Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard & Poor's - Δεν απειλούνται οι αξιολογήσεις στην Ευρωζώνη από την απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου για το ΟΜΤ

tags :
Standard & Poor's - Δεν απειλούνται οι αξιολογήσεις στην Ευρωζώνη από την απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου για το ΟΜΤ
Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τυχόν υποβαθμίσεις
Δεν συνιστά απειλή για τις τρέχουσες αξιολογήσεις των κρατών μελών της Ευρωζώνης η απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας να παραπέμπει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το μείζον θέμα της νομιμότητας του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ (το γνωστό ΟΜΤ).
Τα ανωτέρω επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις.
"Δεν υπάρχει άμεσος αντίκτυπος στις αξιολογήσεις των ευρωπαϊκών κρατών από την απόφαση του γερμανικού Δικαστηρίου", τονίζει η S&P, διαμηνύοντας επί της ουσίας πως δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος περί τυχόν υποβαθμίσεων των αξιολογήσεων των ευρωπαϊκών κρατών.

H αποφάση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας

Στους ευρωπαϊκούς… κανονισμούς παραπέμπει τη νομιμότητα του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας.
Ειδικότερα, η ανώτατη δικαστική αρχή της Γερμανίας διαπιστώνει αρκετούς λόγους ώστε να αποφανθεί πως το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων «ξεπερνά» τις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και παραβιάζει τον κανονισμό απαγόρευσης χρηματοδότησης των κρατών – μελών της Ευρωζώνης.
Ωστόσο, το γερμανικό δικαστήριο παραπέμπει την υπόθεση στο αρμόδιο ευρωπαϊκό δικαστήριο.
Παράλληλα, επισημαίνει πως με ορισμένες αλλαγές το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων(ΟΜΤ) δύναται να καταστεί σύννομο με τη γερμανική νομοθεσία.
Επίσης, το συνταγματικό δικαστήριο γνωστοποίησε πως η απόφαση επί της συνταγματικότητας του bail-out θα κοινοποιηθεί στις 18 Μαρτίου του 2014.
Σημειώνεται πως μετά τις άνωθεν εξελίξεις, τα spread των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας αυξήθηκαν περαιτέρω. Ανάλογες πιέσεις επικρατούν και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
«Η ΕΚΤ λαμβάνει υπόψη της τη σημερινή ανακοίνωση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου» αναφέρει η ανακοίνωση - αντίδραση της Φρανκφούρτης.
«Η ΕΚΤ επαναλαμβάνει πως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων βρίσκεται στο πεδίο διαχείρισης της κεντρικής τράπεζας» επισημαίνεται καταλήγοντας.
Η κυβέρνηση σέβεται πλήρως τις αποφάσεις των δικαστηρίων, ήταν η επίσημη αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης