Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard & Poor's - Πρώιμη κάθε διακήρυξη του τέλους της ευρωπαϊκής κρίσης - Περισσότερες οι υποβαθμίσεις από τις αναβαθμίσεις το 2014

Standard & Poor's - Πρώιμη κάθε διακήρυξη του τέλους της ευρωπαϊκής κρίσης - Περισσότερες οι υποβαθμίσεις από τις αναβαθμίσεις το 2014
Δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό παρά τη σταδιακή βελτίωση της ευρωπαϊκής οικονομίας
Τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τις αξιολογήσεις των κρατών της Ευρωζώνης εντός του 2014 επιχειρεί να παρουσιάσει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, στη νέα έκθεσή του, υπό τον τίτλο "What Are The Risks Ahead For European Sovereign Ratings In 2014?".
Όπως υποστηρίζει η S&P, αυξάνονται οι ενδείξεις πως η Ευρωζώνη αρχίζει να ξεπερνά το οικονομικό, χρηματοπιστωτικό και δημοσιονομικό στρες που βίωσε τα τελευταία χρόνια. Με όχημα τον κλάδο των εξαγωγών, ανακάμπτουν ακόμη και οι υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης.
Όπως προειδοποιεί ο οίκος, παρά τις ενδείξεις ισχυροποίησης της ευρωπαϊκής οικονομίας, δεν θα πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός.  
Σύμφωνα με την S&P, η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στην Ευρωζώνη ωστόσο δεν σημαίνει αυτόματα πως το 2014 οι αναβαθμίσεις θα ξεπεράσουν τις υποβαθμίσεις.
Τι πιστεύει όμως ο οίκος για την πορεία της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους; Όπως υποστηρίζει, κάθε διακήρυξη του τέλους της κρίσης είναι εξαιρετικά πρώιμη. Η Ευρωζώνη έχει ανάπτυξη, αλλά είναι μια ανάπτυξη αργή και μετριοπαθής. Η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη μπορεί να σταμάτησε να συρρικνώνεται, ωστόσο απέχει ακόμη πολύ από τα προ κρίσης επίπεδα. Τα προβλήματα της Ευρωζώνης δεν έχουν τελειώσει ακόμη, σπεύδει να προειδοποιήσει ο οίκος.
Ειδική μνεία κάνει στην απαράδεκτα υψηλή ανεργία, ένα φαινόμενο που δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας.
Ένας ακόμη κίνδυνος για την Ευρωζώνη είναι και το ενδεχόμενο της μεταρρυθμιστικής κόπωσης.
H S&P σπεύδει επίσης να εκφράσει την ανησυχία της και για την απειλή του αποπληθωρισμού, για τα υψηλά ποσοστά δημοσίου χρέους, καθώς και για την αυξημένη ακόμη μόχλευση.
Ο οίκος αξιολόγησης επιρρίπτει ευθύνες στα ευρωπαϊκά κράτη και για έναν ακόμη λόγο, καθώς, όπως υποστηρίζει, η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην κατεύθυνση περιορισμού της εξάρτησης κράτους - τραπεζών είναι πολύ περιορισμένη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης