Τελευταία Νέα
Ελλάδα

"Φέσι" εκατομμυρίων ευρώ στα ΑΕΙ από πανεπιστημιακούς – Το 30% όσων ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, δεν καταβάλλει την παρακράτηση

tags :
Oλα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν με την εποικείμενη απόφαση του ΣτΕ
Εκατομμύρια ευρώ χρωστούν μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι στα μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας καθώς δεν καταβάλλουν την παρακράτηση.
Στον νέο νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ 4009 του 2011 αναφέρεται ότι οι καθηγητές πλήρους απασχόλησης μπορούν να ασκούν ελευθέριο επάγγελμα και οφείλουν να καταβάλλουν στο ΑΕΙ τους ποσοστό 10% επί της ετήσιας ακαθάριστης αμοιβής που πηγάζει από την άσκηση ελευθερίου επαγγέλματος. Την 1 Απριλίου 2002 μέλη ΔΕΠ της Ιατρικής, της Οδοντιατρικής, της Νομικής και άλλων σχολών του Πανεπιστημίου Αθηνών καταθέτουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγή περί αντισυνταγματικότητας του μέτρου.
Στα μεγάλα πανεπιστήμια εκτιμάται ότι το 30% από όσους πανεπιστημιακούς ασκούν ελευθέριο επάγγελμα δεν καταβάλλει την παρακράτηση.
Πιο συγκεκριμένα, οι πανεπιστημιακοί ελεύθεροι επαγγελματίες οφείλουν να αποδίδουν τα χρήματα της παρακράτησης στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) του ιδρύματός τους.
Για να μπορούν να ελέγχουν οι υπηρεσίες του ΑΕΙ το ύψος των εσόδων που έχει κάθε πανεπιστημιακός, πρέπει τα μπλοκ των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών των πανεπιστημιακών να σφραγίζονται από τους υπαλλήλους των ΕΛΚΕ, όπως ακριβώς κάνουν οι ΔΟΥ στα μπλοκ των ελεύθερων επαγγελματιών.
Ομως, πολλοί πανεπιστημιακοί δεν είναι συνεπείς στο ραντεβού με το ταμείο του ΕΛΚΕ..
Ολα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν σύντομα, καθώς επίκειται n απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της προσφυγής που έχει κατατεθεί από το 2002 κατά της επιβολής της παρακράτησης.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, η εκδίκαση της υπόθεσης ενώπιον της Ολομελείας του ΣτΕ έγινε στις 8 Ιουνίου του 2012.
Πιθανή απόρριψη της προσφυγής θα στερήσει από τις ηγεσίες των ΑΕΙ κάθε πρόσχημα να απαιτήσουν την καταβολή της.
Μάλιστα υπάρχει μεγάλη ανησυχία μήπως τελικά υπόχρεοι για την απόδοση της παρακράτησης είναι και οι καθηγητές των νομικών σχολών, οι οποίοι είναι μέτοχοι σε δικηγορικές ανώνυμες εταιρείες, στις οποίες δεν μπορεί να επιβληθεί η παρακράτηση. Αρα εξαιρούνται και οι πανεπιστημιακοί μέτοχοι των δικηγορικών Α.Ε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης