτική πορεία των χρηματιστηρίων δεν εμπνέει κανέναν λόγο ανησυχίας...
Η πτώση των διεθνών αγορών από τις αρχές του 2014 δεν είναι ικανή να θέσει σε κίνδυνο την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, ούτε να αμφισβητήσει τη σταδιακή βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στον πλανήτη.
Την άποψη αυτή διατυπώνει η Capital Economics, στη νέα έκθεσή της, υπό τον τίτλο "Fall in equity prices not enough to dent global growth", την οποία παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Capital Economics, η πτωτική πορεία των χρηματιστηρίων από τις αρχές του έτους δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια τυπική διόρθωση, μετά από δύο χρόνια ισχυρής ανόδου.
Από την 1η Ιανουαρίου του 2014, οι μετοχές στις αγορές του αναπτυγμένου κόσμου μετρούν απώλειες σχεδόν 3%, καθώς κλονίστηκε η εμπιστοσύνη των επενδυτών από τις αναταραχές στις αναδυόμενες αγορές.
Όπως πολλές φορές έχει αποδειχθεί από την οικονομική ιστορία, η πτώση των αγορών δεν αποκλείεται να ωθήσει τα νοικοκυριά στη μείωση της κατανάλωσης, εξέλιξη η οποία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική δραστηριότητα.
Όπως όμως εκτιμά η Capital Economics, μέχρι στιγμής ο αντίκτυπος της πτώσης των αγορών στην πραγματική οικονομία είναι περιορισμένος, για μια σειρά από σημαντικούς λόγους.
Πιο συγκεκριμένα:
- Η συγκέντρωση του πλούτου είναι εξαιρετικά περιορισμένη στις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από το sell-off των αναδυόμενων αγορών.
- Η πτώση των αγορών στις χώρες του αναδυόμενου κόσμου θεωρείται... μια τρύπα στο νερό, αν αναλογιστεί κανείς τα κέρδη - σε επίπεδα ρεκόρ - των τελευταίων ετών.
Ο δείκτης βαρόμετρο της Wall Street, ο S&P 500, μετρά κέρδη 26% από τις αρχές του 2013 (εδώ και 13 μήνες περίπου). Από την πλευρά του ο ιαπωνικός Nikkei έχει καταγράψει άνοδο 39% από τα χαμηλά του Οκτωβρίου του 2012.
Για το σύνολο των αγορών του αναπτυγμένου κόσμου, οι μετοχές έχουν καταγράψει άνοδο περί το 12% τους τελευταίους 12 μήνες.
- Στις περισσότερες χώρες του πλανήτη, οι τιμές ακινήτων καταγράφουν αύξηση.
Πολλές φορές, όταν οι τιμές ακινήτων εμφανίζονται λιγότερο ευάλωτες από τις μετοχές, τότε οι ιδιοκτήτες ακινήτων αντιλαμβάνονται - και μεταφράζουν - την αύξηση των τιμών ακινήτων ως μια μόνιμη αύξηση του πλούτου. Η πεποίθηση αυτή οδηγεί αυτόματα σε αύξηση της κατανάλωσης.
"Ως αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω, η μέχρι στιγμής ήπια διόρθωση των αγορών δεν εμπνέει κανέναν λόγο ανησυχίας...", καταλήγει η Capital Economics.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης