Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αθ. Τσαυτάρης (υπ. Αγρ. Ανάπτυξης) - Δεν ήταν αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων η ρύθμιση για τα δάνεια των αγροτών

Αθ. Τσαυτάρης (υπ. Αγρ. Ανάπτυξης) - Δεν ήταν αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων η ρύθμιση για τα δάνεια των αγροτών
Είχε έρθει ως τροπολογία στη Βουλή οκτώ μήνες νωρίτερα, καθυστέρησε όμως καθώς έπρεπε να εγκριθεί προηγουμένως από τηn E.E., τόνισε ο υπουργός
Δεν συνδέεται η ρύθμιση για τα ενυπόθηκα δάνεια των αγροτών στην πρώην ΑΤΕ με τις κινητοποιήσεις, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ. Τσαυτάρης, ο οποίος επισήμανε ότι συνέπεσαν χρονικά.
Η ρύθμιση είχε έρθει ως τροπολογία στη Βουλή πριν από οκτώ μήνες, τόνισε ο υπουργός σε δηλώσεις του στο Βήμα FM, προσθέτοντας ότι καθυστέρησε καθώς ήταν απαραίτητη η προηγούμενη έγκρισή της από την Ε.Ε. «για να μη νομίσουν ότι είναι καμουφλαρισμένη επιδότηση».
Μάλιστα, ο κ. Τσαύταρης τόνισε σχετικά: «Σας θυμίζω το παλιό με τον Χατζηγάκη. Η ΚΑΠ λέει ότι αν δώσεις ένα ευρώ και μπορεί να στρεβλώσεις τον ανταγωνισμό, για να δώσει φθηνότερα το μήλο του και να ανταγωνιστεί τον Ισπανό και τον Ιταλό, θέλει να έχει λόγο εάν αυτό που κάνεις θεωρείται καμουφλαρισμένη επιδότηση ή όχι. Όταν τους το εξηγήσαμε όπως σας το λέω, ότι μιλάμε μόνο για τόκους υπερδανεισμού, το κατάλαβαν. Και γι’ αυτό ήρθε προχθές αυτή η ρύθμιση, που νομίζω ότι έστω και με την καθυστέρηση και συνέπεσε τώρα με τις κινητοποιήσεις, γιατί θέλουμε να είμαστε εντάξει με την Ε.Ε. και να μην υπάρχουν περιθώρια προστίμων».
Πάντως, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν χαρίζονται τα δάνεια και αναφερόμενος ειδικότερα στη ρύθμιση επισήμανε: «Τι κάνουμε εκεί; Ας πούμε, με νούμερα, ότι πήρε κάποιος δάνειο 1.000 ευρώ και πλήρωσε 300 και μετά κάποια στιγμή δεν μπορούσε να πληρώσει, γιατί είχε ζημιά ή είχε πέσει π.χ. χαλάζι και δεν είχε παραγωγή. Τότε, τα επιτόκια ήταν 24-26% και αν άρχιζες να καθυστερείς, οι τόκοι με υπερημερία ήταν 36%. Βρέθηκε, δηλαδή, ένας άνθρωπος που χρωστούσε 700 ευρώ, να χρωστάει 7.000. Αυτό είναι πανωτόκια και προσπαθούμε να το μειώσουμε, να φέρουμε σε λογικά επίπεδα το χρέος. Δεν το χαρίζουμε», ανέφερε.
Όπως τόνισε ο κ. Τσαύταρης, με τη ρύθμιση που προωθείται, αν το δάνειο είναι αυτή τη στιγμή μέχρι το διπλάσιο του αρχικού, θα πάει στο 120% και θα δοθεί στον αγρότη η ευκαιρία σε επτά χρόνια, με μια δόση κάθε χρόνο, να μη χάσει το χωράφι του, να το νοικιάζει για αυτά τα χρόνια και τα χρήματα να πηγαίνουν στην αποπληρωμή του δανείου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης