Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ανοιχτά την Κυριακή τα καταστήματα - Σύσταση της ΕΣΕΕ σε εργοδότες, εργαζόμενους - "Ποτέ την Κυριακή", επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ

tags :
Ανοιχτά την Κυριακή τα καταστήματα - Σύσταση της ΕΣΕΕ σε εργοδότες, εργαζόμενους -
Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων προκήρυξε πανελλαδική απεργία στον κλάδο του εμπορίου
Σύσταση σε εργοδότες, εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους να αποφύγουν αύριο, που θα είναι ανοικτά τα μαγαζιά, τις εντάσεις, απηύθυνε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης.
Στη δήλωση του, ο κ. Κορκίδης αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Παρακαλώ θερμά, εργοδότες, εργαζόμενους και αυταπασχολούμενους στο λιανικό εμπόριο να αποφύγουν τις όποιες εντάσεις κάνουν κακό στην αγορά του κέντρου των πόλεων και κατ'επέκταση βλάπτουν το ελληνικό εμπόριο. Η Κυριακή 19 Ιανουαρίου είναι σύμφωνα με το νόμο, μια από τις 7 Κυριακές που ισχύει προαιρετικά το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων και οφείλουμε να σεβαστούμε την όποια απόφαση των συναδέλφων μας. Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος όλα θα κυλήσουν ομαλά και ελπίζω τόσο οι έμποροι όσο και οι καταναλωτές να μείνουν ικανοποιημένοι από μία ιδιαίτερη ημέρα των χειμερινών εκπτώσεων».

Να σημειωθεί ότι αύριο Κυριακή τα καταστήματα τα περισσότερα καταστήματα θα είναι ανοικτά, ενώ η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων προκήρυξε πανελλαδική απεργία στον κλάδο του εμπορίου.
Η ομοσπονδία αμφισβητεί τα στοιχεία των εμπορικών συλλόγων και του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και η «λευκή νύχτα» τόνωσαν το τζίρο στην αγορά και σημειώνει ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
Μάλιστα όπως αναφέρει "Η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων που δοκίμασαν τη λειτουργία τους και τις Κυριακές δεν κατάφερε να καλύψει ούτε τα βασικά έξοδα λειτουργίας. Ο κόσμος βγήκε για βόλτα και όχι ψώνια. Χιλιάδες εργαζόμενοι που εξαναγκάστηκαν να εργαστούν τις Κυριακές, ούτε ρεπό πήραν ούτε πληρώθηκαν. Δούλεψαν δωρεάν για τους εργοδότες ενώ αυτή τη στιγμή, χιλιάδες εργαζόμενοι στο εμπόριο είναι απλήρωτοι για πάνω από 6 μήνες. Η εκ περιτροπής εργασία των 2-3 ημερών την εβδομάδα έχει γενικευτεί. Οι νέοι που απασχολούνται με 4ωρο δεν παίρνουν πάνω από 250 ευρώ το μήνα".

Η ομοσπονδία εκτιμά ότι η Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων πρέπει να ανατραπεί καθώς φέρνει νέα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και χιλιάδες νέες απολύσεις. Για την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014 προγραμματίζεται απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα στις 12.00 μ.μ. (Σύνταγμα και Ερμού).

Με σύνθημα "Ποτέ την Κυριακή" σε απεργιακή συγκέντρωση καλεί και το τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής, στην Αθήνα.
Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για οριστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι "εμπαίζουν την κοινωνία, όταν επικαλούνται για την εφαρμογή του μέτρου την τόνωση της αγοράς αυτοί, που με τις άγριες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, τις απολύσεις, τις φοροεπιδρομές και τα χαράτσια έχουν μειώσει δραματικά τα εισοδήματα και την αγοραστική δύναμη της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού".
Επιπλέον, με τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, ισοπεδώνονται τα δικαιώματα των εργαζομένων, απορρυθμίζονται οι εργασιακές σχέσεις και δημιουργούνται τεράστια προβλήματα σε χιλιάδες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι από την εφαρμογή του μέτρου ευνοούνται μόνο οι μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες καταστημάτων, ενώ λουκέτο βάζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν αντέχουν την επιβάρυνση της κυριακάτικης λειτουργίας.
"Η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή έρχεται να προστεθεί στα μνημονιακά μέτρα της καταστροφής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων, των απολύσεων, των λουκέτων στην αγορά, του ξαφνικού θανάτου του ΕΟΠΥΥ και της κατεδάφισης του δημόσιου συστήματος υγείας, της υποβάθμισης της δημόσιας παιδείας και της εξαθλίωσης του κόσμου της εργασίας, που στην πραγματικότητα, αποτελούν το βασικό στόχο της ασκούμενης πολιτικής των συνεταίρων εντολοδόχων της τρόικα" σημειώνει η ανακοίνωση.
Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαιώνει πως θα αντισταθεί στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, αλλά και σε πολιτικές "που οδηγούν την κοινωνία σε απόγνωση και τη χώρα στην καταστροφή".

Κατεβασμένα θα παραμείνουν τα ρολά των περισσότερων καταστημάτων στην Κρήτη την Κυριακή 19/1, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των κατά τόπους Εμπορικών Συλλόγων καθώς "η αυριανή ημέρα δεν παρουσιάζει αγοραστικό ενδιαφέρον".
Άγνωστο παραμένει το πώς θα πράξουν τα υποκαταστήματα μεγάλων αλυσίδων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης