Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P - Σταθεροποίηση της στεγαστικής αγοράς στην Ευρώπη το 2014 - Ισχυρή ανάκαμψη σε Βρετανία, Γερμανία - Εμπόδια σε Ισπανία, Ιρλανδία

tags :
S&P - Σταθεροποίηση της στεγαστικής αγοράς στην Ευρώπη το 2014 - Ισχυρή ανάκαμψη σε Βρετανία, Γερμανία - Εμπόδια σε Ισπανία, Ιρλανδία
Οι πιέσεις στη στεγαστική αγορά οφείλονται στην υπερπροσφορά και τις δύσκολες πιστωτικές συνθήκες
Ενδεχόμενη σταθεροποίηση στις τιμές κατοικιών για πολλές ευρωπαϊκές αγορές, αναμένει ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, όπως προκύπτει από την τελευταία έρευνα του οίκου για την ευρωπαϊκή στεγαστική αγορά.
Πάντως ο οίκος προειδοποιεί ότι η ανάκαμψη αργεί ακόμη για αγορές, όπως η Ισπανία και η Ολλανδία, οι οποίες έχουν υποστεί το ισχυρό πλήγμα από την κρίση χρέους.
Οι πιέσεις στη στεγαστική αγορά οφείλονται στην υπερπροσφορά και τις δύσκολες πιστωτικές συνθήκες, επισημαίνει ο οίκος.

Ισχυρή ανάκαμψη στη Βρετανία
Σε άλλο μήκος κύματος κινείται η βρετανική αγορά, η οποία βρίσκεται εκτός ευρώ και αναμένεται να καταγράψει ισχυρή ανάκαμψη.
Επίσης, ανοδικές τάσεις αναμένεται να καταγραφούν και στη Γερμανία το 2014, Οι Οι οικονομίες Γερμανίας και Βρετανίας, καταγράφουν επιδόσεις οι οποίες ξεπερνούν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ισπανία – Περιορίζει την ανάκαμψη η υπερπροσφορά
Όσον αφορά τη δοκιμαζόμενη στεγαστική αγορά της Ισπανίας, η οποία έχει υποστεί μια από τις μεγαλύτερες στεγαστικές κρίσεις, η υποχώρηση των τιμών θα επιβραδύνει το 2014, ακολουθώντας την βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και την αύξηση της ζήτησης από ξένους επενδυτές, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγος της Standard & Poor΄s για την Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, Jean-Michel Six.
«Υποβαθμίσαμε τις προβλέψεις μας για το 2014 σε μείωση μόλις -2% μετά από εκτιμώμενη πτώση -5% το 2013. Αλλά η υπερπροσφορά που συνεχίζεται θα περιορίσει την ανάκαμψη», σημειώνει ο αναλυτής.

Ιρλανδία – Πιστωτικές συνθήκες και καθυστερούμενα δάνεια
Όσον αφοράς την Ιρλανδία, ο οίκος σημειώνει ότι καταγράφει καλύτερες επιδόσεις από ότι αναμενόταν, με τις τιμές να έχουν αυξηθεί κατά 6% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το 2013, ενώ για το 2014 αναμένεται περαιτέρω άνοδος 3,5%.
Πάντως η Standard & Poor’s προειδοποιεί ότι αναμένει περαιτέρω αποδυνάμωση της ανάκαμψης λόγω των «σφιχτών» πιστωτικών συνθηκών και των καθυστερούμενων ενυπόθηκων δανείων.

Επιβραδύνεται η πτώση των τιμών στην Ολλανδία
Στην Ολλανδία, ο οίκος σημειώνει επιβράδυνση στην πτώση των τιμών.
Το 2013 σημειώθηκε πτώση -4,5%, ενώ για το 2013 αναμένεται μηδενική ανάπτυξη και άνοδος 2% σε ετήσια βάση το 2015.
Ωστόσο, ο σημαντικός αριθμός κατοικιών προς πώληση και το χρέος των νοικοκυριών -το οποίο είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη- θα βαρύνουν την ανάκαμψη της αγοράς, προειδοποιεί η Standard & Poor’s.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης