Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κατατέθηκε η τροπολογία για τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών στις 18 Μαΐου

Κατατέθηκε η τροπολογία για τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών στις 18 Μαΐου
Ο πρώτος γύρος αυτοδιοικητικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 18 Μαϊου και ο επαναληπτικός θα γίνει στις 25 μαζί με τις Ευρωεκλογές
Κατατέθηκε η τροπολογία για την ημερομηνία διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου.
Μεταξύ άλλων προβλέπει ότι ο πρώτος γύρος αυτοδιοικητικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 18 Μαϊου και ο επαναληπτικός θα γίνει στις 25 του ίδιου μήνα μαζί με τις Ευρωεκλογές.
Μόνο κατά την επαναληπτική ψηφοφορία διενεργούνται ταυτόχρονα αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές, στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και τους ίδιους εφόρους.
Ακόμη διαφοροποιείται η έναρξη της προεκλογικής περιόδου και αρχίζει από την δημοσίευση του προεδρικού Διατάγματος που ορίζει την ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας για τις ευρωεκλογές.
Παράλληλα καταργούνται οι διατάξεις για τη συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτών χωρών της ΕΖΕΣ που διαμένουν νόμιμα στη χώρα, στις δημοτικές εκλογές, οι οποίοι εφεξής δεν έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές.
Τέλος συντέμνονται οι προθεσμίες α) για την επίδοση ή κατάθεση της δήλωσης με την οποία καταρτίζεται ο συνδυασμός υποψηφίων Βουλευτών, β) για την έκδοση αποφάσεων του Αντιπεριφερειάρχη για τον προσδιορισμό των εκλογικών τμημάτων και καταστημάτων ψηφοφορίας, γ) για την αποστολή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου των ονομαστικών καταλόγων για το διορισμό αντιπροσώπων της Δικαστικής Αρχής.
Σημειώνεται ότι η απόφαση της κυβέρνησης για διεξαγωγή των ευρωεκλογών ταυτόχρονα με τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και εντός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς, σύμφωνα με τον Καλλικράτη αυτοδιοικητικές εκλογές και ευρωεκλογές πρέπει να διεξαχθούν μαζί την πρώτη Κυριακή (25 Μαΐου).


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης