Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Κλείδωσαν» οι ημερομηνίες των εκλογών - Στις 18 Μαΐου οι αυτοδιοικητικές - Στις 25 Μαϊου οι ευρωεκλογές ταυτόχρονα με τον β΄γύρο

«Κλείδωσαν» οι ημερομηνίες των εκλογών - Στις 18 Μαΐου οι αυτοδιοικητικές - Στις 25 Μαϊου οι ευρωεκλογές ταυτόχρονα με τον β΄γύρο
Η δυνατότητα διεξαγωγής των ευρωεκλογών κατά τη διενέργεια της επαναληπτικής ψηφοφορίας
Την Κυριακή 18 Μαΐου θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών, ενώ ο δεύτερος γύρος θα πραγματοποιθεί παράλληλα με τις ευρωεκλογές, στις 25 Μαϊου σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε στη βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης.
Η δυνατότητα διεξαγωγής των ευρωεκλογών κατά τη διενέργεια της επαναληπτικής ψηφοφορίας των αυτοδιοικητικών εκλογών θεσμοθετείται με την εν λόγω τροπολογία.
Σύμφωνα με την τροπολογία, αποκλείεται η διεξαγωγή των ευρωεκλογών ταυτόχρονα με τις αυτοδιοικητικές την πρώτη Κυριακή, καθώς ορίζεται ότι διενεργούνται μόνο κατά την επαναληπτική ψηφοφορία των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών. Παράλληλα, παρατείνεται κατά δύο ημέρες ο απαιτούμενος χρόνος για την ανακήρυξη των εκλογικών συνδυασμών από τον Άρειο Πάγο.
Όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, στόχος είναι η διασφάλιση μίας ευχερέστερης και ασφαλέστερης διεξαγωγής της διαδικασίας.
Επίσης, με την ίδια τροπολογία, στις αυτοδιοικητικές εκλογές απαγορεύεται η συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών στην Ελλάδα ή αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτών χωρών της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ), δηλαδή Ιρλανδίας, Λιχτενστάιν, Νορβηγίας και Ελβετίας.
Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις δίκες. Η συζήτηση και ψήφισή του θα διεξαχθεί την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης