Τελευταία Νέα
old

Στα χνάρια του Rehn και ο Regling (ESM) - Ιούνιο ή και αργότερα η συζήτηση για το ελληνικό χρέος - Δεν θα απαιτηθούν νέες περικοπές μισθών

Στα χνάρια του Rehn και ο Regling (ESM) - Ιούνιο ή και αργότερα η συζήτηση για το ελληνικό χρέος - Δεν θα απαιτηθούν νέες περικοπές μισθών
Η δημοσιονομική προσαρμογή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί
Στα μέσα του 2014 εκτιμά πως θα συζητηθεί το μείζον θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους ο επικεφαλής του ΕSM, Klaus Regling.
"Δεν έχουν γίνει ακόμη σοβαρές συζητήσεις για το ελληνικό χρέος. Οι συζητήσεις θα ενταθούν στα μέσα του 2014. Θα εξαρτηθεί από την έκβαση της επόμενης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, η οποία έχει ήδη καθυστερήσει αλλά θα ολοκληρωθεί κάποια στιγμή. Μετά, είτε τον Μάιο, είτε τον Ιούνιο, είτε αργότερα... μπορούμε να συζητήσουμε για το ελληνικό χρέος", τονίζει ο Regling, σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal, ερωτηθείς για το νέο γύρο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι πριν από μερικά 24ωρα ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Olli Rehn, προκάλεσε ισχυρούς κλυδωνισμούς επί ελληνικού εδάφους, όταν δήλωσε ότι "οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι του 2014", την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί ο διάλογος να ξεκινήσει πριν τις ευρωεκλογές του Μαϊου.
Ο Regling εμμένει στην άποψή του πως η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετη στήριξη (ήτοι νέο δάνειο), ωστόσο επαναλαμβάνει πως θα είναι μικρότερο από τα δύο προηγούμενα που έλαβε η Αθήνα.
"Πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθούν οι συνθήκες. Πολλά θα εξαρτηθούν και από τις πολιτικές που ασκούν οι κυβερνήσεις", αναφέρει στη συνέχεια, πετώντας το μπαλάκι επί της ουσίας στην ελληνική κυβέρνηση.
"Η επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πρέπει να ολοκληρωθεί. Χωρίς χρήματα θα υπάρξουν προβλήματα. Γνωρίζω πως η αξιολόγηση της Ελλάδας έχει καθυστερήσει, αλλά πλέον υπάρχει η προσδοκία πως σύντομα η τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα για να ολοκληρωθεί και η διαπραγμάτευση", προσθέτει.
Ερωτηθείς για τον κίνδυνο αποπληθωρισμού στην Ελλάδα, ο Regling απαντά "Δεν βλέπω βαθύ αποπληθωρισμό στην Ελλάδα. Μέχρι πέρυσι η χώρα είχε πληθωρισμό".
"Η Ελλάδα συνιστά την πιο δύσκολη περίπτωση της Ευρωζώνης" αναφέρει στη συνέχεια ο επικεφαλής του ESM, ερωτηθείς αν τα χειρότερα για την Ελλάδα έχουν περάσει. "Δεν είναι εύκολη η κατάσταση για τους Έλληνες πολίτες. Δεν θεωρώ ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετες περικοπές στο εισόδημα. Η διαδικασία εσωτερικής υποτίμησης στην Ελλάδα έχει φτάσει εκεί που έπρεπει να φτάσει", εξηγεί.
Και προσθέτει: "Στην περίπτωση της Ελλάδας, η δημοσιονομική προσαρμογή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Η Αθήνα έχει διανύσει μεγάλο μέρος της διαδρομής. Δεν υπάρχουν περισσότερα να γίνουν στο δημοσιονομικό σκέλος. Δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές στο εισόδημα. Αυτό που χρειάζεται πλέον η Ελλάδα είναι να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Και αυτή είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Επίσης είναι μια διαδικασία δυσάρεστη".
"Τα χειρότερα της δημοσιονομικής προσαρμογής έχουν περάσει για την Ελλάδα. Ωστόσο, είναι λογικό οι Έλληνες πολίτες να μην το βλέπουν έτσι", σπεύδει να επισημάνει μεταξύ άλλων ο Regling για να συμπληρώσει πως "εμείς ως οικονομολόγοι εξετάζουμε τα στοιχεία και είναι γεγονός πως τα πρώτα θετικά αποτελέσματα είναι θετικά. Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων".
"Η Ελλάδα αποτέλεσε το πιο ακραίο παράδειγμα", επαναλαμβάβει ο Regling, ερωτηθείς για το μέγεθος της λιτότητας που επεβλήθη στις χώρες της αδύναμης περιφέρειας.
"Η Ελλάδα πριν από 5 χρόνια είχε έλλειμμα στο 15,6% του ΑΕΠ. Τότε κάτι έπρεπε να γίνει... και έπρεπε να γίνει γρήγορα", ανέφερε ο επικεφαλής του ESM.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης