Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κ. Αρβανιτόπουλος (υπ. Παιδείας) - Η Ελλάδα της καινοτομίας, στόχος για το 2020

Κ. Αρβανιτόπουλος (υπ. Παιδείας) - Η Ελλάδα της καινοτομίας, στόχος για το 2020
Η μεταμνημονιακή Ελλάδα κτίζεται μέσα από την αναγέννηση της παιδείας και η παιδεία οδηγεί, στηρίζει και προεξοφλεί τη βιώσιμη ανάπτυξη, τόνισε
Στις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους τομείς έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, στην ομιλία του στην εκδήλωση για το νέο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την Έρευνα και την Καινοτομία «Ορίζοντας 2020».
Όπως επισήμανε ο κ. Αρβανιτόπουλος, αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την ενίσχυση του ερευνητικού δυναμικού, δηλαδή κρατώντας τους ερευνητές στη χώρα μας και προσελκύοντας νέους, με στόχο την "Ελλάδα της Καινοτομίας" για το 2020».
Όσον αφορά το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020», ο υπουργός επισήμανε ότι είναι ένα εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναμένεται να συμβάλει στην καταπολέμηση της κρίσης μέσω της ανάπτυξης της «Οικονομίας της Γνώσης» και στην ενίσχυση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της Ε.Ε., σε παγκόσμιο επίπεδο, με στόχο την καθιέρωσή της στις πρώτες θέσεις μεταξύ των παγκόσμιων «παικτών» σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας.
Ο κ. Αρβανιτόπουλος αναρέρθηκε και στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, οι οποίες όπως σημείωσε θα συνδράμουν στην επίλυση σημαντικών για την Ένωση θεμάτων, ενώ στο πεδίο της έρευνας και της καινοτομίας θα ενισχύσουν μεταξύ άλλων την εξωστρέφεια και θα συντελέσουν στην ανάδειξη της αριστείας.
«Η ενίσχυση της συμμετοχής και της ενσωμάτωσης των ελληνικών φορέων στον Ευρωπαϊκό περιβάλλον, μέσω του "Ορίζοντα 2020", με έργα έρευνας τούς επιτρέπει να συμβάλουν στην επίλυση των σύγχρονων προβλημάτων και προκλήσεων. Παράλληλα, επιφέρει άμεσα οφέλη, όπως την παραγωγή νέας γνώσης και καινοτόμων αποτελεσμάτων, προσδοκώντας σε ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας με ταυτόχρονη διασφάλιση της απασχόλησης και παραμονής των νέων επιστημόνων στη χώρα μας, καθώς και με την ενίσχυση του ερευνητικού δυναμικού όλων των περιφερειών της», επισήμανε.
Παράλληλα, ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στο εκπαιδευτικό σύστημα, σημειώνοντας ότι με τις μεταρρυθμίσεις που υλοποίησε το υπουργείο τους τελευταίους 17 μήνες τέθηκαν οι βάσεις για την ολική αναδιάταξή του.
«Η μεταμνημονιακή Ελλάδα κτίζεται μέσα από την αναγέννηση της παιδείας και η παιδεία οδηγεί, στηρίζει και προεξοφλεί τη βιώσιμη ανάπτυξη, αφού στοχεύει στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, που είναι ο πραγματικός πλούτος της χώρας, δηλαδή οι άνθρωποί της», τόνισε.
Επίσης, προανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες θα καταταθεί νομοσχέδιο που θα αφορά «τον σχεδιασμό και την εφαρμογή Εθνικής Στρατηγικής για την έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία, με τη διαμόρφωση αποτελεσματικότερων και ευέλικτων δομών στον εθνικό ερευνητικό ιστό, που ενισχύουν τη διασύνδεση της έρευνας με την παραγωγή και την επιχειρηματικότητα»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης