Τελευταία Νέα
Κοινωνία

«Καθαρά» τα όπλα της επίθεσης στην οικία του πρέσβη της Γερμανίας - Τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά με τη Merkel

«Καθαρά» τα όπλα της επίθεσης στην οικία του πρέσβη της Γερμανίας - Τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά με τη Merkel
Έχουν γίνει έξι προσαγωγές, τις έρευνες έχει αναλάβει η Αντιτρομοκρατική


(upd8) Τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel είχε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, με αφορμή την επίθεση με καλάσνικοφ έξω από την οικία του πρέσβη της Γερμανίας στο Χαλάνδρι, η οποία καταγράφηκε στις 3:30 σήμερα τα ξημερώματα.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την απόλυτη καταδίκη, τόσο του ιδίου και της κυβέρνησης όσο και του ελληνικού λαού, επισημαίνοντας πως στην υπόθεση θα χυθεί φως και οι δράστες θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Ο κ. Σαμαράς τόνισε, επίσης, στη Μέρκελ ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει τους τρομοκράτες να εξυπηρετήσουν τους στόχους τους.
«Το μόνο για το οποίο δεν νοιάζονται οι τρομοκράτες είναι η Ελλάδα» ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή, στόχος της επίθεσης είναι η αποσταθεροποίηση, η δημιουργία κλίματος ανασφάλειας καθώς και να πληγεί η ελληνική προεδρία της ΕΕ.
Εν τω μεταξύ, επικοινωνία με το Γερμανό πρέσβη είχε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ.Παπούλιας, ο οποίος εξέφρασε την καταδίκη του για τη σημερινή επίθεση στην γερμανική πρεσβεία
Τη διερεύνηση της υπόθεσης έχει αναλάβει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, μια ομάδα τεσσάρων ατόμων έριξε περισσότερες από 20 ριπές προς την οικεία του πρέσβη της Γερμανίας.
Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, οι 60 κάλυκες που περισυνελέγησαν από τον τόπο της επίθεσης, προέρχονται από δύο διαφορετικά πολεμικά τυφέκια καλάσνικοφ, τα οποία σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία είναι "καθαρά", δηλαδή δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ξανά σε εγκληματικές ενέργειες.  
Σημειώνεται πως τη στιγμή της επίθεσης ο πρέσβης βρισκόταν στο εσωτερικό της οικίας ενώ οι δράστες φέρονται να μην έστρεψαν τα πυρά τους προς την πλευρά του αστυνομικού στο ειδικά διαμορφωμένο φυλάκιο που υπάρχει στην είσοδο.
Από την επίθεση πάντως δεν υπήρξαν τραυματισμοί ενώ δεν έχουν αναφερθεί και σοβαρές ζημιές.
Ήδη έχουν προσαχθεί έξι άτομα, τα οποία εξετάζονται στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.
Εν τω μεταξύ, πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι οι Αρχές εντόπισαν στην οδό Χίου στο Χαλάνδρι ένα κλεμμένο ΙΧ, το οποίο οι Αρχές θεώρησαν ύποπτο και για αυτό το μετέφεραν στη ΓΑΔΑ για έλεγχο.
Παράλληλα, η Αντιτρομοκρατική εξετάζει αυτόπτες μάρτυρες ενώ μελετά και το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας.
Η οδός Εθνικής Αντιστάσεως στο Χαλάνδρι, όπου και βρίσκεται η οικεία του πρέσβη της Γερμανίας παραμένει αποκλεισμένη.
Με τον πρέσβη της Γερμανίας επικοινώνησαν τηλεφωνικά τόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν.Δένδιας.

Επίσκεψη Γλέζου(ΣΥΡΙΖΑ) στο  Γερμανό Πρέσβη
Τον Γερμανό Πρέσβη στην Ελλάδα, Wolfgang Dold, επισκέφθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος.
Ειδικότερα, κατόπιν της τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον της οικίας του Γερμανού πρέσβη, ο Μ. Γλέζος εξέφρασε την συμπαράστασή του στον Wolfgang Dold.
Εκ μέρους του, ο Γερμανός αξιωματούχος ευχαρίστησε εκ βαθέων των βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Βενιζέλος (υπ.Εξωτερικών): Καταδικάζουμε την άνανδρη τρομοκρατική επίθεση
Τον αποτροπιασμό της και την απόλυτη καταδίκη της σημερινής άνανδρης τρομοκρατικής ενέργειας, η οποία είχε ως μόνο και προφανή στόχο την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, λίγες ήμερες πριν την έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε., εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον πρέσβη της Γερμανίας, Wolfgang Dold.
Ο κ.Βενιζέλος εξέφρασε την απόλυτη καταδίκη του για το συμβάν της τρομοκρατικής επίθεσης με πυροβολισμούς κατά της πρεσβευτικής κατοικίας στο Χαλάνδρι αλλά και αισθήματα φιλίας και συμπαράστασης προς τον Πρέσβη και την οικογένειά του.
«Η άμεση κινητοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία δίνει συντονισμένα και αποτελεσματικά τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, θα φέρει τους δράστες σύντομα ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
«Οι πυροβολισμοί έξω απο το σπίτι του Γερμανού Πρέσβη, τρέφουν τον Μερκελισμό και τον αυταρχισμό. Όσοι το έκαναν,ακραίοι η βαλτοί, κάνουν ζημιά» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ.Παπαδημούλης.

Steffen Seibert (εκπρόσωπος γερμανικής κυβέρνησης) - Άμεση και συντονισμένη η αντίδραση των ελληνικών αρχών
Εύσημα στις ελληνικές αρχές έδωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας Steffen Seibert για την «άμεση και συντονισμένη αντίδραση» τους μετά την τρομοκρατική επίθεση κατά της κατοικίας του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι.
Μάλιστα ο Seibert αναφέρθηκε και στην τηλεφωνική συνομιλία του Έλληνα  πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την Angela Merkel, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει ότι τα μέτρα ασφαλείας θα ενισχυθούν και ότι θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να βρεθούν οι ένοχοι και να λογοδοτήσουν.
Αναφερόμενος τέλος στην επικείμενη ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. από την χώρα μας, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας ευχήθηκε στην Ελλάδα «μια καλή προεδρία» και διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη της Γερμανίας.

Steinmeier (υπ.Εξωτερικών Γερμανίας): Παίρνουμε πολύ σοβαρά αυτήν την επίθεση
«Παίρνουμε παρά πολύ στα σοβαρά αυτή την επίθεση. Τίποτε, μα τίποτε δεν μπορεί να τη δικαιολογήσει εναντίον ενός εκπροσώπου της χώρας μας» ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Frank Walter Steinmeier, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση του Βερολίνου για την άμεση κινητοποίηση των ελληνικών αρχών.
Ο υπ.Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε πολύ ευχαριστημένος που δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές από την επίθεση, διαμηνύοντας ότι οι δράστες δεν θα κατορθώσουν να χαλάσουν τη σχέση Γερμανίας – Ελλάδας και Γερμανών- Ελλήνων.
«Η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να συλλάβει τους υπευθύνους για να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη και ότι θα ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στη γερμανική πρεσβευτική κατοικία» τόνισε ο Steinmeier, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογο του, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Dold (πρέσβης Γερμανίας): Δεν θα επιτευχθεί η δημιουργία κλίματος ανασφάλειας
«Δεν θα επιτευχθεί η αναστροφή της διαφαινόμενης οικονομικής ανάκαμψης της χώρας ούτε και η δημιουργία ενός κλίματος ανασφάλειας στην Ελλάδα» ανέφερε ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδας, Wolfgang Dold, αναφερόμενος στην επίθεση στην οικία του.
«Ευχαριστώ την Ελληνική Αστυνομία και την Ελληνική Κυβέρνηση για την άμεση αντίδραση και το ενδιαφέρον. Όποιος και να ευθύνεται για την πράξη, δεν θα επιτευχθεί η διατάραξη των στενών και φιλικών σχέσεων των δύο χωρών μας. Επίσης, δεν θα επιτευχθεί η αναστροφή της διαφαινόμενης οικονομικής ανάκαμψης της χώρας ούτε και η δημιουργία ενός κλίματος ανασφάλειας» τονίζει ο πρέσβης της Γερμανίας σε σχετική ανακοίνωση του.
Υπενθυμίζεται ότι το Μάιο του 1999 το σπίτι του πρέσβη της Γερμανίας είχε μπει στο στόχαστρο της 17Ν, η οποία είχε χτυπήσει κατά της οικείας με ρουκέτα.
Αυτή ήταν και η πρώτη φορά που βρέθηκαν ίχνη της τρομοκρατικής οργάνωσης, αφού είχαν εντοπιστεί κηλίδες αίματος του χειριστή του εκτοξευτήρα.

(πρώτη ενημέρωση 08:15 30 Δεκεμβρίου)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης