Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε υποβάθμιση της Κροατίας σε «ΒΒ» προχώρησε η Standard and Poor's

Σε υποβάθμιση της Κροατίας σε «ΒΒ» προχώρησε η Standard and Poor's
Χαρακτηρίζει ανεπαρκή τα μέτρα οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής που έλαβε η κροατική κυβέρνηση - Διατηρεί σταθερή την προοπτική
Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κροατίας σε «ΒΒ» από «ΒΒ+» προχώρησε σήμερα ο διεθνής οίκος Standard and Poor's, διατηρώντας όμως σταθερή την προοπτική.
Στο αιτιολογικό της απόφασής του, ο οίκος επισημαίνει ότι κρίνει ανεπαρκή τα μέτρα οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής που έχει λάβει η κυβέρνηση και προσθέτει ότι παραμένει ασθενής η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, εξαιτίας παραγόντων όπως η άκαμπτη αγορά εργασίας και το περίπλοκο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι λαμβάνονται υπόψη σημαντικές μεσοπρόθεσμες ευκαιρίες, που απορρέουν από την πρόσφατη ένταξη της Κροατίας στην Ε.Ε., όμως συμπληρώνει ότι «οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμα οικονομικά οφέλη από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ θα περιοριστούν από τις διαρθρωτικές προκλήσεις».
Παράλληλα, τονίζει την αποτυχία του κυβερνητικού σχηματισμού να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας, κάτι που όπως επισημαίνεται αντανακλά την αντίσταση κατεστημένων συμφερόντων, που επωφελούνται από παγιωμένα εδώ και χρόνια δικαιώματα».
Αν και ο οίκος διατηρεί σταθερή την προοπτική, τονίζει ότι αυτό «αντικατοπτρίζει την άποψή μας ότι οι κίνδυνοι αξιολόγησης είναι σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι».
«Η σταθερή προοπτική εξισορροπεί τις προβλέψεις των μεσοπρόθεσμων οφελών από την ένταξη στη Ε.Ε., έναντι των εκτιμήσεων για περιορισμένες προοπτικές σημαντικής οικονομικής ανάπτυξης και προώθησης μεταρρυθμίσεων».
Προσθέτει, ακόμη, ότι με βάση τη σταθερή προοπτική «αυτή τη στιγμή υπάρχει μικρότερη της μίας στις τρεις πιθανότητα να μειώσουμε ή να αυξήσουμε την αξιολόγηση κατά το επόμενο έτος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης