Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τι κρύβεται πίσω από την εμμονή της Γερμανίας να μη βγει η Ελλάδα στις αγορές το 2014 - Ο φόβος για haircut και η άτακτη υπαναχώρηση Στουρνάρα...

Τι κρύβεται πίσω από την εμμονή της Γερμανίας να μη βγει η Ελλάδα στις αγορές το 2014 - Ο φόβος για haircut και η άτακτη υπαναχώρηση Στουρνάρα...
H έξοδος της Ελλάδος στις αγορές το 2014 αμφισβητείται από  Κομισιόν, Pimco, Commerzbank, Focus, CDU
(upd2)Φαίνεται ότι οι τακτικισμοί και η στρατηγική στην διαχείριση της κρίσης στην ευρωζώνη έχουν ξεπεράσει κάθε ηθικό κανόνα, με τους Γερμανούς να έχουν στήσει εσχάτως έναν ακόμη παιχνίδι εις βάρος της ελληνικής επαναφοράς και εξόδου από την εποχή της κηδεμονίας και της εξάρτησης.
Οι τελευταίοι γερμανικοί τακτικισμοί ήδη έχουν αρχίσει να αποκαλύπτονται μετά τη «συγχορδία» των γερμανικών κυρίως μέσων ενημέρωσης που μιλούν απαξιωτικά για τα σχέδια εξόδου της Ελλάδας στις αγορές.
Με άλλα λόγια, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να επιτύχει την επιστροφή της στις αγορές για δανεισμό εντός του 2014, πλήθος επενδυτικών οίκων, αναλυτών, ξένων πολιτικών ακόμη και ο διεθνής Τύπος επιμένουν να αμφισβητούν έντονα την επιτυχία του εγχειρήματος.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι η πλειονότητα όσων αμφισβητούν τους στόχους της Ελλάδας είναι Γερμανοί, είτε πρόκειται για γερμανική τράπεζα, είτε για Γερμανούς βουλευτές, είτε για γερμανικό μέσο ενημέρωσης ευρείας κυκλοφορίας και απήχησης...
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση στόχευε μέχρι πρότινος να πραγματοποιήσει την πρώτη έξοδο της στις αγορές μετά το τέλος του 2009, λίγο πριν τις ευρωεκλογές του 2014, είτε με private placement είτε με κοινοπρακτική έκδοση.
Αρχικός στόχος ήταν να αντλήσει 3 δισ. ευρώ δίνοντας ένα σαφές μήνυμα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος, η εμπιστοσύνη έχει επανέλθει και ότι πλέον η χώρα μπορεί να αρχίσει να σκέφτεται την απεξάρτηση της από τη διεθνή βοήθεια.
Όμως αυτή η τελευταία πτυχή των ελληνικών σχεδίων είναι που προκάλεσε τα γερμανικά αντανακλαστικά.
Είναι σαφές ότι οι Γερμανοί δεν θέλουν, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της.
Γιατί αν η Ελλάδα, με δεδομένο το πρωτογενές πλεόνασμα, αποκαθιστούσε τη «σχέση» της με τις διεθνείς αγορές για την κάλυψη των μικρών πλέον δανειοδοτικών αναγκών της, θα ισχυροποιούταν διαπραγματευτικά έναντι των επίσημων δανειστών της, δηλαδή την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ.
Είναι σαφές ότι οι Γερμανοί φοβούνται μια τέτοια εξέλιξη, καθώς η έκθεση που έχουν πλέον στην Ελλάδα, μέσω των δύο επίσημων δανείων, είναι πολύ μεγάλη.
Εάν η Ελλάδα σταθεί στα πόδια της, τότε δεν αποκλείεται να ζητήσει, με περισσότερα διαπραγματευτικά χαρτιά ανά χείρας, το πολυπόθητο haircut στα δάνεια του επίσημου τομέα, το οποίο ούτε από «γλυκαντικά» θα συνοδεύεται, όπως το PSI+, ούτε από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι Γερμανοί και οι Ευρωπαίοι ξεκίνησαν την «εκστρατεία» υποδαύλισης του κλίματος για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Μάλιστα, είναι τέτοια η μανία που επιδεικνύουν που δεν διστάζουν να επαναφέρουν ακόμη και τα σενάρια εξόδου της χώρας από το ευρώ.
Το σχέδιο των Γερμανών να σαμποτάρουν αυτές τις προσπάθειες ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή, και αυτό διαφάνηκε από τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα.
Στην χθεσινή συνέντευξη του στους Financial Times, ο κ. Στουρνάρας περιγράφει αναλυτικά: "Αντιστάθηκα στις πιέσεις του ΔΝΤ. Lagarde και Thomsen με πίεσαν να ζητήσω από τους Ευρωπαίους να συναινέσουν σε ένα haircut. Lagarde και Thomsen μου ζήτησαν να σταθώ στο πλευρό τους. Εγώ τους απάντησα: Αν σταθώ στο πλευρό σας, θα βοηθηθεί η Ελλάδα. Αλλά ο Schaeuble μου είπε... Γιάννη ξέχνα το".
"Αν κάτι δεν μπορεί να γίνει, τι μπορώ να κάνω;", καταλήγει ο κ. Στουρνάρας, εμφανίζοντας ένα προφίλ που απέχει χαοτικά από εκείνο ενός «τσάρου της οικονομίας», ακόμη και αν μίλησε για μαξιμαλιστικές τακτικές.
Μάλιστα, ο κ. Στουρνάρας χαμήλωσε τεχνηέντως τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης από την πρώτη έξοδο στις αγορές, αναφέροντας ότι η μπορεί να δοκιμάσει την επιστροφή της στις αγορές, μέσω της έκδοσης 5ετούς ομολόγου 1,5 έως 2 δισ. ευρώ, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014".
Δηλαδή από τον αρχικό στόχο των 3 δισ. ευρώ πριν τις ευρωεκλογές, οδηγούμαστε σιγά σιγά στο στόχο έως 2 δισ. ευρώ, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014…
Είναι προφανές ότι η Ελλάδα για ακόμη μία φορά βρίσκεται σε δυσμενή θέση, παρά τις προσπάθειες που έχουν υπάρξει για ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης.
Η κυβέρνηση Σαμαρά θα πρέπει να επανασχεδιάσει τη στρατηγική της, καθώς μία από τις βασικότερες πτυχές αυτής της κρίσης ήταν και το πολιτικό παρασκήνιο, αφήνοντας κατά μέρους τις οικονομικές εξελίξεις.

Η μακρά λίστα όσων αμφισβητούν την επιτυχή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2014

Κομισιόν
Η πιο τρανταχτή αμφισβήτηση του μεγαλεπίβολου στόχου που έχει θέσει η Ελλάδα - για την επιστροφή της στις αγορές εντός του έτους - έρχεται από την Κομισιόν.
Η Κομισιόν αποτελεί έναν από τους τρεις πυλώνες της τρόικας και οι επίσημες αμφιβολίες που εκφράζει αφήνουν έκθετη όχι μόνο την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και την ίδια την τρόικα, ως προς τους σχεδιασμούς και τους στόχους του οικονομικού προγράμματος που ακολουθεί η Ελλάδα.
Η Κομισιόν επιμένει να αμφισβητεί την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας στις αγορές το 2014, εκτιμώντας, ρητά και κατηγορηματικά, πως η μερική επιστροφή της χώρας μας στις αγορές θα πραγματοποιηθεί το 2015.
"Για την Ελλάδα η πρόσβαση στις αγορές για την κάλυψη των δανειακών αναγκών θα επιτευχθεί μερικώς από το 2015", υποστηρίζει ξεκάθαρα η Κομισιόν, έχοντας προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων.

Commerzbank
«Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιτύχει φέτος το κατόρθωμα της Ιρλανδίας και να επιστρέψει στις αγορές για να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της», σημειώνει ο Joerg Kremer, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας.
O Γερμανός οικονομολόγος, διαφωνεί με μερίδα αναλυτών που προβαίνει στην εκτίμηση ότι η ιρλανδική επιστροφή στις αγορές θα ανοίξει το δρόμο και σε άλλες χώρες της κρίσης, όπως η Πορτογαλία και η Ελλάδα.
«Δεν θεωρώ διόλου ρεαλιστικό αυτόν τον στόχο. Δεν γνωρίζω κανέναν οικονομολόγο, κανέναν παρατηρητή ή ειδικό σε θέματα κεφαλαιαγορών που να πιστεύει πραγματικά ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει φέτος στις αγορές. Δεν είναι διόλου ρεαλιστικό να βρει η Αθήνα αγοραστές για τα ομόλογά της», υποστηρίζει ο Γερμανός οικονομολόγος.
Θεωρητικά, διευκρινίζει ο Kremer, είναι δυνατή η επιστροφή των χωρών της κρίσης στις αγορές, «εφόσον κάνουν αυτά που έκαναν οι Ιρλανδοί», δηλαδή να διαμορφώσουν μια ανταγωνιστική οικονομία.

Pimco
Η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στις αγορές το 2014, προειδοποιεί η Pimco, το μεγαλύτερο fund διαχείρισης ομολόγων παγκοσμίως.
Η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, επικαλείται δηλώσεις στελεχών της Pimco, ενώ υποστηρίζει ότι το fund δεν θα επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα.
Ο διαχειριστής της Pimco, Myles Bradshaw, δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «δεν πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα αντλήσει φέτος κεφάλαια από τις αγορές».
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, αναφέρει, ένα ελληνικό ομόλογο διάρκειας εννέα ετών θα είχε επιτόκιο 8%.
«Εάν η χώρα προχωρήσει σε μεγαλύτερο δανεισμό με αυτούς τους όρους, το συνολικό βάρος χρέους θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από τη λήψη ενός δανείου από τον ευρωπαϊκό μηχανιμσμό ESM», υποστηρίζει ο αναλυτής.
Και προσθέτει: «Μόνο αφού η οικονομία ανακάμψει θα μπορεί η Ελλάδα να εξετάσει έναν επιτυχή δανεισμό μεγάλης έκτασης από τις διεθνείς αγορές».

Focus
Αμφιβολίες για την ανάκαμψη της Ελλάδας το 2014, καθώς και για την επιστροφή της στις αγορές, εκφράζει και το γερμανικό περιοδικό Focus, κατηγορώντας μάλιστα την Αθήνα για χειραγώγηση των Ευρωπαίων με απειλές και τεχνάσματα.  
Όπως αναφέρει σε πρόσφατο δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό, ο στόχος για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2014 αποτελεί ψευδαίσθηση.
Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, οι ειδικοί χαρακτηρίζουν «ψευδαίσθηση» αυτόν τον στόχο, με δεδομένο ότι το επιτόκιο δανεισμού στις αγορές θα είναι της τάξεως του 8%.

Carsten Schneider (Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες)
Ο Carsten Schneider, εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών και επικεφαλής επί των θεμάτων του προϋπολογισμού, επεσήμανε άκρως απαξιωτικά πως «σε καμία περίπτωση, εγώ δεν θα αγόραζα ελληνικά ομόλογα, επειδή απλά το βάρος του χρέους είναι πολύ μεγάλο».
«Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει, μετά την αξιολόγηση της τρόικας, την άνοιξη, να δούμε τι θα πρέπει να γίνει στη συνέχεια με την Ελλάδα», διεμήνυσε ο Γερμανός αξιωματούχος.

Ηans Michelbach (CDU)     
Την προοπτική επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές το 2014 αμφισβητεί και ο Γερμανός βουλευτής Hans Michelbach, που ανήκει στο κόμμα CDU.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο Γερμανός βουλευτής φέρεται να χαρακτηρίζει μη ρεαλιστική τη μερική επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2014.

Frank Engel (Ευρωβουλευτής)
Αν η Ελλάδα δεν λάβει νέα βοήθεια θα συντριβεί, προειδοποιεί ο ευρωβουλευτής του Λουξεμβούργου, Frank Engel, ενώ θεωρεί απίθανη την επιστροφή στις αγορές εντός του 2014.
Όπως επισημαίνει το μέλος του Χριστιανικού Κοινωνικού Λαϊκού Κόμματος (CSV) και της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ),  «το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας εκπνέει, ωστόσο θα πρέπει να ακολουθήσει ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας, γιατί αλλιώς η Ελλάδα θα συντριβεί».
Και προσθέτει: «Δεν είναι μυστικό αυτό. Είναι εντελώς απίθανη η επιστροφή στις αγορές μέσα στο 2014 και θεωρώ επίσης απίθανο να επιτευχθούν ρυθμοί ανάπτυξης που θα έπειθαν τις αγορές».
Οι δηλώσεις του ευρωβουλευτή από το Λουξεμβούργο, αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς δεν εκπροσωπεί την Αριστερά ή τους Σοσιαλδημοκράτες, αλλά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο στηρίζει την πολιτική που εφαρμόζει η Γερμανία και η Καγκελάριος Angela Merkel, στην Ευρωζώνη.

(Πρώτη ενημέρωση 08:14, 10 Ιανουαρίου 2014)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης