Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αγωγή - μαμούθ ύψους 234 δισ. ευρώ ετοιμάζει η Ιταλία κατά των S&P, Fitch και Moody’s - Αγνόησαν την πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά

Αγωγή - μαμούθ ύψους 234 δισ. ευρώ ετοιμάζει η Ιταλία κατά των S&P, Fitch και Moody’s - Αγνόησαν την πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά
Προειδοποιήσεις στους οίκους αξιολόγησης από το Ελεγκτικό Συμβούλιο της Ιταλίας
Στην αντεπίθεση περνά η Ιταλία, καθώς εξαπολύει επίθεση στους οίκους αξιολόγησης Standard & Poor’s, Fitch Ratings και Moody’s, κατηγορώντας τους ότι δεν έλαβαν υπόψη στις αξιολογήσεις την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη.
Το Corte dei Conti (Ελεγκτικό Συνέδριο), έστειλε επιστολή στη Standard & Poor’s, υποστηρίζοντας ότι οι οίκοι αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας μπορεί να έχουν ενεργήσει παράνομα και να έχουν εκτεθεί σε ζημιές 234 δισ. ευρώ, καθώς παρέλειψαν να εξετάσουν την πλούσια πολιτιστική ιστορία της Ιταλίας κατά την υποβάθμιση της χώρας.
Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η δυνητικά γιγαντιαία αξίωση την οποία ο οίκος απορρίπτει ως επιπόλαιη και ανάξια λόγου, σχετίζεται με μια σειρά υποβαθμίσεων της Ιταλίας, από το 2011, όταν έφτασε στο αποκορύφωμά της η κρίση χρέους στην ευρωζώνη.
Προειδοποιώντας την S&P ότι εξετάζει νομική δράση εναντίον της το Corte dei Conti αναφέρει:
«Η S&P δεν υπογράμμισε ποτέ στις αξιολογήσεις της την ιστορία της Ιταλίας, την τέχνη και το τοπίο, στοιχεία τα οποία, όπως είναι διεθνώς αναγνωρισμένο, αποτελούν τη βάση για την οικονομική της ισχύ».
Ιταλός αξιωματούχος, επιβεβαίωσε τη δικαστική έρευνα εις βάρος των S&P, Moody’s και Fitch και διευκρίνισε ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές στις 19 Φεβρουαρίου.
Όπως σχολιάζουν οι Financial Times, ενώ παραμένει αβέβαιο αν η Ιταλία θα καταθέσει την αγωγή, η κίνηση αυτή αντανακλά την οργή πολιτικών κύκλων στην Ευρώπη για τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι οίκοι αξιολόγησης στην κρίση χρέους που εξακολουθεί να πλήττει την ευρωζώνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης